Aktuálně: 2 777 inzerátů261 143 diskuzních příspěvků19 162 uživatelů

Příspěvky uživatele

Kozina

Kozina
Kozina 21.10.2025, 06:56:36 xxx.xxx.251.142

,,Řeknu to tedy natvrdo. Ležan a UVR je prostě překonaná věc, ve které se zhlížejí diletanti bez včelařského vzdělání a chápání ZÁKLADNÍCH ZÁKONITOSTÍ moderní včelařiny. Je to předpotopní, podobně jako kráva nebo japonec. Měl jste se vyjádřit jasně, že jste pouhý aktivista bez včelařského vzdělání a nemuseli jsme se navzájem zdržovat. Jste aktivista, protože med plný reziduí z léčení je jen aktivistický nevzdělaný blábol bez opory ve vědě. Ale výkaly v medu ze zakladených plástů jsou realita. Celá moje práce je o tom, že je hlupák každý, kdo předpokládá rezidua léčení v medu.,,

Toho nevzdelaneho aktivistu bez vcelarskeho vzdelani jste si mohl odpustit, ja jsem se k Vam vzdy choval slusne a s uctou, protoze Vase znalosti jsou opravdu siroke, ale prece jen si v 60ti nrmusim nechat vsechno libit. Tolik na vysvetlenou toho, ze tohle je muj POSLEDNI prispevek tady. 

Jeste mi prosim odpovezte na jednu Vami neustale ignorovanou otazku- Kde by se v UVR a nebo lezanu vzala rezidua z leceni v medu, kdyz tam ty plasty v dobe leceni kur*a vubec nejsou??? Nad UVR se davaji nizke mednicky 36x13, ktere se pred lecenim ODSTRANI! jen naprosty idiot by je tam nechal v dobe, kdy by pouzil tvrdou chemii. Tecka!

Preji nejen Vam Tome, ale i vsem tady na foru hlavne pevne zdravi, rodinnou pohodu, protoze tohle dvoji vytvari ten zakladni pilir pro vsechno nase snazeni, az uz pracovni nebo treba v tak krasnem konicku jako je vcelareni, ze ktereho at mate jen a jen radost.

Jan Veber 

PS: tu odpoved od Vas uz vlastne necekam, nemel by jste komu odpovidat. Mozna Javalimu, to je nesmirne hodny a pracovity clovek. Jen ten svet vcel vidi mozna jinyma ocima nez Vy. A ted uz vazne tecka.

Kozina
Kozina 20.10.2025, 22:28:21 xxx.xxx.251.142

Jeste jsem zapomnel -vite Tome, ze ja bych ten Vas Blanik klidne zkusil? Mozna k tomu nakonec i dojde, sezenu li ten spravnej ul, protoze na vlastni vyrobu nemam sanci…

Kozina
Kozina 20.10.2025, 22:25:23 xxx.xxx.251.142

Tak ja to zkusim jeste jednou a naposled s jednou otazkou. Proc by z lezanu nemohl byt med z panenskych plastu? Proc podle Vas Tome ne? A proc se tak zarputile az agresivne branite jednoduche exkursi k nekomu, koho to svym zpusobem zivi a ma tech lezanu vice nez dost? Myslite si, ze oceneni za kvalitu medu dostava za med plnej rezudui z leceni?

Pojdte, udelame si spolu vejlet, nebude Vas to stat ani korunu, nalozim Vas u domu a zase Vas k nemu vratim 😊. 

Jinak goro, ja s lezany praktucky zacinam, tech par sezon oproti desitkam let pana Toma50 je uplny nic, ale zkuste si za dlouhych zimnich veceru pustit jednu zajimavou prednasku. Odkaz dole.

Hezky vecer, a omlouvam se, na vic uz proste nemam.

Kozina
Kozina 18.10.2025, 11:51:25 xxx.xxx.150.108

Javali, moc dekuju za pomoc a ze jsem tom nezustal sam.

Zrovna dnes ma uzasnou prednasku v Olomouci o lezanech skvely Jarda Juran, ktery ma doma na vcelnici uz vice nez 40 lezanu a protoze je vcelarina i tak trochu zivi, resp. chteji urcite ,,do dizky,, primoumerne namaze, nemam sebemensich pochyb, ze lezany proste a jednoduse funguji, samozrejme pri te spravne zootechnice (provozni metode) a spouste dalsich drobnych ci vetsich aspektech…

Skoda, ze jsem se prednasky nemohl zucastnit, ale treba jste nekdo byl, navzdory tomu, ze by to bylo svym zpusobem podle nekterych nazoru spuse ,,trestuhodne,, 😊

Hezkej den!

