Aktuálně: 5 207 inzerátů171 646 diskuzních příspěvků17 703 uživatelů

Svlékání kudlanek

Svlékání kudlanek
David Peštulka 03.02.2014, 16:00
6 035 4 minuty čtení

Svlékání u kudlanek je ošemetná věc. Není nic horšího, než když se kudlanka zasekne ve svlečce před posledním svlekem. To potom přijdete o dospělého jedince kvůli banální chybě a někdy to může znamenat i problém s odchovem mláďat, pokud nemáte dostatek adultních jedinců.

Pro svlékání je nejdůležitější vlhkost vzduchu. Pokud je tento faktor příliš nízký a hodnota se drží pod padesáti procenty je velice pravděpodobné, že u několika kudlanek v průběhu svleku, kůže uschne na těle. Když se nám to stane, máme několik možností.

  1. U menších jedinců zkusíme kudlanku orosit vodou a pinzetou ji potom opatrně kůžičku sundat. Ovšem to se povede málokdy. Přischnutí je většinou pevné, jako by bylo přilepeno sekundovým lepidlem.
  2. Jestliže tato metoda selže, kudlanka většinou není schopná lovu a proto je lepší jí netrápit. Osobně používám mrazák. Kudlanka se po chvilce přestane hýbat a pak prostě usne a je konec.

Gravitační síla

Každý druh kudlanek má svůj specifický počet svlěků než dospěje. Dalo by se říct, že nejkritičtější je první, druhý a poslední svlek. U prvního se najdou jedinci, kteří jsou od přírody natolik slabý, že se prostě nedokážou ze svlečky vykroutit. U druhého odpadnou opět ty slabé kudlanky, ale většinou už jich není tolik. Nejdůležitější poslední svlek má také několik problematických míst. Může se stát, že kudlanka zavěšená na punčoše nebo klacku spadne. Díky tomu gravitační síla působí horizontálně místo vertikálně na tělo kudlanky. Pokud se vám to přihodí, můžete se pokusit kudlanku opatrně zavěsit zadníma nohama na vršek nádoby nebo klacíku. Pokud se jedinec zachytí a opět nespadne, je možné že se z toho vykřeše. Mě se to občas stává a tato metoda má u mě poměrně velký úspěch.

Svlékání kudlanek

Než kudlanka ztvrdne

Když se podíváte poprvé na kudlanku pár minut po svleku, řeknete si, že se něco nepovedlo. Křídla, která mají mít kolem pěti centimetrů, jsou krabatá a dlouhá sotva centimetr. Motorika nohou je u „novorozenců“ velice špatná a ani se skoro neudrží na nohou. Ale stačí počkat deset, třicet minut a dějí se zázraky tak krásné jako je příroda sama. Křídla se každou minutou zvětšují a vyrovnávají, tělo z bíle barvy chytá svoji konečnou a nohy začínají sloužit ke svému pravému účelu. Během tohoto procesu kudlanku nijak nerušte, nepřemisťujte nebo podobné nesmysli. Jediný důvod, kdy můžete zasáhnout je když kudlanka spadne.

Čeho se vyvarovat?

Jak tedy docílit úspěšného svleku? Pokud víte, že kudlanka by se měla brzo svlékat a náhle přestane přijímat potravu, začněte více rosit ať je vlhkost v nádobě nad 70 procent, klidné víc. Pokud potřebujete s kudlankou manipulovat, ověřte si, že se kudlanka již nesvléká. Nenechávejte v nádobě cvrčky nebo jiný agresivní druh potravy. Kudlanky jsou po svleku zcela bezbranné, měkké a postrádají pro ně tak důležitě instinkty.

Slovo závěrem

Závěrem bych chtěl začínajícím chovatelům poradit, ať to nezdávají po prvním neúspěchu. Každý profesionál nějak začínal a určitě udělal také mnoho chyb. A jak se píše v tomto článku, může zasáhnout i vyšší moc a prostě jedinec umře i když děláte všechno dobře. Stává se i v mém chovu že dospělý jedinec uhyne pár dní po posledním svleku. Sice to není tak časté, ale děje se to u všech druhů zvířat.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

David Peštulka

Autorem od: 11.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat