chovám dvě morčata a zakrslého králíka, jak je nejlíp krmit v tomto období? Dáváme jim seno, pšenici a směs pro králíky, králík je pořád stejný ale morčata dost pohubla. Do vánoc byly jak kuličky a teď jsou vyhlubly, je to po zimě normální? Ještě jsem zapomněla na mrkev a rozkrojená jablka ty milují. Jsou ve starém chlívku, je tam lehce nad nulou, jen v největších mrazech mají v misce s vodou škraloup, mohu je případně nafotit.
Tak oředně. Pšenice je zobaní pro drůbež, nevhodná pro savce. Králík má mít ječmen nebo oves, morče zrní nepotřebuje. Pro oba je základ seno, na přilepšení ta mrkev, jablko jim nic moc nedá, dobré krmení je krmná řepa, která všem chutná a není vodnatá. Soužití králíka a morčat bývá problémové, jsou to jiné živočišné druhy ( králík není hlodavec), nerozumí si navzájem. Králík je samotář, morče společenské. Králík může morčata šikanovat, toho si ani nevšimnete, napadat, mě kdysi králík, který ani s morčaty nebydlel, jen k nim občas skočil, morče ukousal a druhé těžce zranil. Jestli je kralík samec, pravděpodobně na ně skáče, samice to může ale dělat také. Ve vašem případě, nastudovat stravu, chování a přemýšlet o odděleném bydlení obou druhů.
je pravda že do Vánoc byli každý ve své dřevěné králíkárně oddělená morčata od králíka. Po vánocích šli do velkého společného chléva. Jenže králík začal morčata šikanovat jak říkáte. Honil je tak jsme chlív předělili napůl a jsou oddělení jen jsou v očním kontaktu. Přikládám i jejích krmení, ještě jsem zapomněla že dostávají speciální tyčinky které milují a větvičky na okus. Domeček mají a rádi ho využívají. Zřejmě to asi teda je že stresu od králíka. Myslíte že vadí i jen oční kontakt přes pletivo? Na fotce vidíte i okousané jablíčko.
Odpověď na příspěvek uživatele Gonnie z 12.02.2025, 13:54:02
S pohledem do ocčí Vám neporadím, ale pokud už špatnou zkušenost měli, tak bych řekla, že je to dost možné. K domečku. Máte dvě morčata, tak dva domečky, oba průchozí. Nebo u nich začne škorpění, kdo v domečku bude. I tím jsem si prošla, dvě bezproblémové samičky se po dvou letech zrubaly do krve. Dva průchozí domečky a jedno prkno opřené o bok kotce to vyřešili. Krmení, taky jim kupuju morcecí míchanici. Není to ideál, ale ať si občas mlsnou. Jinak seno, v létě tráva, řepa, mrkev, celer, větvičky…a jsou jak koule ,potvory 😃.
Hlavně vyměňte tu pšenici u králíčka za ječmen. Fakt může udělat fatální potíže.