Aktuálně: 4 955 inzerátů174 113 diskuzních příspěvků17 751 uživatelů

Mezinárodní den zvířat

Mezinárodní den zvířat
Ing. Zbyněk Pokorný 04.10.2023, 19:57
510 2 minuty čtení

Světový den zvířat, připadající každoročně na čtvrtého října, slaví chovatelé po celém světě. Toto datum spojuje nejen láska k živočichům naší planety, ale také památka na sv. Františka z Assisi, patrona a ochránce zvířat.

Mezinárodní den zvířat je významnou připomínkou toho, že zvířata mají nezastupitelnou úlohu v našem ekosystému a jsou nedílnou součástí našeho světa. Pomazlení se s nimi, přinesení laskominky nebo prožití krásného času se svými mazlíčky nejen projevuje naši lásku, ale také přináší zvířatům radost a pohodu. Mezinárodní den zvířat má kořeny v roce 1931, kdy byl poprvé zorganizován ve Florencii jako iniciativa ekologů, kteří chtěli upozornit na kritickou situaci ohrožených druhů.

Od svého počátku se tato událost vyvinula do globálního fenoménu, zahrnujícího všechny druhy zvířat, a oslavuje se v mnoha koutech světa. Je to příležitost nejen k vyjádření vděku za přítomnost zvířat v našich životech, ale také k zaměření pozornosti na výzvy, kterým čelí zvířata v současném světě.

V dnešní době, kdy se ekologické otázky stávají stále důležitějšími, nabývá Mezinárodní den zvířat na významu. Je to příležitost k zamyšlení nad naším vztahem k přírodě a zvířatům, k podpoře ochrany biodiverzity a udržitelnosti životního prostředí. Přičemž se nezapomíná ani na radostné okamžiky spojené s mazlením a procházkami se zvířecími přáteli.

Světový den zvířat slaví i záchranné stanice nebo zoologické zahrady. Ty plánují pro návštěvníky speciální programy na následující víkend. Tradičně aktivní je v tomto směru ZOO Liberec. V sobotu 7. října zpestří malým i velkým návštěvníkům procházku zahradou stanoviště s kvízy, hrami, hádankami a výtvarnými dílničkami. Cílem je zábavnou formou představit zajímavosti ze světa zvířat. Dečínská ZOO bude slavit mezinárodní den zvířat rovněž v sobotu. Program startuje od 13 hodin workshopem pro veřejnost, následují ukázky sokolnictví nebo sektání s ošetřovateli.

A co vy? Připravili jste na světový den zvířat pro své chovance také něco výjimečného?

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat