Aktuálně: 5 139 inzerátů172 201 diskuzních příspěvků17 713 uživatelů

Jak mne očarovali papoušci 2 – rok plný změn…

Jak mne očarovali papoušci 2 – rok plný změn…
Miloslav Bery 17.11.2009, 09:22
5 285 3 minuty čtení

Je tomu skoro rok, co byl na tyto stránky vložen článek s názvem „Jak mne očarovali papoušci“. V několika málo větách jsem se snažil podělit se čtenáři o svém očarování nad ptačím světem a přiblížit jim mé začátky v dnes již mém velkém koníčku a to je chov papoušků.

Pejrak a Betynka Pejrak a Betynka

V prvé řadě došlo na veliké změny. Papoušky druhu agapornis fischeri jsem daroval jedné paní z nedaleké vesnice, která se o ně velice dobře stará a mají se u ní velmi dobře z čehož mám samozřejmě radost.

Svou pozornost jsem v té době zaměřil na mníšky šedé, které jsem obdivoval od první chvíle, kdy jsem je spatřil. V tu dobu mou domácnost obýval jeden zástupce tohoto druhu a to Betynka, o které jsem napsal samostatný článek s názvem „Mníšek šedý - mazel za babku".

Jak mne očarovali papoušci 2 – rok plný změn…

18 dubna 2009 jsem dostal od chovatele z Rožďalovic samičku, která po vypadnutí z hnízda utrpěla úraz pravé nožky a tak jsem si jí vzal domů. Ihned začaly kamarádit s Betkou a bylo jasné, že dva ptáci v domácnosti nebudou ideální. Navíc díky jejímu poranění „vyfasovala" od mé přítelkyně jméno „Pejrak" a nikterak ji to zřejmě nevadí.

Jelikož byla malá voliéra po fišerákách prázdná, tak oba putovali do voliéry, kterou jsme umístili do zahrady, kde je to v létě opravdu nádherné a klidné místo.

Postupem času jsem dostal od své kamarádky endoskopovaného samečka jménem Ričí. Neměla na něj čas, tak mi ho přenechala. V tu dobu bylo ve voliérce (píšu záměrně kvůli velikosti) méně místa a tak jsem zvažoval, jak ji zvětším a upravím. V říjnu 2009 jsem pořídil endoskopovanou samičku opět od chovatele z Rožďalovic a už bylo opravdu nutné s voliérou něco dělat, aby měli ptáci potřebné místo. Nápad se zrodil ze dne na den, nakoupil jsem materiál a za víkend bylo hotovo. Ze stávající voliérky 1500x2000x900 mm (DxVxŠ) jsme udělali 5500x2000x900 mm (DxVxŠ).

Jak mne očarovali papoušci 2 – rok plný změn…

Jak mne očarovali papoušci 2 – rok plný změn…

Dnes jsem docela rád, že jsem se do toho pustil, neboť teprve teď vidím spokojené ptáky ve venkovním výletu, který jsme upravili pro jejich potřeby.

Mníšky šedé bych chtěl v příští sezoně odchovat a pořídit nějaké mutace do připravované voliéry.

Jak mne očarovali papoušci 2 – rok plný změn…

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Miloslav Bery

Autorem od: 04.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat