Aktuálně: 4 571 inzerátů178 103 diskuzních příspěvků17 803 uživatelů

trnky

anonymní (neregistrovaný) 11.08.2012, 10:51:02 xxx.xxx.44.1
dáváte někdo papouškům trnky? a kdy je sbíráte?
Obrázek
anonymní (neregistrovaný) 12.08.2012, 10:37:10 xxx.xxx.162.239
Sbírám je po přejití prvních mrazíku a je znich skvělé víno pro papoušky je jich škoda.Je mnoho jiných plodů než trnky.Petr
anonymní (neregistrovaný) 12.08.2012, 19:59:40 xxx.xxx.128.186
Petře nevím odkud si,ale my z trnek na Moravě děláme slivovici. Šrek
anonymní (neregistrovaný) 12.08.2012, 21:07:11 xxx.xxx.74.6
Šreku máte pravdu, až na to že tam sa hovorí slivkám - trnky. Je nanajvýš zaujímavé, že z trniek napálite slivovicu a nie trnkovicu. Na Slovensku sú slivky , slivy, durandie a divo rastúce trnky, ktoré sa zberajú až po prvom mraze a robí sa z nich víno.
Mona241
Mona241 (81 příspěvků) 13.08.2012, 11:13:46 xxx.xxx.133.25
Slivovicí se na Moravě rozumí všeobecně domácí alkohol z líhu a ovoce. Pak po ochutnání se znalci dohadují, z čeho je vlastně udělán, jestli opravdu ze slív (švestek), nebo z mirabelek, třešní, jablek, atd. Pro zajímavost posílám odkaz na článek z wikipedie o švestkách :-) http://cs.wikipedia.org/wiki/Slivo%C5%88_%C5%A1vestka
cone (neregistrovaný) 13.08.2012, 12:57:06 xxx.xxx.67.3
nějak si myslím že v pojmenovávání těchto produktů nastal zmatek, u nás na severní moravě to máme jednoduchý: -slivovice jen a pouze ze švestek -trnkovica z trnek -hruškovice z hrušek -jablkovice z jablek jen tak na okraj - víte z čeho se vyrábí "terkelica"? :-) setkal jsem se s tím na východním slovensku
anonymní (neregistrovaný) 13.08.2012, 15:52:53 xxx.xxx.74.6
Terkelovica sa vyrába z hroznových výliskov, ktoré sa zalejú vodou a pridá sa cukor, je to proste hnusoba !
anonymní (neregistrovaný) 13.08.2012, 15:55:46 xxx.xxx.74.6
U nás sa robí slivovica zo sliviek, belovica z bielych sliviek, hruškovica, jabĺčkovica a špecialit a - oskoruškovica z oskorúš. Viete čo sú oskoruše ?
anonymní (neregistrovaný) 22.08.2012, 12:02:31 xxx.xxx.128.186
Jenom taký malý příspěvek pro Moniku. Slivovice je na jižní Moravě jenom z trnek nebo z duranzi. a pak je to jak to napsal kolega o příspěvek níže. Já vím ,že u vás na severní Moravě vypijete kdejakou slivovici.Jak píšete slivovice je vše co má + - 50% lihu. Měl jsem tu možnost tam prodávat.Ale neberte to osobně Moniko. Šrek
Michal (neregistrovaný) 22.08.2012, 23:00:18 xxx.xxx.4.166
Oskoruše jsou česky nějak hniličky ne? nebo tak něco :) U nás na jižní Moravě taky vše zkapalníme, ale i na ptáčky se ujde, ne teda kapalné, oni raději čerstvě utrhlé, přesný opak co já :D
Michal (neregistrovaný) 22.08.2012, 23:02:58 xxx.xxx.4.166
A jinak ohledně původního dotazu, trnky dávám zralé, ale myslím že jim neublíží i zelené či nezralé, ulomila se mi doma větev s nezralými broskvemi, tak jsem je dal papouškům, a zlikvidovali to tak, že na zemi zůstali jen pecky a třísky, mám austrálii :)
cone (neregistrovaný) 23.08.2012, 07:59:31 xxx.xxx.67.3
Oskeruše jsou jeden z mnoha druhů jeřábu - jeřáb oskeruše / slov.oskeruše domáca /. smůla je že nide v mém okolí neroste, papouškům jinak hodně chutná, no ale já ji neměl příležitost ochutnat v tekuté podobě šreku co to tvdíš o severní moravě? :-)
anonymní (neregistrovaný) 24.08.2012, 13:47:55 xxx.xxx.74.6
Cone zdravím. Ak pôjdem v septembri do Přerova a Vy tam budete tiež, tak budete mať možnosť ochutnať ten liek z oskoruší.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.