Ps: na forkach nas prvni ul na UVR podle planku  primo od Jaroslava Muchy.

Obrázek Obrázek
Kozina
Kozina 16.10.2025, 18:47:01 xxx.xxx.59.163

Teprve pred par dny u nas  uplne dokvetl pro letosek Záplevák (Helenium), vcely na ni byly od rana do vecera, msme jich po zahrade nekolik…

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Kozina
Kozina 16.10.2025, 18:37:24 xxx.xxx.59.163

Pro Toma50

mily Tome, ja si nesmirne vazim Vasich znalosti i toho, jakym zpusobem se tady o ne delite s ostatnimi, vlastne i smekam svuj nejen pomyslny klobouk. 

Diskutovat ci o necem ne, je Vase nesvatejsi pravo, ktere Vam nikdo nemuze uprit. Nebyt nahody, nikdy bych o tomhle foru nevedel, ale jak se rika, nahody neexistuji a vsechno je jak ma byt.

Kdyz uznate, ze mate pod muj koment ci nazor co napsat, napiste, moc rad si Vas kdykoliv prectu. 

Tim bych celou tuhle anabazi asi ukoncil, nejen Vas cas je to nejdrazsi, co ve svem zivoze kazdy mame, takze pojdme zpatky ke vcelam, jak pise ,,goro,,

Hezky vecer

Kozina

Kozina
Kozina 16.10.2025, 18:25:39 xxx.xxx.59.163

Ahoj Goro,

ja si myslim, ze se nemusis bat, ze tady diskuse o UVR skonci, zrovna dnes jsme to s Javalim probirali. Kazdopadne diky moc za reakci a vydrz, vsechno bude.

S temi lezany je to trosku na dyl, jeste jedu, ale urcite se k tomu vratim 😊

Hezky vecer

Kozina

Kozina
Kozina 15.10.2025, 22:00:40 xxx.xxx.59.163

Dobry vecer Tome,

dlouho jsem dnes premyslel nad odpovedi pro Vas a musim uznat, ze se Vam povedl opravdu ,,dokonaly rozbor me osobnosti,,.  Az se vratim z cest, dam to precist manzelce a budu doufat, ze se se mnou nebude po precteni tohoto meho psychologickeho obrazu znovu chtit rozvest 😊

Psal jste tady o tom, jak dokazete porazit strom s presnosti na par cm, dokonce s nim zatlouct i kolik do zeme, to smekam, protoze to jsme se ucili uz v uceni-mam lesnicke uciliste na Brezine u Rokycan 😉, ale tahlo mne to za volant, bylo to silnejsi, nez les. Se spoustou aut od nakladaku pres autobus a zpatky na kamion mam za tech 40 let najeto opravdu hodne, posledni roky jsou opravdu extremni. Poctem ujetych kilometru se nikde nechlubim, nejsem exhibicionista a ani s tim nemam v umyslu nikoho oslnovat.

Vase rybarska krmitka taky znam, chodila k nam do velkoskladu ze Semy (tusim) Lenesice v pytlich o ruznych prumerech, jeden cas jsem pracoval jako ridic pro jeden rybarsky velkoobchod…

Zcela vazne si myslim, ze bychom meli zanechat nejake ,,personalizace,, pristi rok mi bude, da li zdravi, 60 a nemam jakkoliv zapotrebi se nechat ve svem konicku kadrovat, at uz je to kdokoliv, i Vy Tome. Stejne tak nam nikomu neprislusi, aby tak cinil vuci komukoliv jinemu, i kdyz s nim bytostne nesouhlasime… zvlaste jde li notabene o konicka ci jiny druh lidskeho byti.. pevne verim, ze v tom budeme zajedno, protoze vzhledem k veku rozhodne nepatrim mezi ty, kteri nevi jestli 3x3 je doopravdy 9. A na nejake invektivy fakt zvedav opravdu nejsem. Pokud to nevadi ostatnim, jejich svobodna vule. Tecka!

Ptal jsem se sam sebe, zda ma vubec smysl vest s Vami diskusi o UVR, kdyz jste ho vlastne hned na zacatku poslal zpatky do stredoveku a lezan v CR tam, kde zada konci svuj slusny vyznam s konstatovanim, ze z nej NEJDE tocit med z panenskych plastu, ale ono to SAMOZREJME JDE  Tome, staci za plodove hnizdo vlozit svislou MM a vcely nove plasty vystavi a zanesou medem. Jen je s tim trochu jemnejsi a opatrna prace, ty panenske plasty maji trochu mekkci konstituci, ale to vsechny 😊 nebo(!) se da nad horni loucky plodiste v Alexovych ulech vlozit nizky mednicek na rm 36x13 a prubezne tak odtacet zde ulozeny med, protoze, jak tady mnohokrat zduraznujete, nizke plasty v medniku matka nezaklade, mozna to neformuluji presne Vasimi slovy, ale myslim, ze si rozumime. 

Jo, vite, ze jsem sam nad sebou dnes vyhral litr? 😉vsadil jsem si na to, ze smahem zkritizujete dnesni kapitalistickou vyrobu cehokoliv, i kdyz to nefunguje, protoze hlavni je prece ,,nas zakaznik, nas pan,, jenze kdyz by to na UVRnefungovalo, jak pisete, zadny ,,pan,, by nebyl ( jenn idiot si koupi nrco co nefunguje!) a vyrabet jen na sklad v kapitalismu muze fakt jen de*il a nebo rakouska KTM a to rozhodne ani Burnat ani Lyson urcite nejsou.

Apropo, vite, ze jak Lyson (12ti ramek na TS) tak i jeho take polsky konkurent Burnat (10ti ramek na TS i SS) vyrabeji nastavkove uly na UVR v plodisti a a mednicky jiz zminovanych 36x13?  Mam od podzimu osazeny prvni dva letosnimi oddelky, Javali ma par dnu doma take jeden na zkousku na pristi rok a jeste spolecne chystame nejaka vylepseni… Myslim, ze ty nizke mednikove ramky 13 cm ( pravda, neni to 11) by mohla byt cesta k nizsi hmotnosri plnych ramku oproti vyssim rm a to by bylo fakt prijemne, zvlaste po me operaci brisni kyly… Nevim, zda Vas to zaujalo ci ne, ale davam to sem nejen pro Vas ale i treba pro nekoho, koho to zajimat bude ci zacne.

Na konci Vaseho prispevku jste napsal, ze nevite, zda sem budete psat. V poradku. Jen mi dejte vedet, at se podle toho mohu zaridit.

Preji nejen Vam hezky pozdni vecer.

Kozina

Ps: na fotce zminovany Burnat na 10 ramku UVR v plodisti, jde jak na TS, tak SS a nahore 2 mednicky na rm 36x13. cm

Obrázek
Kozina
Kozina 15.10.2025, 09:59:43 xxx.xxx.59.163

Mily Javali, 

dekuju za reakci, pod tenhle Tvuj text se s klidem podepisu navzdory tomu, ze to devet desetin sveta vidi jinak 👍

Kozina

Kozina
Kozina 15.10.2025, 00:37:18 xxx.xxx.59.163

Hezky vecer Tome,

hned na uvod mam otazku- to vlakno pro mne jste vybudoval proc? Tady budeme resit jen nejakou obecnou rovinu nebo i nejaka uzka temata jako napriklad UVR ci horni cesno? Bf versus kranky? Jak se ostatni dozvi, o cem se tu pise? Jen otazka, budu moc rad, kdyz mi ten system vysvetlite, mozna to bude fungovat, ja nevim, jsem tu novy a tak se ,,rozkoukavam,, a jednoznacne asi vedou Vase prispevky, o tom zcela jiste neni pochyb. 

Tim se dostavam dal a to je konstatovani, ze kdyby existovalo Mistrovstvi sveta v diskuterstvi a textovych a myslenkovych odbockach v diskutovanem tematu, zcela jiste ,,stojite na bedne,, 👍😊. Neomylne dosahujete toho, ze Vase prispevky si clovek musi precist nekolikrat, oddelit hlavni smer od odbocek, ktere jsou nekdy take velmi zajimave a maji svoji pointu, nekdy vsak s diskutujicim debata pripomina prislovi ( mate je rad vidte?) ,,jeden o koze, druhy o voze,,, a hodne casto take bravurne dokazete michat jabka a hrusky dohromady 😊… apropo, to neni vytka, to je jen ,,cteni golfoveho hriste, jeste drive, nez z 18ti jamkove hry odpalim vubec prvni micek,, 

Trochu se obavam toho, ze na tak dlouhe diskusni prispevky nebudu mit dostatek casu reagovat tak, jak si po pravu zaslouzi, ale prece jen se pokusim vypichnout to (alespon pro mne z Vasich textu) nejpodstatnejsi.

Vite, ja obecne nikdy moc nezapadal do zadne sablony ci skatulky a oznacovat sam sebe jakymkoliv pismenem nebudu, jsem vcelar, ktery se hlavne snazi vcelam porozumet, jde li to vubec a pochopit principy toho, proc to ci ono deje se prave ted a tady a co bude navazovat, ne na Ukrajine, v USA ci v Srbsku, ale v mych (nasich)ulech pod Hazmburkem, tam jsme doma, tam vcelarime, tam se v zavislosti na momentalni i dlouhodobejsi snusce, pocasi, ulech a dalsi spouste aspektu vyvyjeji nase vcely a nase zkusenosti. Snazime se dosahnout solidniho medneho vynosu, vyuzivame i dalsich vcelich produktu jako je vosk a propolis, ale za nejakou ,,tezbu,, to v zadnem pripade ani u jednoho vceliho produktu nepovazujeme. 

Zajimavy nazor, ci komentar je i ohledne meho ,,udajneho,, postoje k uhynu, to jsem zcela nepochopil, zrejme nejsem zdatnym ctenarem mezi radky, protoze kdyz jsem konstatoval ve svem prispevku uhyny, znamena to tedy logicky, ze mne zdravotni stav a pece o nej nezajima? To asi vazne nemyslite, vidte? Komu nikdy nic neuhynulo, at hodi kamenem… 😊

Vite Tome, (smim Vas tak oslovovat?) , cim vice ,,tak nejak na silu,, Vaseho presvedceni o jedinem spravnem ulovem systemu Blanik tlacite na pilu, a ostatni je vsechno spatne ( ja netvrdim, ze dobre, abychom si rozumeli!) Tak mi to pripomina situaci, jako kdy by jste tvrdil, ze ,,jedina spravna a dokonala poloha pri sexu je misionarska a kdo to dela jinde nez v posteli je uplne vedle a dela to spatne a nema z toho ten pozadovany a adekvatni pozitek, nedej to delat tak, aby treba zena sedela nahore, to uz je uplne blbe,, 😊. Pisete tady casto, ze lidi mlci, nediskutuji. Ano je to spatne, jsou tady skvela temata i diskutujici, zamyslel jste se nekdy nad tim, ze ta chyba muze byt i na Vasi strane? Ze se jim do diskuse s Vami, ac naprosto uzasne erudovanym clovekem s obrovskymi znalostmi, proste nechce?

Vite Tome, napsat, ze UVR patri do stredoveku a ze lezan v Cechach nefunguje, to je vazne k zamysleni, proc ty uly takhle ,,schazujete,,. Nebudu ted mluvit o mych par vcelarskych letech na teto rm, ale par karer v ruce taky myslim mam. Kdyby ty lezany nefungovaly tady u nas v nasich podminkach, myslite, ze by jich mel na sve vcelnici treba Jarda Juran u Hranic na Morave vice nez 40 a kazdy rok porizoval dalsi? Ze by jich mel Alex Bezrukov vice nez 70 a novi zajemci o chov v lezanech a jeho.kurzy chovu vcel prave v lezanech kazdorocne pribyvaji a to nejsou zadni Vami vzpominani Ivani nekde na Ukrajine ci Rusku, ale tady u nas, v Cechach. Lezan na tu spravnou miru UVR 30x43,5. Podotykam! A vite proc? Pro svoji jednoduchost vcelareni, zadne nastavky, vse v jedne rovine, jen se to naucit, jako ridit to auto a nemyslet na razeni u manualni prevodovky (Vase slova) dnes spousta lidi jede na ,,automat,, prida plyn a ono to nejak jede…udelejte si nekdy cas a pojedme spolecne k Juranovym ci Alexovi, at vidite v praxi, jak se v tom vcelari a ze nemusi nikdo, kdo nezvedne 13 kilo nutne koncit se vcelarenim 😊, a apropo, Jarda Juran ma i klasicke nastavkove uly a ta dížka od jeho ,,kravicek,, ho setsakra zajima, zdravotni peci o sva vcelstva se venuje ukazkove 👍

A jeste poznamky k UVR- kdyby patril tenhle ramek do stredoveku, myslite, ze by ho treba velke firmy jako napr. Lyson ci Burnat nebo i jini vyrobci stale vyrabeli a uz davno nezastavili jeho produkci? Jen tema k zamysleni.

