Aktuálně: 4 931 inzerátů174 225 diskuzních příspěvků17 751 uživatelů

Čápi zažili rekordní hnízdní sezónu. ČSO děkuje veřejnosti!

Čápi zažili rekordní hnízdní sezónu. ČSO děkuje veřejnosti!
Chov Zvířat 26.12.2023, 10:00
550 3 minuty čtení

Průběh letošní hnízdní sezóny čápů přinesl několik zajímavých a neobvyklých poznatků. Byli jsme svědky přímého přenosu prvního známého hnízdění stejnopohlavního páru dvou samic, kterým se ze společně nakladených 8 vajec vylíhla 3 mláďata, nakonec však úspěšně vyvedly pouze jedno z nich. Podařilo se zdokumentovat výjimečné mezidruhové páření samce čápa černého se samicí čápa bílého. K zahnízdění, na rozdíl od sousedního Německa, kde smíšený pár úspěšně vyvedl 2 mladé, však nedošlo.

Hlavně jsme však byli svědky velmi úspěšné hnízdní sezóny, zaznamenali jsme nejvyšší počet hnízd s mláďaty v historii programu Čapí hnízda. Ze 715 hnízd letos vylétlo neuvěřitelných 2109 mláďat, tj. 2,95 mláďat na jedno hnízdo. Jde o nejvyšší číslo od roku 2014, kdy se hnízdění takto podrobně eviduje. Rekordní byl právě i počet úspěšně vyvedených hnízd - 715.

Projekt Čapí hnízda funguje za pomoci široké veřejnosti již od roku 2014 a zapojit se do něj může každý z vás. Na této stránce se nejprve evidují jarní přílety a obsazenost hnízd. Stejně tak se zapisuje, co se na hnízdě děje v průběhu sezóny. Vydržte až do konce - do počátku srpna, kdy mladí čápi opouštějí hnízda - a svá pozorování průběžně zapisujte, vyzývá ČSO.

Čápi zažili rekordní hnízdní sezónu. ČSO děkuje veřejnosti!

Pozitivní je i skutečnost, že jsme se v počtu vyhodnotitelných hnízd, tedy hnízd, u kterých víme, zda byla obsazená či nikoli, přiblížili roku 2014. Říká Gabriela Dobruská z České společnosti ornitologické. V roce 2014 probíhal sběr dat jiným způsobem, data byla získávána od oblastních koordinátorů a byla tedy komplexnější než v roce následujícím. Pohled na tabulku či graf budí dojem, že v roce 2015 došlo k poklesu počtu hnízd se vzletnými mláďaty. Tento pokles však není reálný, neboť počet vyhodnotitelných hnízd (n) byl v roce 2015 výrazně nižší.

Reálný počet úspěšně vyvedených hnízd a tedy i mláďat bude pravděpodobně ještě vyšší, protože u 43 hnízd s malými mláďaty se nepodařilo udělat kontrolu ke konci sezóny a nevíme, zda z nich byla mláďata úspěšně vyvedena. Vloni takových hnízd bylo 50, těší nás, že se jejich množství podařilo letos snížit. Dokonce se jejich podíl snižuje kontinuálně několik posledních let (zmenšuje se žluté pole “neznámý výsledek” v grafu). Ztrátu vajec jsme zaznamenali v 11 případech, úhyn všech mláďat na 19 hnízdech. To je v součtu srovnatelné s loňských, rovněž úspěšných rokem, říká Gabriela Dobruská.

Čápi zažili rekordní hnízdní sezónu. ČSO děkuje veřejnosti!

Česká společnost ornitologická moc děkuje všem spolupracovníkům, kteří letos svým pozorováním na web Čapích hnízd přispívali. Jen díky obrovskému úsilí a zapojení velkého počtu lidí (1 021 dobrovolníků) se i letos podařilo zkontrolovat 1566 (96 %) všech hnízd a hnízdních podložek. (o 110 více než vloni), na 1011 jsme alespoň 1x zaznamenali přítomnost čápů.

Ještě jednou moc děkujeme za vaše úsilí a těšíme se na spolupráci i v příští hnízdní sezóně, uzavírá Gabriela Dobruská.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat