Aktuálně: 4 977 inzerátů173 990 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

V Brně chtějí kvůli lanovce zničit nocoviště havranů

V Brně chtějí kvůli lanovce zničit nocoviště  havranů
302 5 minut čtení

Ornitologové z Jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické (ČSO) upozorňují, jak devastující vliv na ptáky i přírodu v Brně by měla zamýšlená výstavba velkokapacitní lanovky propojující výstaviště v Pisárkách s univerzitním kampusem v Bohunicích. Kvůli projektu za téměř miliardu korun by mimo jiné zaniklo poslední velké zimní nocoviště tisícovek ohrožených havranů polních a kavek obecných, kteří na Brněnsku tradičně zimují už víc než 100 let. Ornitologové zásadně nesouhlasí se záměrem postavit lanovku a považují ho za bezohledný k životnímu prostředí, drahý a zbytečný. Budou apelovat na zamítnutí projektu jako celku a připravují také petici.

Ptáci nocují na stromech nedaleko Riviéry. Zalesněná oblast jim poskytuje dostatek klidu a bezpečí Ptáci nocují na stromech nedaleko Riviéry. Zalesněná oblast jim poskytuje dostatek klidu a bezpečí Foto: Petr Pařil

Poslední velké zimní nocoviště havranů polních a kavek obecných na jižní Moravě se nachází přímo v trase plánované lanovky. Počty těchto společenských krkavcovitých ptáků se tady v posledních zimách pohybují až kolem 15 tisíc ptáků. „Havrani polní na Brněnsko přilétají v zimním období z dalekých hnízdišť v Rusku a Bělorusku a na nocování se k nim připojuje i prakticky celá brněnská populace silně ohrožených kavek obecných. Společné nocování jejich velkých hejn je z širšího okolí Brna známé více než 100 let, přičemž od zimy 2011/12 existuje dotčené nocoviště v oblasti Riviéry. To ukazuje, jak významný je tento lesní porost v blízkosti centra Brna, který díky své zachovalosti poskytuje nocujícím ptákům dostatek klidu. Máme vážné obavy, že kácení lesa kvůli stavbě lanovky, její následný intenzivní provoz a překážky v podobě drátů, by byl konec pro toto významné nocoviště,“ upozorňuje předseda Jihomoravské pobočky ČSO Jan Sychra.

Brněnské nocoviště je v zimě domovem pro 15 tisíc jedinců havranů a kavek Brněnské nocoviště je v zimě domovem pro 15 tisíc jedinců havranů a kavek Foto: Petr Pařil

Na svazích nad Riviérou na pravém břehu Svratky, které jsou záměrem přímo ohroženy, rostou nejrozsáhlejší lesy v blízkosti centra města, včetně starších stromů, a i řeka zde má přírodě blízký charakter. „Toto území si proto Brňané oblíbili, především díky jeho klidovému charakteru. Jde o přírodní oázu uprostřed zástavby a hlučných dopravních tepen, která slouží pro rekreaci, sport i vycházky. Už nyní je pod velkým tlakem různých necitlivých záměrů - kácením pobřežních porostů v rámci protipovodňových opatření na Svratce počínaje a záměrem budování intenzivních sportovišť a dalších výškových budov v jejím těsném okolí konče. Další kácení lesa, které by bylo pro budování lanovky nevyhnutelné, by toto cenné území významně a nevratně poškodilo,“ říká Sychra.

Z ornitologického pohledu patří lokalita mezi nejvýznamnější v rámci celého Brna, vyskytuje se tu víc než 80 ptačích druhů. „Jde přitom i o druhy zvláště chráněné podle zákona o ochraně přírody a krajiny. To se týká především mokřadních a lesních druhů, které zde nacházejí jedno z mála útočišť v Brně. Lze zmínit např. kriticky ohrožené morčáky velké či silně ohrožené ledňáčky říční a ostříže lesní. Kromě likvidace jejich biotopu kácením a zemními úpravami by po výstavbě lanovky docházelo k masakrům ptáků po nárazech do drátů lanovky a do skleněných ploch, kterými návrh nešetří. Právě křížení příčných překážek, jako jsou dráty, s vodními toky je z pohledu kolizí velmi rizikové. Kvůli nárazům ptáků do skel v Česku zbytečně hynou stovky tisíc ptáků ročně. Provoz lanovky spolu s fragmentací biotopů by pak způsobil rušení všech lesních živočichů,“ sděluje Sychra.

Letecký pohled na nocoviště havranů a kavek v Brně Letecký pohled na nocoviště havranů a kavek v Brně Foto: Lubomír Tichý

Záměr výstavby miliardové lanovky v Brně ornitologové považují za mrhání penězi. „Tvrzení, že plánovaná lanovka má za hodinu přemístit 2000 osob, navozuje spíše záměr udělat z ní atrakci pro turisty, než prostředek hromadné dopravy. Navíc, spojení do kampusu již existuje. Nedávno sem byla protažena tramvajová trasa linky č. 8. Zároveň funguje několik trolejbusových a autobusových linek z Pisárek, které je jistě možné v případě potřeby posílit, aniž by došlo k rozsáhlé likvidaci lesa a okolních biotopů,“ zdůrazňuje Sychra.

Dodává, že v oblasti je celá řada problémů, které by mělo Brno řešit a na které nezbývají peníze. „Za všechny lze zmínit nedostatečnou stabilitu svahů Červeného kopce ohrožující místní obytnou zástavbu. Navíc se Brno aktuálně zadluží stavbou multifunkční haly Arena Brno a další investice v řádu miliard město na dlouhou dobu uvrhne do dalších dluhů. Z tohoto důvodu považujeme výstavbu lanovky v tomto území za zcela nekoncepční, finančně neúčelnou a nesmyslnou,“ vyzdvihuje Sychra.

Tudy má vést zamýšlená lanovka do kampusu Tudy má vést zamýšlená lanovka do kampusu Archiv projektu

Ornitologové požadují, aby město Brno zastavilo záměr výstavby lanovky mezi výstavištěm a kampusem. „Místo toho by vedení města mělo lépe pečovat o svou zeleň a přírodní hodnoty a zároveň investovat do smysluplných projektů, čímž by skutečně přispělo ke kvalitnímu životu svých obyvatel,“ uzavírá Sychra.

Jihomoravská pobočka ČSO se bude podílet na přípravě petice proti plánované lanovce.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Česká společnost ornitologická (ČSO)

Autorem od: 19.01.2024

Česká společnost ornitologická zkoumá a chrání ptáky, jejich prostředí a přírodu jako celek a svou činností k tomu motivuje i širokou veřejnost. ČSO prosazuje ochranu přírody založenou na vědeckých poznatcích a pomáhá rozvoji ornitologie i ochrany ptáků bez ohledu na politické hranice.

Podobné články

Může vás také zajímat