Aktuálně: 5 057 inzerátů173 523 diskuzních příspěvků17 744 uživatelů

Elektrické ohradníky a zkušenosti s nimi v zimě

Elektrické ohradníky a zkušenosti s nimi v zimě
Ing. Zbyněk Pokorný 06.11.2017, 15:30
2 252 4 minuty čtení

Naprostá většina vlastníků elektrických ohradníků využívá této technologie pouze od jara do podzimu. Ovšem stále více se dostává do módy extenzivní chov koní a skotu, ve kterém elektrické ohradníky musí fungovat i přes celou zimu. Jak správně zabezpečit ohradník, aby spolehlivě fungoval a nebyl v mrazech a sněhu trvale poškozen?

V zimním období nadělají chovatelům nejvíce starostí bateriové ohradníky. V mrazech, ale i teplotách těsně nad nulou, může dojít ke snížení kapacity baterií. Starší baterie mohou přestat fungovat úplně. Minimálně přes zimní měsíce je tedy lepší napájení elektrických ohradníků ze sítě. Pokud nemáte jinou možnost, než použít baterií, pravidelně kontrolujte její stav. Baterky, které přes zimu nevyužíváte, je nutné správně uschovat. U suchých 9V baterií se suchými články, je nezbytné zalepit otvory, kterými by se dostal dovnitř vzduch. Před znovu uvedením do provozu zase lepky sundejte. U autobaterek se držte návodu výrobce. Další možností je gelový akumulátor. V tomto případě je nezbytné minimálně každý měsíc gelový akumulátor dobít.

Na místech, kde vám v létě překáží keře a tráva, vás budou v zimě trápit jinovatky a námrazy. Ty samozřejmě snižují odpor izolátorů a zatěžují svojí hmotností vodiče. Z tohoto důvodu je přes zimní období vhodné snížit délku vodiče mezi kulíky. V opravdu extrémním počasí musí majitel přistoupit i k ručnímu sklepávání námrazy. Plastové tyčky nejsou vzhledem k rychlému křehnutí vhodné. Pokud už tak musí být, použijte je pouze na rovné úseky. Velký pozor si dejte, pokud používáte jako vodič ocelový drát. Ten se vlivem mrazů smršťuje a zkracuje. Chovatel musí napnutý drát zavčas povolit, či doplnit o dilatační pružiny. Pokud se tak nestane, dojde k vytržení sloupků nebo přetržení vodiče.

Při větších sněhových přívalech, nesmí dojít k tomu, aby byl spodní vodič pod sněhovou pokrývkou a rázem by se stal ohradník příliš nízký. Na sloupky stačí připevnit další izolátor a vodič přendat o něco výš a pak zase nazpět dle sněhových podmínek.

Zimoviště

Výběh pro zimní období nebývá zpravidla tak rozsáhlý jako letní pastvina. Je proto zbytečné mít napájení shodné s letním, kdy máte ohrazenou mnohem větší výměru pozemku. Umožňuje-li to zdroj, použijte výstup s nižším výkonem. V zimních měsících přichází na svět hříbata a telata. Také mláďata se budou muset co nejdříve naučit pravidel elektrického ohradníku. Není výjimkou, že telata opouští ohradu a schovávají se mimo ní. Telata, která dosáhnou pěti dnů věku, už by neměla ohradu opouštět. V opačném případě, pokud se telata stále potulují za ohradníkem i po týdnu od narození, je špatně nastavený. Hodně podobné je to i s hříbaty. Největších chyb se přitom dopouští sami chovatelé a jejich zcela zbytečné obavy. Ti pod dojmem, že mláděti ublíží, pustí do vodiče menší napětí nebo jej odpojí od proudu úplně! To je ta největší chyba. Hříbě si rychle zvykne na neškodnost ohradníků a klidně se o něj půjde podrbat nebo jím proběhne. Postupné přidávání napětí už nikam nevede. Takový kůň už se většinou nikdy nenaučí ohradník dobře respektovat. Nejlépe hříbě naučíte pravidel ohradníku tím, že hned při prvních vycházkách ponecháte výkon na normální klasické výši. Ovšem nenechávejte ho hned bez dozoru. Po pár kontaktech s vodičem si hříbě zvykne a žádné velké učení nebude potřeba. Mladá zvířata nenechávejte přes vodič nikdy chodit, ani v případě, že leží na zemi. Vždy vodič ohradníku rychle zvedněte. Pokud budete toto dělat, zvířata si získají dostatečný respekt a dokonce neutečou z výběhu, i když ohradník spadne z nejrůznějších důvodů na zem.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat