Moc děkuji všem za komentáře a rady, jsem nadšená z místní atmosféry na diskuzi. My dnes byli na veterině, a pan doktor nám představil nový plán v boji s nádorem v močáku, protože ty chemošky předtím nebyly pro ledvinku úplně ok. Laicky řečeno, močovou trubicí nám do močáku dá nějakou látku, přímo tam, předtím ještě, když tam budou, tak vezme nějaký vzorek. Tu látku bude muset mít fenka v močáku asi hodinu, půjdeme víckrát. Na ledvinu to prý nemá žádný vliv, ani na ostatní orgány, protože to prostě zůstává jen v tom močáku (moč taky nikam jinam neputuje). Buď to pomůže, anebo zatím v laboratoři prozkoumají vzorek a naordinují přesné složení chemošky. Nebude to pod celkovou narkózou, kvůli ledvině, tak snad to bude ok, bude tam celý vet tým, tak jim věřím. Ohledně stravy jsme spolu zase mluvili, cca vím jak by to mělo vypadat, DÍKY VÁM. Pan veterinář je tomu také nakloněn, ale musí to být připravené a pod kontrolou. Tak stále studuji. Ledvinku i nádor bereme jako chronické onemocnění, snažíme se s tím nějak žít, ledvinku udržovat v kondici a nádor otravovat, aby zmizel. Dám zas vědět, máme i štěstí na super veterináře a onkologa.
Příspěvky uživatele
Věra_13052025
Chingis, moc děkuji za cenné informace, my teď také krmíme 3x denně, tak ji to vyhovuje nejvíc, není to jen pokaždé něco vysypat do misky, ale má rozpočítaný mix věcí kdy co. Třeba granule může jen ráno, s konzervou, studovali jsme, že je i různá stravitelnost granulí, a v jejím případě, kdyby byl další chod opět granule, tak ji to v žaludku nedělalo dobře, protože tam byla nestrávená ještě ta předchozí dávka… Když jsme byli na CT, tak předtím nesměla jíst, opravdu nejedla, ale pan doktor jen poznamenal, “říkal jsem nekrmit a vidím tam granule”, to bysme si nedovolili …, ale začali jsme se zajímat o tu dobu stravitelnosti … Ta vařená strava mě také láká, to měla vždycky ráda, dále se poradím, abych poskládala optimální denní dávku, co smí/nesmí také registrujeme. Ještě mě napadlo u toho barfování, maso asi většinou projde zmrazením kvůli parazitům (ale pokud je to vlastně i maso pro lidi, tak ok)? Protože ta naše fenka má vše očko atd. pozastavené. Každopádně ty hodně přislazované konzervy již nyní měníme na “jinak řešené”, aby nepřibírala a nezačala být na té sladkosti závislá ….
Také děkuji za informace, je fajn vědět, že v tom nejsme sami, a že to řeší hodně majitelů pejsků.
Moc děkuji za zprávu a odkaz, máte pravdu, není lehké se rozhodnout co a jak zvolit, když nikdo neví co to udělá ….
Bodlinko, děkuji za informace, jsem ráda, že si někdo udělá čas a poradí
Dobrý den, mohu poprosit o radu a zkušenosti? Předem děkuji. Máme fenku z útulku, „skoro labrador“, nyní 8 let. V 7/2024 měla chvilkovou nevolnost (pozvracela se, plus se nám zdálo, že ji tuhnou zadní nohy), bylo to večer, odjeli jsme na pohotovost. Mysleli jsme, že ji prohlídnou a za chvilku jsme zpátky, bohužel začal neuvěřitelný kolotoč a boj o život. Fenka na veterině již nevypadala jako nemocná, ale i tak ji udělali odběry, sono, rentgen atd. Kolabovala ji ledvina, kde byl velký zánět a nádor prorostlý do močového měchýře …. Urychleně následovalo CT, aby bylo vidět co se v těle děje, pak operace, odebrání ledviny a tumoru. Zbylá ledvinka se drží. Jsme v péči onkologa, v močovém měchýři se malej nádor zas uchytil a nedaří se nám ho zbavit, navíc je těžké nastavit nějakou chemoterapii, tak aby neohrozila ledvinu. Veterinářskou péči máme úžasnou, fenka prospívá, žere, je vitální. Omlouvám se, že můj dotaz je tak dlouhý, teď konečně k problému, od toho 7/2024 jsme na renal dietě (+ pronefra, benakor, lososový olej občas, probiotika). Fenka má renal granule, konzervy, kapsičky, občas vhodný jogurt, mrkev, okurku, dýni, borůvku atd. Ráda bych se zeptala, zda má někdo zkušenosti s renal dietou připravenou doma podle nějakých receptů a pravidel, vařenou stravu nebo barf? My nikdy tolik uměle zpracovanou stravou nekrmili, ale tím, že jsem nechtěla riskovat a testovat v nejhorší době onemocnění, šáhla jsem po tom nejjednodušším, co nám doporučili, a to je hotová strava připravená jako renal. Rozhodně to není ideální, granulím se fenka třeba někdy vyhýbá, konzervy a kapsičky jí chutnají, ale zjistila jsem, že jsou přislazené, tak jí to chutná, ale také přibírá na váze, i když krmivo vážíme podle výrobce a pohyb má každodenní, jak na zahradě, tak i procházky. Ještě navíc je to labrador, tak přibíráním nechci ublížit kloubům atd. Určitě to není ani ideální pro ten nádor co stále má. Pokud má někdo nějaké tipy nebo zkušenosti se stravou pro stejnou kombinací onemocnění tj. ledviny x nádor, budu ráda, předem děkuji.