Cim vice nad tim premyslim, tim vice se ujistuji, ze jdu a nejen ja, ale vsichni ti priznivci UVR nejen tady na foru, spravnym smerem. (A urcite nejen proto, ze se mi misionarska poloha treba vubec nelibi 😃)

Vite proc Kozina? To byl taky takovej rebel 😊

Dobrou noc a diky za Vase slova a Vas cas 👍

Obrázek Obrázek
Kozina
Kozina 14.10.2025, 07:28:58 xxx.xxx.25.122

Dobre rano vsem, nicmene Tomovi50 zvlast a dekuji za reakci a mile privitani a ano, pamatujete se dobre, opravdu jsme se potkali na prednasce v Rakovniku! Pochazim ze Sumavy/Ceskeho lesa.

Cituji Toma50:

,,Mohl bych toho připodotknout víc, ale napoprvé “Kozino” stačí, řekl bych. Je co “setřásat” a děkuji vám za inspraci.,,

Pokusim se v kratkosti odpovedet, i kdyz nevim, zda to diky Vasi obsahlosti prispevku bude mozne.

Uzkovysoke ramky, asi budu psat jen ,,UVR,, mame jiz asi 5 let, v Klapý, kam jsem se pred sesti lety prestehoval, jsem zacal temer hned vcelarit na nich, Jaroslava Muchu jsem znal jiz pred tim. Alex nam postavil dva uly, dole plodiste na UVR a nahore dva medniky na jiz zminovane 39x17. Prvni rok jsem do nich prevesil ( viz fotka) ramky 39x24, ktere jsem otocil na vysku(!) A pripevnil je temi zoubkovanymi paskami, z kazde strany vlozil jeden ramek na volnou stavbu, kterou pouzivame dodnes a tak jsme zacali.

Nevyhnuly se nam samozrejme ani uhyny, ale to v zadnem pripade nepricitam UVR ramku, to by bylo naprosto nespravidlive, az podlé. 

Asi o dva roky pozdeji jsme (hlavne!) pro moji Marusku postavili apidomek.  Je nemocna na nohy a pobyt v nem ji neskutecne pomaha, hlavne je to jedno z mala mist, kde skutecne odpociva, ale to je uplne jiny pribeh. Co vsak souvisi, je pouziti rm a tou je UVR na teplou stavbu v luzku, ktere je tvoreno 6 uly na TS  nezavisle na sobe, jen jsou tesne u sebe, aby mezi nimi nebyla zadna mezera.  Tam se ucime vcelarit a na nejake vetsi zavery je jeste brzy, jedno uz  vim ale jiste,  ze UVR vcelam vyhovuje daleko vic, nez siroke ramky. 

Mam pro Vas Tome navrh - otocte ten Vas Blanik na vysku a uvidite ten rozdil. Postavte jeden jediny ul na vysku, jen jeste s nekolika detaily, o kterych nekdy priste.

Jeste malinko k tomu polskemu ,,domecku,,.

Jestli je horni ramek 22 nebo 22,4 jsem opravdu neresil, on tak prisel z vyroby jako darek k Maruscinym narozeninam, hlavni duvod byl darek a to, ze je v plodisti na UVR. Myslim, ze 0,4 cm nehraji v zivote a chovani vcel vubec zadnou roli, viz dalsi muj pripadny prispevek, bude li zajem.

Ta spejle je muj napad a jsem rad, ze jsem na nej prisel 🙂 a pripravil tak i nekoho o prvenstvi ( vtip samozrejme) a Tom ho zcela urcite pochopi…

To, ze si tam matka odskoci zaklast, to mi vubec nevadi, z takovych ramku med nevytacim a dnes uz vim, ze na tom lze doplnit ,,metodiku,  (asi velmi silny vyraz) o to, ze takove plasty i se vcelami dam do upraveneho plemenace (mednik doplnim o nove ramky s mezistenou)  a vcely si tam bud vychovaji matku svoji, nebo tam po vylamani nouzovych matecniku pridam matku novou. ( take viz foto) a na jare mohu takovy oddelek prevesit do normalniho ulu na UVR, protoze ma horni loucku shodnou s normalnim ramkem, jen je kratsi, coz neva, v prvnim roce postupne jakymsi ,,zebrovanim ,, postavi cele (8 ramku) plodiste novych uz normalnich ramku a nebo to jeste udelam malinko jinak, ale to jsem odbocil to jeste nemam uplne vyzkousene, ale z jednoho ulu v apidomku vim, ze to funguje 😊.

