Aktuálně: 4 341 inzerátů183 143 diskuzních příspěvků17 858 uživatelů

Holoubek diamantový

Geopelia cuneata

Holoubek diamantový
Ing. Zbyněk Pokorný 23.07.2006, 11:46
29 923 6 minut čtení

V zajetí patří k nejchovanějším druhům ve své čeledi. Ve volné přírodě se holoubek diamantový vyskytuje v Austrálii a jeho přírodní zbarvení je tvořeno převážně různými odstíny hnědé barvy. Mnohaletým chovem bylo docíleno několika dalších mutací. Mezi nejatraktivnější patří rozhodně mutace bílá, která se začíná v českých chovech stále více usazovat. Já jsem se rozhodl pro chov dvou párů šedo-bíle zbarvených kusů, u kterých krásně vynikají jejich čistě bílé „diamanty“ na křídlech.

  • Třída: ptáci
  • Řád: měkkozobí (Columbiformes)
  • Čeleď: holubovití (Columbidae)
  • Druh: holoubek diamantový (Geopelia cuneata)

Rozlišení pohlaví není u mladých ptáků nikterak jednoduché. Jistotu dodá až zpozorování jejich toku, který je pro chovatele vždy estetickým zážitkem. Sameček se hlubokými úklony, doprovázenými houkáním a rozevíráním ocasních per, předvádí samičce. Tok může probíhat jak na zemi, tak na větvi. Toto chování poukazuje jednoznačně na samečka holoubka diamantového. Problém je v tom, že se takto mohou chovat i dva samečci k sobě. Literatura uvádí, že samičku lze rozeznat dle méně výrazného okruží kolem oka. Toto okruží se ale objevuje až u starších jedinců a jeho spolehlivost není vysoká. Sám jsem viděl samičky holoubka diamantového s mnohem výrazněji červeným a větším okružím než měli samečci. Malý pohlavní dimorfismus přeci jen existuje. Je jím samiččina zakulacená hlavička ale podle tohoto znaku dokáže rozeznat pohlaví pouze zkušený chovatel a proto mi v začátcích dělalo sestavení dvou párů značné problémy.

Samec holoubka diamantového Samec holoubka diamantového Foto: Zbyněk Pokorný

Od čtyř různých chovatelů jsem koupil čtyři holoubky. Umístěni byli v delší zahradní voliéře a čekal jsem co se bude dál dít. První dny na mě působili velice poplašeným dojmem, jejich let je velice rychlý a prudký, doprovázený dobře slyšitelným máváním křídel - holoubek diamantový je tímto typický.

Po několikadenním uvykání v novém prostředí se začali projevovat jemným houkáním. Často se vyhřívali na sluncem rozpáleném místě. Tuto činnost diamantoví holoubci milují. Přestože to byli ptáci mladí, pozoroval jsem u dvou kusů charakteristické samčí úklony. Po pár týdnech byli rozděleni po pomyslných párech do bednových klecí o rozměrech 98x62x53 cm (DxHxV). Čas běžel a holoubci se stále více projevovali. K mému neštěstí se začali dvořit všichni čtyři a tím pádem se jednalo o samé samečky. Na pravidelné ptačí burze, v Telči, jsem dva prodal a dva nové holoubky koupil, doufám tedy, že holubičky.

Samička se snůškou Samička se snůškou Foto: Zbyněk Pokorný

Přestože někteří chovatelé nechávají holoubky venku celoročně, rozhodl jsem sem po příchodu chladných podzimních nocí, pro jejich přemístění do sklepa. Teplota pod bodem mrazu není rozhodně vhodná. Jeden pár byl v kleci 1x1x1m společně s andulkami a korelami, druhý v bednové kleci (119x50x66 cm), se zebřičkami. V místnosti bylo kolem 17 °C. Brzy se na zemi ve větší kleci objevilo vajíčko. Jeden pár holoubků diamantových byl tedy konečně utvořen ale v bednové klícce byli opět dva samečci. Nezbývalo než se pokusit sehnat samičku, to se také podařilo. Dva párečky byly konečně kompletní. Přes zimní období došlo ke snesení několika holoubčích vajíček na zem. Krmivo neměli nikterak stimulující a nevěděl jsem, jak nechtěnému opakovanému snášení zabránit. Proto jsem vyvěsil oběma párům hnízdo v podobě dřevěného truhlíčku, s rozměry 13x8,5x4 cm (DxHxV). Brzy se objevilo v jednom z nich vajíčko, obden druhé. Pár poctivě seděl, přes den holoubek a v noci holubička. Naneštěstí je rušily zebřičky, které s nimi byly ve společné kleci. Začaly do hnízda vnášet peří a dokonce ke dvěma holoubčím vajíčkům přinesly 6 svých. Rušeni holoubci opustili hnízdo. Po vylétnutí mladých zebřiček jsem hnízdiště vyndal s tím, že počkám na jaro, kdy budou oba páry v samostatných venkovních klecích.

17. dubna se počasí konečně umoudřilo natolik, že mohli být holoubci vystěhováni ven. Za týden jsem vyvěsil truhlíčky na hnízdění, vystlané trochou sena. Páry si tato místa podle očekávání oblíbily a samečci do něj často vábili samičky a již po 4 dnech se objevilo u jednoho z párů vajíčko. Od té doby následovalo nepřetržité zahřívání, často i oběma rodiči najednou. Po 12 dnech se v hnízdě objevilo první holoubě, za dva dny druhé. V tuto dobu už snesla vajíčko i samička z druhého páru.

O obě holoubátka bylo ze strany rodičů vzorně pečováno a jejich rychlost růstu byla obdivuhodná. Po 13 dnech bylo již jedno z mláďat vylétlé. Velikostně asi poloviční jako dospělí ptáci, proto není divu, že bude muset být ještě alespoň 10 dnů ponecháno u rodičů. Sotva opustilo hnízdo i druhé holoubě, objevilo se v něm nové vajíčko. Samička přidala ještě druhé ale zasednutí nepřicházelo. Starý pár se stále staral o vylétlá mláďata. Po 3 dnech nezahřívání jsem obě vajíčka z truhlíčku odstranil. Za 10 dnů přijímala obě mláďata samostatně proso a ostatní krmivo, proto jsem je odstavil a samička měla klid na další hnízdění, ve kterém vyvedla opět dvě pěkná holoubata.

Na chov ani krmivo nejsou holoubci vůbec nároční. Základ krmné dávky tvoří proso, dále předkládám mák, řepku, šrot, rozdrcené slepičí skořápky a denně také jemně nasekané listy pampelišek, či salátu. V době hnízdění je samozřejmostí jemná vaječná míchanice a v poslední době jsem holoubkům předložil i tvaroh. Po celou dobu mají k dispozici dostatek písku a holubího gritu.

Čerstvě odstavené mládě holoubků Čerstvě odstavené mládě holoubků Foto: Zbyněk Pokorný

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat