Užovka smrdutá

Elaphe carinata

Výskyt: Jižní Čína, Severní Vietnam
Velikost: 170-200 cm
Březost: 60-90 dnů
Počet vajec: 6-12 ks
Inkubace: 50-60 dnů
Krmivo: Ještěři, ptáci, hlodavci, menší hadi
Orientační cena: Kolem 1000 Kč za mládě
velikost písma:  A A A
13.11.2013     Autor: Michal Savruk     36309 zobrazení     0 komentářů

Zbarvení

Užovka smrdutá je zbarvena žlutě až světle béžově, zvláště v první třetině těla. Šupiny jsou kýlnaté, černě olemované. Zbarvení mláďat je odlišné od dospělců světle hnědé až lehce do zelena. Mláďata mají na hlavě černou kresbu,která zůstává po celý život, ale časem není skoro vidět. Mláďata se přebarvují po 1 až 3 letech.

Biotop

Užovka smrdutá (Elaphe carinata) žije převážně v pahorkatinách a nižších horských polohách, vyskytuje se až do výšek 3200m nad mořem. Vyskytuje se na okrajích luk, v křovinách, v bambusových porostech i na okrajích polí.

Chov

Užovka smrdutá je relativně nenáročná na chov, ale je dost agresivní a když se bere do rukou tak vypouští z kloaky docela dost páchnoucí sekret, díky kterému dostala pojmenování užovka smrdutá. Je to zemní druh hada i když se velice rádi prolezou po větvích. Chovám je odděleně, protože jak jsem již psal jsou dost agresivní a krmení je tudíž špatné, když se chová např. pár v jednom teráriu. A navíc žerou i hady, ale o kanibalismu jsem zatím neslyšel. Terárium pro samici mam 100x55x60(d*š*v) a pro samce 80x60x60.Jako substrát používám bukové štěpky. V teráriu by neměla chybět velká nádoba s vodou, úkryt dostatečné velký, ale musí být pevný já používám keramické úkryty, protože oni rádi prolézají celé terárium a „hrabou" navíc všechno přesunou tak jak chtějí, tak proto mam pevný úkryt. Dále samozřejmě nesmí chybět nějaká pěkná větev na lezení. Občas mi tráví na větvích celé dny a na zem slezou jen málokdy a potom zase mají období, kdy na větev ani nevlezou. Užovka smrdutá není moc náročná na teploty, já udržuji denní teploty okolo 26 stupňů s nočním poklesem na 20-22 stupňů. Vlhkost udržuji občasným rosením, ale není to téměř potřeba. Pijí z misky a vlhkost až tolik nepotřebují. Samozřejmě hodně rosím, když jdou hadi do svleku. Dospělé jedince Elaphe carinata krmím jednou za 2-3 týdny potkany. Mláďata každý týden, krmivo dávám samozřejmě podle velikosti hada. Přes léto svítím 12 hodin denně a přes zimu je dávám zimovat.

Rozmnožování

Páření Elaphe carinata nastává na jaře po zimování. Zimuji od prosince do konce února při teplotách okolo 6-7 °C. Hadi se zimovat nemusí, ale pro rozmnožení je to dobrý faktor, který pomůže. Občas se doslechnu, že jsou to hadi špatně se množící, ale záleží na zvířatech. Po 2-3 měsících od páření samice klade 6-12 vajec, která se inkubují 50-60 dní při teplotě 27-29°C. Vylíhlá mláďata jsou zhruba 30 cm dlouhá a docela robustní. Okolo 7-14. dne přichází první svlek. S rozkrmováním nebývá problém, ale samozřejmě jsou i vyjímky.

Užovka smrdutáNázvy ve světě

Anglicky: King Ratsnake, Německy: Gekielte Kletternatter, Slovensky: Užovka páchnuca

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.