Kočky jako přesah normálního chovatelství. Vypíchnu závěr kdyby něco nechtěl článek číst:
Příště, až budete ohrnovat nos při vynášení kočičího steliva do popelnice, vzpomeňte si na to, že právě kočičí výkaly jsou součástí průlomového klinického výzkumu, který už za pár let může být přínosem pro lidstvo. Je zřejmé, že se vám taková práce hned bude dělat radostněji.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 08.08.2024, 07:47:46
Tak to je ale o kočkách známá věc! Ostatně, mně když je jo zle, tak ležím obklopena kočkami. Vyloženě na mě si vyleze ten nejstarší a ta nejmladší, ale prostřední je aspoň poblíž a hypnotizuje mě a u toho přede.👍👏
Kočka se nakazí T. gondii pozřením kontaminovaného syrového masa ptáků či myší. V trávicím traktu kočky začíná sexuální cyklus. Z natrávených bradyzoitů se vytváří…..
..Další studie dospěli k výsledkům výrazně zvýšeného výskytu protilátek proti toxoplazmóze u pacientů s Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou oproti kontrolním skupinám.[14…
…Novorozenci s vrozenou toxoplazmózou mívají anémii, trombocytopenii a hyperbilirubinemii. Později se projevuje mentální retardace, křeče, poruchy zraku, spasticita, poruchy sluchu (senzorineurální poruchy sluchu) a další závažné neurologické projevy.[3]
o zvýšených protilátkách na toxo u Parkinsona a Alzheimera (pořád stejný odkaz Wikiskripta): Tato hypotéza vlivu toxoplazmózy na člověka se však opírá především o korelační studie. Korelace ale nevypovídá nic o tom co je příčinou a co následkem [1]. Z hlediska kauzality [2] má už hodnotu longitudinální výzkum [3]. Ten byl uskutečněn na náhodném, místně reprezentativním vzorku a tuto hypotézu o výše uvedených vlivech latentní toxoplazmózy na člověka vyvrátil [16].
Pokud to chápu správně, tak k infekcím novorozenců - Asi 67 % pacientů nemá žádné příznaky infekce. - by mělo znamenat, že se u těchto dětí toxo nijak negativně neprojeví.
No a k tomu tedy přidám nějakou tu podstatnější informaci: Vylučování oocyst u kočky probíhá jen při jejím prvním nakažení a to asi po dobu 2-3 týdnů. Následně si kočka vytvoří odolnost a při dalším nakažení již oocysty nevylučuje. Bývá uváděno, že největší nebezpečí hrozí od koťat do věku 7-8 měsíců a to zvláště od koťat divokých. https://labvet.cz/blog/toxoplazmoza-u-psu-a-kocek/
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 19.03.2025, 11:29:32
, tak k infekcím novorozenců - Asi 67 % pacientů nemá žádné příznaky infekce. - by mělo znamenat, že se u těchto dětí toxo nijak negativně neprojeví.
Ale v článku je řeč o vrozené toxoplazmazmóze. Pokud se nakazí těhotná žena v 1. trimestru, může to být opravdu průšvih. Ale jak píšete, kočka je vylučovatelkou jenom těch pár týdnů v životě. A při dodržení běžné hygieny je pravděpodobnost nákazy minimální. To chytnu toxoplazmózu spíš z tataráku.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 19.03.2025, 13:32:17
Nevím, jestli právě pod tu vrozenou nespadá ta získaná během těhotenství. Vrozené vady mohou být přeci i získané v prenatálním vývoji, proto jsou v"rozené". Ne?
Aha, já už to vidím, já napsala infekce. To je matoucí, k infekci došlo ještě před porodem, jasně.
(Předpokládám, že infekce po porodu je u novorozenců vzácná, protože u mimin se na hygienu dbá a úplně nelezoucí mimina se neválí v písku ani neživí tatarákem 🙂)