Vlny by byl namet na knihu a tak pojdme jeste zpatky k UVR a medu v mednicich nad nimi. Dam sem odkaz na video prave od Jaroslava, ten vytaci pouze med z panenskych plastu a funguje mu to kazdy rok. Ja vim, jine klima, jine vcely, a ano i jine snuskove podminky, ale princip ulu je stejny,.

Pojdme si to uz konecne pripustit, ze dlouho siroky ul neni zadne dogma Tome a pojdme si hned na zacatku meho pusobeni tady rict, ze budeme navzajem respektovat nazor toho druheho, i kdyz nam se muze zdat mylny. UV mira ma sva opodstatneni a pravidla a neni to uz jen prvorocni euforie, i kdyz jsme porad jeste na zacatku, zkousime (i diky povzbuzeni od Javaliho!) nove veci, o kterych uz dnes muzu rict, ze maji neco do sebe a funguji…

Bez vzajemneho respektu se nikam nepohneme a bylo by to marhani tim nejcennejsim, co v zivote mame a to je cas. Pokud souhlasite, budu jen rad, pokud ne, stane se ze mne jen tichy pozorovatel bez toho, ze bych se k necemu vyjadroval. Vazim si Vas i ostatnich, kteri se tu smysluplne vyjadruji k vcelarsky velmi zajimavym a dulezitym vecem, tak si preji, aby to tak i zustalo. Hezky den!

Kozina

Obrázek Obrázek Obrázek
Kozina
Kozina 13.10.2025, 21:04:15 xxx.xxx.25.122

Jeste jsem k tomu nasel jedno male video 😊

Kozina
Kozina 13.10.2025, 20:39:47 xxx.xxx.25.122

Hezký vecer, dovolim si reagovat na tenhle velmi zajimavy komentar 

,,Konkrétně vás jsem se snažil i Javaliho (asi marně) odradit od vyšších VN pro plod než 30 a jak se Javali právě včera přiznal, tak LETOS (já takový rok jako byl letošní stran neochoty obsazovat medníky nezažil za celé roky kdy nepřevěšuju a nemám mřížky) nedostal včely do medníků ani u míry 27,5 a současně tvrdošíjně mele o nesmyslech a nechápe příčinu (nevěří mi a nečte staré cizí autory). Tak to vzdávám, stavte se třeba na hlavu. Oba dva.,,

Mame doma jiz nekolik let uly na uzkovysoke ramky 30x43,5, coz je defacto DB otoceny na vysku, coz urcite vsichni vite. Hned prvni uly, ktere nam delal Alex Bezrukov, byly na jedenact UV ramku v plodisti na TS a nahore kolmo mednicky 39x17, protoze tehdy jsme jich meli hodne a bylo nam lito se jich zbavit. Vcely mely dole pro plod ramky 30x43,5 a do medniku prechazely normalne a zanasely ho medem, obcas tam matka vybehla zaklast i koueek trubciny a zase se vratila dolu.

Tahle rm se nam moc libila uz hodne dlouho, vcelari na ni ¾ Polska a temer cela Ukrajina a Rusko, mnohdy se ji rika take ,,ukrajinska mira ci ukrajindky ramek, v Polsku pak Warsavsky rozsireny. Na YT je kanal vynikajiciho ukrajinskeho vcelare Jaroslava Muchy, ktery dnes az na testovane vyjimky jinych typu ulu, pouziva vyhradne tyzo uzkovysoke ramky jak v plodistich a nad nimi medniky o vysce 145 mm, tak uzkovysoke ve vsech lezanech, ve kterych odchovava s uspechem velke mnozstvi matek. Jeho vcelnice je ukazkova, jeho srdecna povaha nakazliva, jsem moc rad, ze jsme i v osobnim, i kdyz pouze pisembem kontaktu.

Z Polska jsme dostali takovy ,,domek,, ul na uzkovysoke plodiste a nad to mednik na zajimavou rm 30x22 na 11 ramku SS. I tady mednik krasne zanesly medem.

Rad bych podekoval Javalimu, ee kterym se z nas jiz drive stali navzajem uznavani pratele, ze mi o tomto velmi zajimavem miste (foru) rekl, procitam ho jiz nekolik dni a ted, kdyz jsem narazol na tenhle prispevek pana Toma50, ktereho pamatuji jeste z VF, nedalo mi to, abych nenapsal svoji skromnou zkusenost s ramky pro plodiste vyssimi nez zminovanych 30 cm a nove i s kruhovym cesnem, ale to uz je na uplne jine tema.

Tak hezky vecer vsem.

Pokud zvladnu prilozit foto, prilozim.

Kozina

Obrázek Obrázek