Aktuálně: 4 931 inzerátů174 216 diskuzních příspěvků17 751 uživatelů

ZOO Hluboká je dočasně uzavřená. Sníh poničil voliéry, někteří ptáci uletěli

ZOO Hluboká je dočasně uzavřená. Sníh poničil voliéry, někteří ptáci uletěli
Ing. Zbyněk Pokorný 06.12.2023, 07:55
652 2 minuty čtení

Sněhová kalamita, která v závěru minulého týdne zasáhla celý Jihočeský kraj, vážně narušila chod zoologické zahrady v Hluboké.

Vydatná sněhová nadílka poškodila pět voliér a zahrada je do odvolání uzavřená. „Snažíme se zabezpečit popadané voliéry, v některých ještě zůstala zvířata, která nebylo možné v sobotu odchytit. Budeme je pravděpodobně přesouvat do jiných zoologických zahrad, které už se nám nabídly, že je přijmou," popsal za zoo Hluboká Roman Kössl.

Vznikly škody v řádech milionů korun a termín znovuotevření je zatím ve hvězdách. Nejvíce poškozena byla voliéra pro vodní ptactvo, která se nachází přímo v návštěvnické trase. Nyní do ní nelze vstoupit, spadla úplně. ZOO bude o průběhu situace informovat návštěvníky na svých sociálních sítích a webových stránkách.

Roman Kössl dále informuje o ptácích, kteří ze zoo po zničení voliér ulétli. Jde o druhy, které žijí normálně v naší krajině, například čáp černý, kvakoši nebo kolpíci. Při poničení klecí před dvěma lety, také někteří ptáci ulétli a na místo, kde celý život žili, se vrací dodnes. Předpokládáme, že nyní by to mohlo být podobné, doplnil Roman Kössl ze ZOO Hluboká.

Vedení ZOO požádalo o pomoc jihočeský ornitologický klub, který ptáky pozoruje. Přítomnost kvakošů by jejich pozornosti neunikla, a tak bude jejich výskyt mapován. Pokud by někdo z veřejnosti spatřil například čápa černého, který bude na sněhu dobře viditelný, informujte nás, dodává Roman Kössl.

ZOO Hluboká je dočasně uzavřená. Sníh poničil voliéry, někteří ptáci uletěli https://www.zoohluboka.cz/

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat