Aktuálně: 5 174 inzerátů172 168 diskuzních příspěvků17 713 uživatelů

Výběr druhu ryb do jezírka, nákup, transport a vypouštění

Výběr druhu ryb do jezírka, nákup, transport a vypouštění
Ing. Zbyněk Pokorný 26.05.2014, 16:00
5 435 6 minut čtení

Všechny ryby v jezírku potřebují péči. Jejich zakoupením a vypuštěním do jezírka to nekončí, naopak to je teprve začátek.

Při zakoupení nových ryb byste je měly umístit do karantény alespoň na dobu dvou týdnů, aby v případě nemoci nenakazily ryby v jezírku.

Ale i ryby, které již v jezírku máte, mohou onemocnět od běžných plísní až po závažná onemocnění, která končí v případě neléčení úhynem ryb a nakažením dalších.
Ryby potřebují jiné zacházení v průběhu roku, obzvlášť zimní období se značně liší od zbytku roku.

Výběr druhu ryb do jezírka, nákup, transport a vypouštění

Nákup ryb

Péče o ryby začíná jejich nákupem, ještě než tak učiníte, mělo by být vaše jezírko připraveno na osazení ryb. Teplota vody by neměla být pod 15 stupňů a všechny další parametry vody by měli být v rozmezí hodnot, které jsou pro chov ryb vhodné.

Pokud pouze dokupujete nové ryby do jezírka a stávající osádka ryb neprojevuje žádné změny v chování, je možné předpokládat, že je voda v jezírku v pořádku a tudíž můžete do jezírka přidat nové ryby.

Při nákupu nových ryb je vždy vhodné umístit je do karanténní nádrže, aby se předešlo případnému nakažení stávajících ryb v jezírku, pokud by nové ryby měli nějakou nemoc, která není na první pohled zřetelná.

Nové ryby do jezírka je vhodné nakupovat u chovatelů nebo větších prodejců, kde máte možnost výběru z většího počtu ryb, ale také určité zkušenosti chovatele, který vám v případě potřeby dokáže odborně poradit.

Ryby je možné nakoupit v různých akvaristických prodejnách nebo jiných obchodech, zde si před koupí ryby důkladně prohlédněte, většinou mají problém se zdravotním stavem.

Výběr ryb

Při samotném nákupu ryb do jezírka je vhodné vybírat ryby z většího hejna, je to z důvodu většího výběru, ale také se takto dají odhalit ryby, které nejsou zcela v pořádku.

U velikosti ryb do 15 cm je důležité porovnat velikost hlavy v závislosti na velikost těla, hlava by neměla být výrazně větší.

Dalším identifikačním prvkem zdravotního stavu ryb jsou ploutve, musí být celé bez chybějících částí a ryby by je neměly stahovat, ale měli by být rozevřené. Ploutve musí být čisté bez bílého povlaku, který může naznačovat onemocnění ryb.

Kůže ryby musí být také čistá bez povlaku bílých krupiček nebo chomáčů. Toto ukazuje na parazitické onemocnění ryb. To samé jsou červené skvrny pod šupinami. Šupiny musí být pevně přimknuté k tělu.

Dalším důležitým ukazatelem zdravotního stavu ryb jsou jejich oči. Oči musí být čisté a jasné bez zákalu, pokud je v čočce ryb vidět zákal je možné že je ryba nakažena motolicí očí, takto nemocnou rybu nekupujte, je možné že v budoucnu přijde o oko a nemoc se nedá léčit.

Balení ryb a transport

Ryby je nutné pro přepravu odborně zabalit, měly by být umístěny ve speciálním pytli se zatavenými rohy, toto je důležité hlavně u malých ryb, které by se mohli dostat do rohu, kde mohou být umačkány.

Plastový pytel má být dvojitý, měly by to být dva pytle zasunuté do sebe. Vnější pytel slouží jako ochrana proti poškození vnitřního pytle.

Přepravní pytel by měl prodejce nafouknout technickým kyslíkem úplně a zavázat kaučukovou gumičkou. Obsah vody v 30 litrovém pytli (nejčastěji používaný) by měl být 10 – 15 litrů vody, zbytek je kyslík. Pytel musí být kyslíkem nafouknut opravdu celý, protože při delším transportu v teplejším počasí ryby rychle spotřebují kyslík rozpuštěný ve vodě a mohlo by dojít k jejich zadušení.

Ryby přepravujeme ideálně v kufru auta, kde je tma a ryb jsou méně vystavené stresu, je nutné se zdržet dlouhých zastávek a ryby dovést v co nejkratším čase do vašeho jezírka a to hlavně za teplých slunných dnů.

Dobré místo pro přepravu ryb je také na podlaze vozu u spolujezdce, kde můžeme vodu s rybami ochlazovat pomocí klimatizace, na tomto místě je dobré pytel s rybami zakrýt, aby byly ve tmě nebo šeru.

Pytel s rybami je vhodné vložit do kartonové krabice, nebo do polystyrenového přepravního boxu, který udrží teplotu vody po dobu 10 – 12 hodin a ryby jsou umístěné ve tmě. Toto je dobré hlavně pro dlouhé transporty ryb. Při delší jízdě je také dobré ryby občas zkontrolovat.

Výběr druhu ryb do jezírka, nákup, transport a vypouštění

Vypuštění ryb

Po přivezení ryb mohou být ryby vypuštěny do nového jezírka, které je pro ryby připraveno z hlediska vlastností vody, ale i funkčnosti jezírka. Pokud máte nové ryby určené do jezírka, kde je již osádka ryb je vhodné umístit ryby do karanténní nádrže (popsáno výše), která má vlastní filtrační systém. Po dobu pobytu ryb v karanténě se mohou projevit nemoci, které nebyly patrné a ryby se dají léčit. Pokud jsou ryby po dobu strávenou v karanténě v pořádku, je možné je vypustit do jezírka, mezi ostatní ryby.

Pokud není možné ryby umístit do karantény nebo je dáváte do nového jezírka bez ryb je nutné všechny ryby po dobu dvou týdnů pečlivě kontrolovat.

Při samotném vypouštění ryb vezměte transportní pytel s rybami a položte ho ještě uzavřený gumičkou do jezírka, do kterého chcete ryby vypustit, zde ho nechte takto uzavřený plavat na hladině asi půl až třičtvrtě hodiny a to z důvodů vyrovnání teplot vody v nádrži a transportním pytli. Po této době smícháme vodu v transportním pytli s vodou v jezírku, toto udělejte několikrát, aby se srovnaly chemické hodnoty vody.

Následně otevřený pytel položte do jezírka tak, aby mohly ryby samy vyplavat, nikdy ryby do jezírka nevylévejte. Je možné vzít ryby z transportního pytle do rukou a vypustit, toto vyžaduje určitou zručnost, aby Vám ryba nevyklouzla. Ryby nikdy neberte do suchých rukou, před manipulací s rybami si ruce vždy namočte v nádrži.

Nové ryby se po vypuštění chovají jeden až dva dny jinak než ostatní, plavou samostatně a skáčou, až následně se začlení do hejna, převoz je pro ryby velký stres a musí se uklidnit a zvyknout si na nové prostředí, proto nové ryby po vypuštění do jezírka nekrmte. vložím zítra

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat