Aktuálně: 4 977 inzerátů173 994 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Bylinkářství pro králíky – zázrak jménem levandule

Bylinkářství pro králíky – zázrak jménem levandule
Monika Hladká 30.12.2023, 09:00
530 3 minuty čtení

Možná ji všichni znáte a možná ji i sami na zahradě pěstujete, ale zkusili jste někdy nabídnout levanduli králíkům?

Levandule je především okrasná rostlina s typickou vůní. Fialovomodré květy vytváří bohaté koberce, které lahodí našemu oku. A stejně úchvatné jsou i její účinky. Silice, tzv. levandulový olej, ale i celé sušené květy, se dají různorodě využít. Běžně ji můžete najít také v kosmestice, využívá se v aromaterapiích a lékařství, protože má protizánětlivé a antiseptické účinky. Své zastoupení má i v gastronomii. V neposlední řadě se právě využívá pro své repelentní a uklidňující účinky.

Podávání před krmením navozuje větší chuť k jídlu, po krmení naopak podporuje trávení a snižuje nadýmání. Pozor na podání levandule březím samicím, protože snižuje krevní tlak. Může tak dojít k předčasnému porodu.

Využití proti hmyzu

Levanduli můžete nastříhat a v trsech svázat. Trsy pak zavěsit na králíkárny, dvěře, můžete si však i provonět byt. Hmyz se Vám vyhne obloukem.

Nebo si můžete levanduli zasadit v těsné blízkosti králíkárny. Bude Vám dělat ozdobu a zároveň odpuzovat bodavý hmyz. Tím významně snížíte riziko nakažení svého chovu myxomatózou.

Využít můžete i levandulový olej. Do rozprašovače s vodou dejte několik kapek levandulového oleje a nastříkejte dvířka kotců a klidně i sebe. Zklidňuje pokožku po bodnutí hmyzem a můžete tak ošetřit i pokousané uši králíků.

Bylinkářství pro králíky – zázrak jménem levandule

Zklidňující účinky

Je všeobecně známo, že levandule pomáhá při usínání. Jistě jsme každý z nás, alespoň jednou, dostali levandulový polštářek. Lépe se nám s ním usínalo, dokázali jsme lépe zklidnit mysl a usnout.

Sušené květy lze králíkům podávat k přímé konzumaci. Pomohou lépe se vypořádat se stresovými situacemi, jako například návštěvou veterináře, převozem, výstavou, očkováním, ale třeba i Silvestrovskou nocí.

Všichni chovatelé králíků ví, že jde o extremně stresové zvíře. Jak se říká: „ Na králíka se stačí večer blbě podívat a ráno je po něm“. Takže Silvestr je pro některé králíky velmi náročný, a nejen pro ně. Trpí i další zvířata

Levandulové květy podávejte už pár dní před vypuknutím bujarých oslav a ohňostrojů. Můžete je zamíchat do doma vyráběných pamlsků, do sena nebo rovnou položit do misky pár květů. Králíka příjemně uklidní a na Silvestra bude více v klidu.

Dalším možným použitím je levandulový čaj v malých dávkách. Ten je vhodný nejen na zklidnění, ale i k podpoře trávení a proti průjmům nebo nadýmání.

Levanduli jde využít i ve formě masti nebo oleje. Můžeme ji u králíků použít na špatně se hojící rány, jako jsou třeba otlaky na končetinách, nebo na uvolnění svalů, při vykloubeninách, natržených svalech a zánětech nervů.

Mějte na mysli, že jako každou jinou bylinku, nesmíte levanduli předávkovat. Vždy platí, všeho s mírou.

 

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Monika Hladká

Autorem od: 30.12.2023

Podobné články

Může vás také zajímat