Aktuálně: 5 565 inzerátů168 402 diskuzních příspěvků17 660 uživatelů

Jak vybrat vhodné plemeno psa

Jak vybrat vhodné plemeno psa
Ing. Zbyněk Pokorný 09.02.2014, 16:00
6 570 5 minut čtení

Správný výběr psa je klíčovým krokem k vytvoření dobrého a zdravého vztahu s novým přírůstkem v rodině. Při správné (dobré) volbě budete pravděpodobně bohatě odměněni, při špatném rozhodnutí vás možná čeká noční můra. Takže jak nato? Je nutné si uvědomit, že v tomto vztahu jsou partneři dva. Vy (a vaše rodina) a váš pes. Obě strany musí být navzájem slučitelné, tj. vy musíte o sobě vědět alespoň tolik jako o vašem budoucím společníkovi

Poznej sám sebe

Při výběru (vhodného) psa důležitým a určujícím činitelem je váš životní styl, vaše zvyky a vlastně celá vaše osobnost. Než uděláte konečné rozhodnutí udělejte si malou osobní inventuru:

  • Bydlíte v malém bytě uprostřed města, nebo v domě s malou zahradou, nebo ve venkovním domě s velkými otevřenými prostory? Jste osoba aktivní, nebo jste pohodlnější?
  • Chcete si pořídit hlídače, nebo společníka pro děti, nebo parťáka při sportování?
  • Jste workoholik, pracovně hodně vytížený, kterému zbývá jen velmi málo volného času, nebo máte času nazbyt?
  • Jste často mimo domov, nebo trávíte většinu času doma?
  • Jste připravený na výdaje?

Poznej svého psa

Každé uznané plemeno má svůj vlastní specifický charakter a proto psi stejného plemena mají na svého pána v podstatě stejné požadavky.

Každý pes je ovšem jiný, každý má svoji vlastní osobnost a proto se můžete výjimečně setkat třeba s bojácným rotweilerem, nebo naopak s ostrým, agresivním pudlem.

Počet psů, z kterých můžete vybírat je téměř závratný. Je uznáno přes 150 druhů plemen a kromě toho existuje téměř nekonečné řada (množství) kříženců.

K čemu byl pes vyšlechtěn?

Každé plemeno má svoji vlastní historii a je to i částí jeho genetického kódu. Baset byl např. vyšlechtěn k honění králíků, jelenů a jiné lovné zvěře, labrador jako pomocník myslivců, velký pyrenejský pes k ochraně stád před liškami a jinými predátory, anglický ovčák , jako pomocník při hnaní stád na trh apod.

AKC dělí plemena do sedmi skupin které v podstatě odráží jejich historii: sportovní, nesportovní, pracovní plemena, honiče, terrieři a ostatní.

Kolik péče pes určitého plemena vyžaduje?

Některá plemena jsou velmi aktivní, a proto vyžadují hodně pohybu a péče. Jsou to např. JR terrier, border collie, shelty, austrálský honič a další.

Když nejste schopen jim dát dostatek pohybu a péči, kterou potřebují (vyžadují), např. pro nedostatek vašeho volného času, tak takový typ psa je lépe si nepořizovat.
(Jestli jste opravdu hodně zaneprázdněný a navíc i často mimo domov, měl byste zvážit, jestli si nějakého psa pořídit vůbec. Psi jsou zvířata velmi společenská, která ke své spokojenosti nutně potřebují mít kolem sebe člověka a dle možnosti i dalšího psa).

Jiná plemena jsou klidnější, méně aktivní a ke své spokojenosti nevyžadují tolik pohybu. Jsou to např. maltézáci a mastif, který přesto že je mohutný je lehce ovladatelný.

Jak vybrat vhodné plemeno psa

Rozměry psa a jeho prostředí

Velký pes a malý byt nejdou dohromady. Nedostatek prostoru se u velkých a navíc aktivních plemen (např. zlatý.retriever) ještě násobí. Lidé bydlící v malých městských bytech by měly uvažovat o trpasličích plemenech jako jsou např. griffon, pekinéz apod. a jestli trvají na větším psu, tak by to maximálně mohl být standardní pudl.

Při bydlení v domě se zahradou si můžete dovolit huskyho, NO, nebo dogu.

Nesmí se zapomínat ani na zdravotní problémy související s prostředím. Např. mexickému naháči se asi nebude moc zamlouvat vysokohorské podnebí Alp, nebo Krkonoš, které naproti tomu určitě vyhovuje např. malamutovi.

Péče o srst

Někteří psi vyžadují pouze úplně základní péči, jiní např. afgánci vyžadují denní kartáčování, naproti tomu krátkosrstým ohařům stačí kartáčování tak jednou za týden.

Výcvik

V učenlivosti psů jsou samozřejmě veliké rozdíly. Některá plemena jsou náramně učenlivá, jiná méně. Například Jack Russel je „pomalejší", zatímco anglický špr. španěl, nebo labradoři se učí velice lehce. Nezkušeným majitelům se nedoporučují agresívnější plemena jako jsou např. pitbul, rotweiler, sharpej, chow chow, nebo akita.

Vhodnost pro děti

Toto je možná jeden z nejdůležitějších bodů, na které se soustředit při pořizování psa pro rodinu v které jsou děti.

Mnoho plemen např. boxeři, novofundlanďani, a kolie milují děti. Jsou s nimi velmi trpěliví a tolerantní. Na druhé straně Rhodeský ridgebacky, dalmatiny, kerry blue terr. jsou k dětem méně přátelští

Výdaje

Výdaje bývají úměrné k velikosti psů. Čím větší pes, tím větší náklady, zejména na krmení a veterinární účty (odčervení, antibiotika a pod).

Běžné zdravotní problémy

Některá plemena jsou náchylnější k určitým zdravotním problémům než jiná. NO a bernardýni mají tendenci mít problémy s kyčelními klouby (dysplazie) a dalmatíni jsou náchylní na močové kameny a hluchotu. Protože se uvedeným problémům nedá stoprocentně předejít, buď se těmto plemenům vyhnout, anebo pátrat u chovatele jestli se uvedené poruchy v jeho chovu vyskytly.

Pohlaví

Psi bývají obvykle agresivnější než feny. Feny se snadněji cvičí a učí.

Kříženci

Při výběru kříženců platí stejná pravidla, jaká byla uvedena výše. Je ovšem těžké předvídat, jaké charakteristické rysy se u křížence projeví. Neznamená to ale, že z křížence nemůže vyrůst ideální partnera a skvělého společníka.

Jak vybrat vhodné plemeno psa

Text poskytla: Veterinární klinika Nisa

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat