Aktuálně: 4 978 inzerátů173 957 diskuzních příspěvků17 749 uživatelů

Mami, kup mi koně! A teď už vážně, jak se takový kůň kupuje?

Mami, kup mi koně! A teď už vážně, jak se takový kůň kupuje?
Michaela Dvořáková 13.02.2024, 13:00
410 10 minut čtení

Co všechno budete muset na takového koně nakoupit jsme si již řekli, pojďme se tedy podívat na koupi koně jako takového. V posledním díle tohoto seriálu bych ráda dala pár tipů, jak ke koupi koně přistupovat, a dále, na co je dobré nezapomenout, když už jste si svého koně snů vybrali a chystáte se podepsat kupní smlouvu.

Jak už jsem zmiňovala, před koupí koně je dobré si důkladně promyslet, jakého koně potřebujete. Zkušenosti a schopnosti vybíraného koně by měly odpovídat vašim potřebám, ovšem zde už může dojít i k první konfrontaci s vaším rozpočtem. Když se podíváte do inzerce, najdete nepřeberné množství koní všech barev, velikostí a tvarů;) A tito koně se dost zásadně mohou lišit i cenou. A ač je to na první pohled ta největší položka, kterou vydáte, nevyplatí se právě na ní šetřit. Ono se totiž může lehce stát, že na první pohled levný kůň vás bude během pár měsíců stát jednou tolik ve veterinárních výlohách, a ve finále to stejně nebude to, co jste hledali. Dovolte mi tedy nejprve malé stručné zamyšlení nad nákladovou stránkou chovu koní, abyste získali představu, kde by se měly pohybovat ceny koní, minimálně těch bez zásadních zdravotních nedostatků.

Kolik stojí kůň?

Pro začátek zkusím shrnout, kolik takový kůň vůbec stojí chovatele. Chovatel musí živit nejen hříbě samotné, ale i jeho matku. Dá se tak říct, že novorozené hříbě včetně připouštěcího poplatku, péče veterináře a péče o matku stojí více než 100.000 Kč. Samozřejmě že jiné to bude v případě například pastevního chovu poníků, ale u sportovních koní je toto aktuálně spíše minimální částka. Roční náklady na odchov mladého koně se nyní pohybují kolem 50-60.000 Kč (opět se držím docela při zemi). Dá se tedy říct, že tříletý sportovní kůň chovatele stál přibližně 250.000 Kč, aniž by ještě jakkoliv pracoval. Když si k tomu připočteme měsíční náklady na koně ve výcviku ve výši 15-20.000 Kč, můžeme si snadno spočítat, jak zkušeného koně za svůj rozpočet dokážeme pořídit, a jestli je to pro potřeby našeho dítěte dostačující. A také se dá snadno odhadnout, že koně v ceně do 200 nebo 250.000 Kč v ideálním věku budou mít prostě nějaký ten problém, a je na férovosti prodávajícího, jestli vám ho otevřeně sdělí, nebo se ho budete muset pracně dovtípit.

Samozřejmě cena koně neroste donekonečna s náklady, které do něj za jeho život byly vynaloženy, starší zkušené koně, kteří už dosáhli svého výkonnostního vrcholu, lze koupit pro účely nižší zátěže levněji, a takoví jsou i pro dítě často nejvhodnější. Člověk v takovém případě ale musí dostatečně vyhodnotit zdravotní stav koně a to, zda i tak bude schopen naplňovat, co od něj očekává, případně zda je ochoten investovat dlouhodobě do jeho zdraví, aby koni vydrželo co nejdéle.

Další kategorií koní, které lze často koupit poměrně levně, jsou vysloužilí plnokrevníci z dostihů, tito koně ovšem mají často závažné zdravotní problémy, ať už jde o chronické žaludeční vředy, nebo poškození páteře či končetin vlivem velké zátěže od raného věku, a často i mentálně nejsou zrovna vyrovnanými partnery pro dítě. Samozřejmě existují výjimky, ale pokud chcete kupovat plnokrevníka s dostihovou minulostí, tak ideálně takového, který už mezitím prokázal, že je schopen normálního jezdeckého provozu nebo (byť třeba i hobby) sportu.

Pokud tedy zjistíte, že koně, splňující vaše požadavky stojí vyšší částky, než s kterou jste počítali, může se vám nakonec vyplatit počkat třeba ještě rok a došetřit si na pořízení takového koně, který opravdu bude koněm snů vašeho dítěte, protože to je investice na mnoho let a hodně ovlivní, jestli kůň přinese více radosti než starostí.

Mami, kup mi koně! A teď už vážně, jak se takový kůň kupuje?

Kde hledat koně ke koupi?

Při koupi koně je dobré mít k dispozici zkušeného poradce, který má dostatek praxe v disciplíně, kterou jste si zvolili, a dokáže odhadnout, zda vybraný kůň bude odpovídat vašim potřebám. Takový vám i může pomoci s nasměrováním, může znát lidi, kteří koně pro vás vhodného třeba mají... on koňský svět je malý a nakonec zjistíte, že každý zná každého:) Pokud se ale nepodaří pořídit koně takto přes známé, dojde obvykle na inzertní servery.

V ČR se asi největší oblibě těší bazoš.cz, mnoho koní na prodej člověk najde i v různých facebookových skupinách, na tento účel specializovaných. Prodej koní je na Facebooku sice oficiálně zakázán, nicméně pokud si prodejci dávají pozor na formulaci inzerátů, obvykle jim tam takové inzeráty zůstanou.

Zde bych si dovolila krátkou vsuvku k etiketě komunikace s prodejci. Ideální je samozřejmě zavolat a s prodávajícím probrat, jakého koně hledáte a zda ten jeho odpovídá vašim požadavkům. Mnoho prodávajících vám nebude reagovat na SMS nebo stručnou zprávu v messengeru nebo WhatsAppu: „Kolik ten kůň stojí?“, proto bych opravdu doporučila buď komunikaci po telefonu, nebo po mailu. Je také dobré zmínit, na jakého konkrétního koně se ptáte, protože je dost dobře možné, že prodejce má koní na prodej více, a předejdete tak nedorozuměním. Uvědomte si prosím, že prodávající vynaloží úsilí do odpovědi, kterou vám pošle, ať už jde o informace, fotky nebo videa. Prosím, i když vás kůň nezaujme, odpovězte, poděkujte, a vysvětlete, že to není kůň, kterého hledáte. Je to zkrátka slušnost:) A pokud si domluvíte zkoušení koně, tak na takové zkoušení samozřejmě doražte. Pokud máte zpoždění nebo jakoukoliv komplikaci, dejte dostatečně včas vědět, že nedorazíte, nebo dorazíte v jiný než domluvený čas. Mějte prostě úctu k ostatním a jejich času a práci.

Zkoušíme koně

Když už jste si koně vytipovali a jedete ho vyzkoušet, bylo by fajn, kdyby jel váš poradce s vámi, ideálně, aby i on (nebo ona) na koně sedl a posoudil ho. Pokud chcete koně, který bude spolehlivý i v terénu, požádejte prodávajícího alespoň o krátkou vyjížďku. Nebojte se si říct, co chcete s koněm zkusit, nenechte se prodávajícím vmanipulovat do toho, jak to chce on. Je fajn vidět koně už před nasedláním, aby člověk viděl jeho chování, a dále po ježdění s koněm zajít i do stáje, požádat, zda si můžete vyzkoušet základní manipulaci při vodění, ošetřování a podobně, protože i to může hrát velkou roli a zamezíte pak případným nepříjemným překvapením. Zjistěte si, jak se kůň chová při transportu, jaký je ve stádě, nebo zda například musí chodit do výběhu sám. Pokud jste se dostali už takto daleko a kůň zatím vypadá, že vyhovuje vašim potřebám, je na místě domluvit předkupní prohlídku veterinářem.

Předkupní prohlídka

Krok, na kterém se opravdu nevyplatí šetřit, je předkupní prohlídka. Tu provádí veterinář a záleží na konkrétním případu, jaký veterinář to bude, protože málokdo vám pojede přes celou republiku. Obvykle se tedy volí veterinář v dosahu lokality, kde je zkoušený kůň. Je možné, že vám majitel koně nabídne RTG snímky k posouzení, ty pak samozřejmě můžete poslat v zásadě komukoliv, většina veterinářů je ochotna za určitý poplatek RTG snímky vyhodnotit. Pokud jsou dostatečně čerstvé a pokud máte v prodejce a jeho veterináře důvěru, pak samozřejmě není bezpodmínečně nutné koně znovu rentgenovat, v případě jakýchkoliv pochybností je ale velmi vhodné si nechat zhotovit aktuální sadu snímků, které obvykle zahrnují končetiny a hřbet. V rámci předkupní prohlídky veterinář obvykle také poslechne dýchání, srdce, základní neurologické reakce, a udělá ohybové zkoušky. Tyto zkoušky spočívají v tom, že veterinář drží po určitou dobu kloub koně v ohnutí, jak už název napovídá, poté nohu pustí a kůň vykluše. Na základě této zkoušky se posuzuje případná bolestivost daného kloubu.

Sada předkupních RTG stojí obvykle 7-10.000 Kč, cena celkové předkupní prohlídky se může lišit veterinář od veterináře, to s ním ale můžete předem probrat, abyste věděli, co můžete čekat.

Kupní smlouva

V kupní smlouvě by měl být dostatečně přesně uveden zdravotní stav koně, ideálně doplněný protokolem z předkupní prohlídky. Pro vás jako pro kupujícího je výhodné mít ve smlouvě uveden účel prodeje, zároveň je také vhodné specifikovat do smlouvy lhůtu, v rámci které lze koně vrátit pro skryté vady. Pokud chcete mít jistotu, projděte si znění smlouvy s právníkem, nicméně je nutné přiznat, že vrácení koně je obvykle velmi nevděčná záležitost a často se stává, že buď skončí u soudu, nebo to kupující vzdá, a i přes zjevné vady koně si ho nechá. Proto je opravdu důležité koně maximálně vyzkoušet a vyšetřit, než si ho koupím.

Dokumenty

Ke koni by prodávající měl dodat pas koně, pokud jde o koně narozeného pod zahraniční plemennou knihou, předává se obvykle ještě další dokument, který se může nazývat v každé zemi jinak, v Německu je to například Eigentumsurkunde. Zároveň byste se měli domluvit na postupu při přepisu koně v ÚEK, ideálně si už formulář pro přepis majitele vytisknout a při prodeji ho oboustranně podepsat. V pasu koně je vhodné si zkontrolovat, zda má kůň platné očkování, protože je to zákonná povinnost pro přesun mezi okresy.

Transport

Pokud už je vše zdárně dořešeno a kůň zaplacen, můžete si ho odvézt domů. I to, jak se kůň chová při transportu, je dobré mít s prodávajícím dopředu prodiskutováno. Jakou formu převozu zvolíte, je pak na vašich možnostech. Třeba vám koně odveze váš poradce či trenér, třeba vám to nabídne prodejce, samozřejmě si můžete i zajistit komerčního přepravce, způsobů je mnoho. Je vhodné se na nakládání domluvit s prodávajícím, aby vám koně naložil on, abyste měli představu, jak je kůň naučený do přepravníku nastupovat.

A hotovo, kůň je doma :)

Možná ne přímo u vás, ale v jeho novém domově, který jste mu zajistili. Dejte mu čas se seznámit s novým prostředím, buďte opatrní při zvykání na nové koňské kamarády, zároveň ho ale zbytečně neomlouvejte tím, že něco nejde, protože je v novém prostředí. Pokud si nebudete s něčím vědět rady, zkuste se spojit s prodávajícím, aby vám poradil. A pokud zjistíte, že má kůň zásadní vadu, která je v rozporu s kupní smlouvou, jednejte hned. Vaše šance na vrácení koně totiž jsou samozřejmě nejvyšší hned na začátku. Ale držím vám palce, abyste něco takového vůbec nemuseli řešit, a váš nový kůň byl opravdu parťákem vašeho dítěte, který bude přinášet hlavně radost, i když ty starosti tam taky určitě sem tam nějaké budou. Tak zlomte vaz!

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Michaela Dvořáková

Autorem od: 23.11.2023

Míša Dvořáková vystudovala mezinárodní vztahy na VŠE, což tak trochu určilo její profesní život, nicméně mimo zaměstnání věnovala vždy veškerý volný čas koním. Aktuálně je na rodičovské dovolené, koně ji však drží dál. Jezdí drezuru do stupně S a je také chovatelkou drezurních koní.

Podobné články

Může vás také zajímat