Aktuálně: 5 072 inzerátů173 344 diskuzních příspěvků17 739 uživatelů

Jak zamezit přerůstání drápků u papoušků

Jak zamezit přerůstání drápků u papoušků
Ing. Zbyněk Pokorný 18.12.2018, 17:00
7 897 5 minut čtení

V tomto článku se zaměříme na problematiku přerůstajících drápků v chovech exotického ptactva. Proč se tomu děje? Ve volné přírodě dochází k přirozenému obrusu o nejrůznější předměty. V zajetí jsou papoušci, i ostatní exotické ptactvo, drženi v omezených prostorech a tím pádem i možnosti obrušování drápků jsou omezené. Aspoň některými kroky lze nadměrné přerůstání omezit a právě na tyto kroky je následující text zaměřen. Úvodem se sluší říct, že drápky jsou pro papouška velice důležitou částí těla. Pomocí nich se pták přidržuje, šplhá a dokonce uchopuje předměty nebo přidržuje ovoce a jiné krmivo. Přerůstání značí, že papouškovi chybí pohyb po přirozeném povrchu.

Na přerůstání trpí více papoušci, než jiní drobní exoti. Právě u papoušků je i složitější zastřižení drápů nůžkami nebo kleštičkami. Jsou mohutnější a tím pádem silnější, než jiní exotičtí ptáci. Mají také větší sílu v zobáku a jsou mnohem více náchylní ke stresu. Navíc si takové chování rychle zapamatují a ztratí k chovateli dlouho budovanou důvěru.

Uvedeme si pár bodů, jak lze přerůstání drápků zabránit:

  • Dopřejte vašemu chovanci co největší možnou klec, ve které bude mít dostatek pohybu.
  • Používejte výhradně přírodní bidla, ať už z větví stromů nebo keřů (vhodný je např. černý bez). Vyvarujte se hladkým soustruženým bidélkům nebo dokonce bidlům plastovým.
  • Volte bidla odpovídajících průměrů vzhledem k chovanému druhu. Raději o něco silnější, než slabší. Platí zásada, že pták by neměl prsty bidlo obejmout víc jak ze dvou třetin. Jen tak bude docházet k obrušování drápků.
  • Pravidelně instalujte do klecí a voliér nová bidla. Zobákem odkůrované a „vyleštěné“ hladké bidlo neplní svoji funkci.
  • Chováte-li papouška v bytě, poskytněte mu nejrůznější větve i mimo klec. Ideálním řešením je tzv. ptačí strom. Ten poskytuje ptákům dostatek možností k pohybovým aktivitám i zábavě.
  • Vhodné je používání minerálních kamenů pro papoušky. Doplnění minerálů není jediným důvodem, ale také poskytuje možnost k obroušení zobáku.
  • Někteří papoušci, například ary, vyžadují pro udržení kvalitního zdravého zobáku podávání specifického krmiva – tvrdé ořechy, které budou louskat.

Jak dále zamezit přerůstání, řeší chovatelé různými nápady. Jeden účinný způsob vymyslel pan Pfeifer, když sledoval známého při vrtání otvorů na trubky do pískovcových dlaždic. Jako odpad vznikaly malé válečky o průměru i délce 40 milimetrů. Uprostřed každého vzniklého válečku byl navíc otvůrek o průměru 8 milimetrů. Chovatel zhotovil ze čtyř takovýchto válečků umělé bidélko, které umístil před misku s ovocem a zeleninou. Papoušci pak několikrát denně na hrubé bidlo sedali a drápy se tím samy obrušovaly. Pan Pfeifer dokonce uvádí, že jako vedlejší a neméně důležitý efekt, působí taková hrubá podložka pozitivně i na zobák. Ptáci se jím po krmení několikrát o hrubé bidlo otřou, čímž dochází i k jeho obrušování. Že opravdu tento vynález funguje tak jak má, zjistil chovatel u samice papouška horského. Té horní část zobáku viditelně přerůstala a po nainstalování pískovcového bidélka bylo během krátké doby po problému. Průměr bidla musí být zvolen vzhledem k velikosti chovaného druhu. Druhý případ, kdy se o účinku chovatel přesvědčil, nastal během chovu papoušků žako. Pár těchto krasavců bydlí v pokojové voliéře dlouhé 200 centimetrů, široké 180 centimetrů a hluboké 80 centimetrů. Klec je vybavena silnými bidly a dalšími předměty, přesto drápy mírně přerostly. Chovatel umístil opět pískovcová bidla k misce s krmením, tloušťka bidel byla tentokrát čtyři centimetry. Stačilo pouhých pár dnů a drápky se samy upravily a zároveň se otupila i špička zobáku. V obchodech s nářadím lze zakoupit i nejrůznější brusné válečky, které by šly zcela jistě také použít na výrobu sedaček pro papoušky.

Pokud ani jeden ze způsobů nezafungoval a drápky už jsou přerostlé příliš, musí se přistoupit k jejich odstranění manuálně. V tomto případě platí zásada, že méně znamená více. Nutné je stříhat tak, aby nebyly zasaženy cévy. Snazší práci budete mít v případě krotkého jedince, kdy kleštičkami na nehty drápky zastřihnete, aniž by bylo nutné papouška složitě chytat a přidržovat rukou. Kdo se na tento drobný zákrok necítí, navštíví raději specializovaného veterinárního lékaře.

 

Pilování přerostlých drápků papouška šedého žako

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat