Aktuálně: 4 978 inzerátů173 955 diskuzních příspěvků17 749 uživatelů

V českých chovech zubrů dochází ke genetickému oživení

V českých chovech zubrů dochází ke genetickému oživení
Chov Zvířat 02.03.2024, 13:00
218 3 minuty čtení

Dva nejvýznamnější české chovy zubrů zaznamenávají v těchto dnech přesuny některých zvířat, pro oživení genetické základny. Dva zubří býci putovali z bývalého vojenského prostoru Milovice ve středních Čechách do obory Židlov v Libereckém kraji.

Výsledkem přesunu není pouze zvýšení genetické variability, ale také založení zcela nového chovného stáda na Lipně.

„I přes velmi náročné podmínky se nám podařilo odchytit dva plánované býky. Samci ve věku dvou a tří let byli úspěšně vypuštěni v oboře Vojenských lesů a statků v Židlově,“ vysvětlil Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která milovickou rezervaci v roce 2015 založila ve spolupráci s vědci. Šance na úspěch přitom nebyly vysoké. „Po dlouhodobých deštích je terén tak podmáčený, že technika zapadala do bahna a bylo velmi obtížné se ke zvířatům v těchto podmínkách dostat,“ doplnil Dalibor Dostál.

Výměna zvířat pomůže zvýšit genetickou pestrost stád. „Chov v Židlově patří k nejvýznamnějším u nás, jsme velmi rádi, že jsme mohli s tamní oborou zvířata vyměnit,“ navázal Dalibor Dostál. Z milovické rezervace již v minulosti odjeli zubři do rezervace u Rokycan, ale i do zahraničních rezervací ve Francii nebo Nizozemí.

Součástí současných přesunů zvířat bude vznik nového chovu na Lipně v jižních Čechách. Právě tam odjedou dvě samice ze Židlova, které doplní další dvě zubří jalovice ze Zooparku Chomutov v Ústeckém kraji. „Cílem je, aby nově vzniklý chov zubrů na Lipně byl geneticky co nejpestřejší. Zubři byli po první světové válce člověkem v přírodě vyhubeni a přežili jen v chovech v zajetí. Všechna zvířata pocházejí z pouhých dvanácti jedinců a vzácnější bělověžská linie, chovaná v Milovicích i v Židlově, pochází dokonce z pouhých sedmi zakladatelů. Proto je při sestavování nových stád třeba dbát na co největší genetickou variabilitu,“ uzavřel Dalibor Dostál. Čtyři samice ze dvou různých chovů pak na Lipně doplní samec z milovické rezervace. Milovická stádo zubrů je se 43 zvířaty největší v Česku.  Na Lipně je již od loňského jara stádo divokých koní.

Na projekt rezervace velkých kopytníků v Milovicích může veřejnost přispět prostřednictvím portálu darujme.cz/krajina .

Ochranářská společnost Česká krajina na projektech spojených s ochranou přírody spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Zoo Liberec, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat