Dublinbarzoj: Měli jsme několik pastevců, žádného od štěněte, všechny více, či méně zkažené, v jednom případě byl anatol tak nebezpečný, že když jsme si ho brali, měl 6 let, několik pokousání za sebou a poslední půl rok strávil u Desenského v kleci. Po hromadě keců, jak bude pečlivě vybírat komu ho dá, tak byl rád, že se ho zbavil, předal nám ho zdopovaného hromadou sedativ. To jen k úvodu, že asi máme vzorek reprezentativní. A teď můj názor - výchova a výcvik pastevce je o přirozené autoritě, pro pastevce, když jste neoddiskutovatelný vůdce, tak poslouchá precizně i rychle. Ale správný vůdce taky přemýšlí a nedává příkazy jen tak, musí mít smysl. I anatol u nás byl poslušný a mazlivý, u manžela na sto procent, u mě dle nálady - nejsem ten vůdce, ale měl mě rád. Pastevec, co má povahu jakou má mít vycvičit nejde, perfektně vychovat ano, ale musí mít důvod, proč to dělat.
Mam pastevce přes 50 let.Potřeuje člověka s přirozenou autoritou,který je důsledný, neustoupí mu.Pak ho bude respektovat a naučí poslušnost i nějaký výcvik.Manžela celá léta učím dát psovi jeden jasný povel a trvat na dodržení.Bohužel to za celá léta nepochopil.Mě psi poslouchají více méně hned a i rychle.Manžel se svým přístupem Alánku,pojď,no tak Aldo,honem,Aldo,Aldo,musí chodit se psem na vodítku,jelikož pes slyší,ale ví,že zas tak honem rychle nemusí,a když přijde trochu blíž a bude si dělat co chce,tak to taky projde,takže ho pes poslechne když se mu chce.U mě je naučený,že mu nic neprojde a že na tom trvám a čím rychleji to splní,tím rychleji zase dostane volno,jinak šel na vodítko a prostě se trénovalo a trénovalo.Třeba tibeťák,ten manžela i děti miloval,ale poslušnost jen když chtěl.Od mala byl nezávislý,pamlsky ani hračky ho nezajímaly a trvalo docela dlouho než se naučil mě následovat a nějaké poslušnosti.Pak ale chodil většinou navolno.Dokonce mohl chodit navolno i na výstavách mezi psy.Reagoval na slovo,na přivolání elegantně přiklusal,to mně zpočátku vadilo,jelikož ostatní psi přibíhali rychle.
Máme sousedy mají druhého SAO.S paní se občas potkáváme,chodí s ním také ven cvičit a pes chodí navolno a na zavolání přiběhne,chodí u nohy.Je mu přes 2 roky.Pokud byl štěně,tak si i s Alanem hráli.Paní sice říká,že ten první SAO poslouchal lépe,ale že ho to snad taky naučí. Kamarádka měla kavkazačku.Poslouchala,ale manžela daleko více.Když kamarádka zemřela,začala se o ní ve 4 letech starat dcera a když jsme u nich po asi roce byli,koukala jsem,že fena ji poslouchá ještě lépe než tatínka.Ta na ní jen snad mrkla,fena přiběhla od branky,kde by nás sežrala,sedla si ji k noze a jen sledovala.Když jsme šli na hřbitov,šla fena i bez vodítka ,reagovala na slovo.