zdravím chovatele exotů, andulky mi hnízdí teď v zimě v teplé místnosti. Mám 3 páry a jeden mi žere vejce. Lonskou zimu prvně a teď se to opakuje. Je nějaká šance na zlepšení nebo to nemá řešení a dát pár pryč? Nevím jestli samec nebo samice nebo oba.Už mi bylo razeno napustit vejce něčím pálivým aby jim nechutnalo ale uplně si to u tak malých nedovedu představit a navíc bych si tím snušku zničil sám.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 20.01.2025, 14:58:56
Víte určitě že jde o “žraní vajec”? Skořápky jsou kvalitativně v pořádku u těch sežraných? Nemůže jít o nedostatečně vyvinutou skořápku a následné mechanické porušení vejce? On i ten zobák může být potřísněný zbytky když se pták snaží manipulovat s poškozeným vejcem. Víte jistě že jim do budky neleze jiná samice a nelikviduje snůšku? Jen mně napadají jiné možnosti protože cílené rozbití vlastní snůšky za účelem sežrání není myslím moc obvyklé.
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 20.01.2025, 15:32:29
Přesně jak píše J5. Klidně to může dělat i jiná samice z těch dvou párů. Chce to více ptáky pozorovat a uvidíte. Jenom je blbost napouštět vejce něčím co pálí.e Chovám velké papoušky, kterým dávám běžně třeba hodně pálivé feferonky a je to pro ně pochoutka. Kdybych to snědl já tak se po..ru. Na papoušky pálivé nefunguje. Více je pozorujte.
Na zobáky se dívám a zatím jsem žádnou se špinavým neviděl. Je to pár zkušený a první rok odchoval 3 x mladé takže vejce měl zdravé, tam problém nebude i další páry mají vejce s dobrou skořápkou. S tím palivým vám dávám za pravdu, ono se to asi doporučuje spíš u drůbeže.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 21.01.2025, 11:51:01
Hmm, tak pokud tedy vylučujete ostatní uvedené možnosti nezbývá než se smířit s tím že máte sice zkušený pár andulek který ale poslední dobou likviduje vlastní snůšku sežráním. V takovém případě by další osud takového páru byl v mém chovu zcela jasný, zejména tehdy kdy bych neměl mimořádný zájem na zachování jeho genetické linie. Pokud bych jejich geny toužil za každou cenu zachovat nabízí se možnost vejce podložit pod pár který takové problémy nemá. Ještě před tím bych je ale nechal zahnízdit v samostatné voliérce pro jednoznačné potvrzení jejich vady a tam by také při kladném výsledku zůstali.
Pro úplnost. To že samice kdysi (v prvním roce) snášela vejce s kvalitní skořápkou neznamená že bude taková nutně snášet celý svůj produktivní život, páč choroby nechodí jen po horách a lidech.
Odpověď na příspěvek uživatele lupus4 z 22.01.2025, 12:16:52
Je to tak jak píšete, jsou to základní pravidla při chovu andulek ve skupině. Také si myslím že vzájemná agrese je nejpravděpodobnější důvod ze všech které jsem nabízel. Proto jako “záchranné lano” uvádím možnost oddělit pár do samostatné voliérky. Na druhou stranu tazatel nebude úplný začátečník vzhledem k opakujícím se odchovům a toto by mu mělo být jasné. Proto mně v hlavě rejdí i jiné možnosti, byť méně pravděpodobné.