J. (neregistrovaný)24.12.2024, 13:39:06xxx.xxx.117.220
Dobrý den. Prosím o radu zkušené. Předem prosím nesuďte. Syn si přeje neustále rybičku v akváriu. Rozhodli jsme se to splnit, koupili jsme ve zverimexu malé asi 5 l hranaté akvárium, do něj dali říční štěrk, umělé rostlinky a koupili dle rady prodavače jednu závojnatku (tu ,,zlatou rybku,,). Absolutně nevím, zda to syna bude bavit a bude chtít pečovat, proto takovéto rozhodnutí. Pokud uvidím, že ho to baví a opravdu se stará, nemám problém za pár měsíců koupit pořádné akvárium s filtrací a podobně. Ale pokud to dopadne tak, že se budu starat jen já, nebudu to chtít déle, než je nutné, nebo zbytečně pořizovat velké akvárium. Teď k věci. Rybka už pár hodin po dovezení jevila známky divného plavání. Občas hlavou dolů, občas na boku u hladiny. Jakoby nemohla najít rovnováhu a tahalo jí to jinam. Koupili jsme na krmení ,,kuličky,, co nám doporučili, postupovali jsme přesně podle doporučení, přesto jsem to musela dneska ukončit. Byla horší a horší. V obchodě v nádrži jedna z asi 30 závojnatek, co tam měli, plavala už na boku a slovy prodavače, už to měla za pár. Nevím, co to bylo. Musela být už nakažená, takže dárek je jen akvárium.... Vše jsem vymyla. Má otázka je, zda mohu použít ten říční štěrk, nebo raději koupit nový, aby to nebylo přenosné na novou rybičku, kterou pak koupíme. Popřípadě jak mám umělé rostlinky a štěrk vyčistit tak, aby to bylo bezpečné. Děkuji za radu, hezké svátky.
Do pětilitrového akvárka s umělýma kytkama jedině tu rybičku taky umělou. To fakt nespasí, že to pořádně desinfikujete, ty další rybičky vám tam budou chcípat na jiné věci než přenosné infekce. Dejte tam živé kytky, pár malých šneků jako levatky či okružáky, a třeba blešivce. Pokud se to dobře zaběhne, mohl by tam mít i pár krevetek. A pokud potomek bude chtít i nadále rybičku a živou, něco si nastuduje, vyberte s ním rybku o kterou se dokážete postarat, kupte adekvátně velké akvárium, zařiďte ho v souladu s tím , co tam chcete chovat, nechte akvárko měsíc dva zaběhnout a pak teprve kupte tu rybu.
J. (neregistrovaný)24.12.2024, 23:28:03xxx.xxx.117.220
»
Odpověď na příspěvek uživatele Stelle z 24.12.2024, 23:13:30
Koupili jsme ho v den, kdy jsme tam dali rybku. Prodavač řekl, že máme do akvárka dát rybku až za 2 až 3 hodiny od dovezení domů, mezitím odstát vodu, aby byla bez chlóru a pak nalít rybku do akvária s její původní vodou a dolít zbytek naší odstáté vody. Postupovali jsme podle instrukcí….jelikož jsem nikdy rybičky neměla, nechali jsme si poradit. Rybu a akvárium jsem koupila 21.12. Dneska jsem ji likvidovala……….kdyby nám řekl, že má být akvárium zaběhlé, vykašlala bych se na koupi ryby a počkala……jediné, co říkal, je, že akvárium je lepší hranaté…
K otázce-já bych radši koupila nový štěrk, přece jenom je lepší neriskovat. Minimálně 2 rybky, je to společenský druh. Akvárium 200l a víc, pokud máte ty větší.
Odpověď na příspěvek uživatele J. z 24.12.2024, 23:28:03
Prodavač řekl, že máme do akvárka dát rybku až za 2 až 3 hodiny od dovezení domů,
Viz výše. Všechno špatně. Prodavač prodává a nic neví. Nebo je mu to jedno. Když rybka uhyne, vy si přijdete pro další. A on vydělá.
Prosím, nejdřív si něco nastudujte. Závojnatky potřebují objem min 150 litrů. KAŽDÉ akvárium je třeba nechat zaběhnout aspoň měsíc. I ta “blbá” rybička je živý tvor a zaslouží si adekvátní péči.
No akvárium 5 litrů není akvárium, ale flaška od okurek, do takového objemu nepatří žádná ryba.
Na závojnatky se vyprdněte, jsou to prasátka, jejich metabolismus vylučuje spoutu jedovatých fujtajblů, uvádí se doporučený objem na jednu rybu 150litrů… jako dá se to chovat i v menším, měla jsem přes zimu 6 venkovních závojnatek ve 100litrech, ale za předpokladu velmi kvalitní filtrace a zvýšené údržby… já měnila každé 2-3 dny půlku vody.
Akvárko pro dítě… hele běžte a kupte akvárko tak 60 litránků, načtěte si něco o zakládání akvária, nasázejte do něj hromadu plevele a nechte měsíc bez ryb… i v tom prázdném akvárku měňte vodu minimálně jednou týdně třetinu, pohnojí to kytky a po tom měsíci běžte a kupte třeba 6 samců gupky ( paví očko)…. při trochu pravidelné péče a nepřekrmování se takové akvárium dá provozovat bez techniky… takže není potřeba ani filtrace a když bude poblíž okna, tak nepotřebujete ani umělý osvětlení…
Budete mít jen samečky, takže se vám nic nepřemnoží a hezky se na to kouká.
Mějte na paměti, že akvaristika je hlavně o trpělivosti, takže nejdřív piřádně nastudovat založení akvária, údržbu, co to obnáší, pak se rozhodnout, jestli to vůbec chci, pak pěkně správně založit s čekat sž přijde čas vypustit rybičky.
Nevěřte na zázračné vodičky, které vám prodají v akvaristice s tím, že to stačí nalít do vody a můžete přidat ryby. Teoreticky je to pravda, ale prakticky je to složitější. Ta prodleva od založení akvária do přidání ryb 3-4 týdny je proto, že čekáme, až se nám vytvoří hodné a užitečné bakterie ve filtru a v písku nebo jiném substrátu, které mění jedovaté látky, které vyprodukují ryby, na méně jedovaté, které potom spotřebují rostliny. No s pokud tam rybky šupneme rovnou, tak fajn, ale měňte ten měsíc třetinu vody denně a pak postupně prodlužovat interval na jednou týdně.
Stelle (neregistrovaný)25.12.2024, 12:13:33xxx:xxx.2479:67af
Pokud chcete menší akvárko, navrhuju bojovnici. Jeden samec potřebuje min. 20 l. Žije až šest let, ale musí být jen jeden samec. Samci jsou krásně zbarvení.
Já jen k těm malým akvárkům…což je zrovínka to betárium 20 litrů.
Malá akvárka jsou paradoxně náročnější na um akvaristy, neboť každá chyba v takovém objemu může být fatální.
Můj názor je, že ideál pro začátečníka je klasická 112 ti litrovka. Za prvé už je to objem, co nějaké ty chyby odpustí, pobere…za druhé, už si s tím jde docela slušně vyhrát a za třetí i výběr ryb do takového objemu už je podstatně větší.
Nechci dělat chytrou, ale beťák je docela nudná ryba…a teď to myslím hlavně s ohledem na děti. Dětem se obecně líbí bazrevné, zajímavé a hlavně akční ryby….a beťák, tím, že je v akvárku sám, není moc zajímavé pokoukání pro děcký očka…je nudnej…stejně tak jsou nudný i neonky pokud nejsou v nádrži dlouhý alespoň 120 cenťáků a v počtu přesahujících 50 jedinců nebo ještě lépe ke stovce a ideálně s nějakým spadingpartnerem, kterej je trochu rozhýbe, třeba s tetrou červenoústou.
Myslím, že děti opravdu ocení živorodky jako je paví očko a nebo mečovka…popřípadě akční dania a nebo parmičky…nebo akční tetry.
Takže záleží taky na tom, jestli si to akvárko pořizujeme primárně pro sebe a nebo chceme k akvaristice přivést děcko, pak je priorita, aby ho to bavilo.
J. (neregistrovaný)25.12.2024, 14:59:06xxx.xxx.117.220
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 25.12.2024, 12:33:40
Děkuji za cenné rady. Beru si je k srdci. Já to opravdu brala tak, že je to na 3 až 4 měsíce a uvidíme, zda ho to chytí. Pak bychom to řešili lépe. No co už. Štve mě, že jsme si nechali poradit někým, komu to je asi jedno. Na druhou stranu ještě, že to vše proběhlo před Vánoci a nemusela jsem mu vysvětlovat, proč rybka žije 2 dny a chcípne, když o ni pečuje dobře…..švagrová měla právě rybku v té malé kouli asi skoro rok. A dařilo se ji. Tak jsem brala, že na těch pár týdnů či měsíců to bude stačit jako start a uvidím jak se k tomu syn bude stavět. Můj koníček to není, ale jsem schopna a ochotna se s ním pro něj o ty tvory starat tak, jak bude potřeba. Samozřejmě beru odpovědnost na sebe.
Víte, bohužel je dnes “normální” se starat "až pak" . 👎
A mělo by to být přesně OBRÁCENĚ, před pořízením jakéhokoli živého tvora si opatřit relevantní informace o podmínkách chovu a popravdě si přiznat, zda je mohu a chci vytvořit. A teprve pak pořizovat.
Pokud chcete závojnatky, kupte akvárium (lepší jsou sety) 200 litrů, dejte tam nový štěrk, rostliny, akvárko nechte zaběhnout 2 měsíce.
Kupte 2 závojnatky, klasik variantu(žije nejdéle a je hezká a barevná), doporučuju koupit v obchodě přímo v akvaristice, ne nikde v hornbachu. Rybky si předem prohlédněte, zkuste se zeptat prodejce na nějakou otázku, třeba na zaběhnutí akvárka.
K rostlinám- závojnatky ničí rostliny. Kupte nějaké obyčejné, třeba echinodory, ty nejsou pro závojnatky nebezpečné.
Závojnatky se mohou ochočit, jíst z ruky a jsou krásné a aktivní. Myslím, že pro děti jsou zajímavé.
Děkuji za cenné rady. Beru si je k srdci. Já to opravdu brala tak, že je to na 3 až 4 měsíce a uvidíme, zda ho to chytí. Pak bychom to řešili lépe. No co už. Štve mě, že jsme si nechali poradit někým, komu to je asi jedno. Na druhou stranu ještě, že to vše proběhlo před Vánoci a nemusela jsem mu vysvětlovat, proč rybka žije 2 dny a chcípne, když o ni pečuje dobře…..švagrová měla právě rybku v té malé kouli asi skoro rok. A dařilo se ji. Tak jsem brala, že na těch pár týdnů či měsíců to bude stačit jako start a uvidím jak se k tomu syn bude stavět. Můj koníček to není, ale jsem schopna a ochotna se s ním pro něj o ty tvory starat tak, jak bude potřeba. Samozřejmě beru odpovědnost na sebe.
Víte nejste první ani poslední, kdo si řekl, že si pořídí maličké akvárium a uvidí…většina takových začátečníků v takových elementkách utýrala několik rybiček než to vzdala…někteří si nastudovali a začali znovu a lépe.
Závojnatky mají obrovskou smůlu, že často v televizi, ve filmech jsou právě v kulatých akváriích…takže spousta lidí si myslí, že je to tak v pořádku a bohužel spousta prodejního personálu vám neřekne, že děláte bejkárnu a prodá vám co si řeknete…jo klidně flašku od okurek, umělý rostlinky a rybu a to rovnou…no …závojnatky jsou prostě spotřební zboží, stejně jako samci bojovnic. Z mého pohledu buď závojnatky moc chci a pořídím odpovídající nádrž a techniku…jinak to jsou ryby spíše do jezírek s přezimováním doma.
Děti opravdu mají nejraději živorodky…ono je to zajímavější, když se narodí rybí miminka, podpoří to zájem…třeba u pavích oček nemusíte mít ani strach, že se přemnoží nějak moc, oni se nikdy nepřemnoží nad možnosti nádrže…nebo když by to bylo moc, tak stačí fát inzerát a on si je někdo rád vezme jako krmný ryby….a u těch pavích oček , pokud nechováte nějakou čistou formu, ale koupíte nějakej mix, tak je i dobrodrůžo, jaký se vám povede odchov…jakou bude mít barevnou kombinaci.
J. (neregistrovaný)25.12.2024, 17:05:44xxx.xxx.164.148
»
Odpověď na příspěvek uživatele Stelle z 25.12.2024, 16:37:03
Ale me nedela problem koupit 150l akvarium a do nej 2 rybicky a spoustu rostlinek. O tom to neni a verte nebo ne, zvirat mame opravdu hodne a zadne neni porizene lehkovazne. Za podminek, ktere mi byly predneseny jsem se rozhodla takto proto, ze holt rybicka neni kun a neni problem za 4 mesice mu porodit poradne akvarium, kde rybicku premistime. Melo to byt provizorium mezi poradnym akvariem, kdyz ho to nadchne a mezi nicim, kdyz se na to vykasle. Chci mu dat moznost, to ale neznamena, ze utratim x tisic za neco, co bude s zivymi tvory za mesic mimo zebricek jeho hodnot. Samozrejme, ze bych se postarala, ale proc, kdyz byl tato varianta. Psala jsem nesudte prosim. O tom, jak postupovat pri koupi zvirete vim moc dobre. Ostatnim velmi dekuji za rady. Nase cesta povede do akvateristiky.
V. (neregistrovaný)25.12.2024, 18:20:56xxx.xxx.63.154
J.:
Ale me nedela problem koupit 150l akvarium a do nej 2 rybicky a spoustu rostlinek. O tom to neni a verte nebo ne, zvirat mame opravdu hodne a zadne neni porizene lehkovazne. Za podminek, ktere mi byly predneseny jsem se rozhodla takto proto, ze holt rybicka neni kun a neni problem za 4 mesice mu porodit poradne akvarium, kde rybicku premistime. Melo to byt provizorium mezi poradnym akvariem, kdyz ho to nadchne a mezi nicim, kdyz se na to vykasle. Chci mu dat moznost, to ale neznamena, ze utratim x tisic za neco, co bude s zivymi tvory za mesic mimo zebricek jeho hodnot. Samozrejme, ze bych se postarala, ale proc, kdyz byl tato varianta. Psala jsem nesudte prosim. O tom, jak postupovat pri koupi zvirete vim moc dobre. Ostatnim velmi dekuji za rady. Nase cesta povede do akvateristiky.
A můžu se prosím zeptat, kolik je vašemu synovi let?
Dobrý den. Prosím o radu zkušené. Předem prosím nesuďte. Syn si přeje neustále rybičku v akváriu. Rozhodli jsme se to splnit, koupili jsme ve zverimexu malé asi 5 l hranaté akvárium, do něj dali říční štěrk, umělé rostlinky a koupili dle rady prodavače jednu závojnatku (tu ,,zlatou rybku,,). Absolutně nevím, zda to syna bude bavit a bude chtít pečovat, proto takovéto rozhodnutí. Pokud uvidím, že ho to baví a opravdu se stará, nemám problém za pár měsíců koupit pořádné akvárium s filtrací a podobně. Ale pokud to dopadne tak, že se budu starat jen já, nebudu to chtít déle, než je nutné, nebo zbytečně pořizovat velké akvárium. Teď k věci. Rybka už pár hodin po dovezení jevila známky divného plavání. Občas hlavou dolů, občas na boku u hladiny. Jakoby nemohla najít rovnováhu a tahalo jí to jinam. Koupili jsme na krmení ,,kuličky,, co nám doporučili, postupovali jsme přesně podle doporučení, přesto jsem to musela dneska ukončit. Byla horší a horší. V obchodě v nádrži jedna z asi 30 závojnatek, co tam měli, plavala už na boku a slovy prodavače, už to měla za pár. Nevím, co to bylo. Musela být už nakažená, takže dárek je jen akvárium.... Vše jsem vymyla. Má otázka je, zda mohu použít ten říční štěrk, nebo raději koupit nový, aby to nebylo přenosné na novou rybičku, kterou pak koupíme. Popřípadě jak mám umělé rostlinky a štěrk vyčistit tak, aby to bylo bezpečné. Děkuji za radu, hezké svátky.
Z vašeho prvního příspěvku nelze vyčíst (jak uvádíte dnes v 17:05 - O tom, jak postupovat pri koupi zvirete vim moc dobre.), natož, že znáte podmínky, v kterých ho lze bez újmy chovat …
Odpověď na příspěvek uživatele J. z 25.12.2024, 17:05:44
utratim x tisic za neco, co bude s zivymi tvory
Ale to by nebylo přece x tisíc. Navíc, v případě nezájmu potomka, se dá akvárium i s vybavením prodat.
A viz lupus - píšete, že o kupování zvířat víte dost. Ale rybku jste koupili do nevhodných podmínek, aniž byste si dopředu něco zjistili. To si trošku odporujete. Koně byste si taky pořídili na malý dvorek a až pak mu sháněli kvalitní ustájení?