Někdo mi nabídnul granule - ledvinovou dietu, prý mají datum spotřeby tenhle měsíc, tak jsem to vzala, při předání slečna prohlásila, že na nich není datum spotřeby, ale co už, cesta mě bude stát stejně, i když jí ten pytel granulí nechám, vezmu to domů a uvidím. Jo, datum spotřeby skoro nečitelné, ale měsíc zcela jasně 10, a číslo na konci skoro určitě 23, tzn. rok a půl prošlé. 🙄
Ledvináři to určitě nedám, ale je mi tak trochu líto vyhodit nenačatý pytel granulí. Trochu si pohrávám s myšlenkou, je nasypat ven pouličním psům, jen se bojím, aby jim z toho nebylo blbě. Granule vypadají normálně, nesmrdí nijak hůř než to co tu prodávají. Riskli byste tohle zkrmit?
já bych to riskla - u dlouhodobých termínů spotřeb mi kdysi vysvětloval výrobce konzerv, že musí garantovat třetinu výdrže navíc. Tedy konzerva co má vydržet 3 roky, musí vydržet jistě beze změny 4… A tak si myslím, že to u granulí bude stejně
To je tak zakonzervovaný, že se jim nemůže nic stát.
A to zase se jim jako může něco stát, ne že ne, a to když jsou špatně skladované a nebo ta teplota skladu je jednou nahoře a podruhé dole…třeba. Jinak si nedovedu vysvětlit, že moje 1kg nenačatých granulí se zárukou ještě několik měsíců bylo chycených viditelnou plísní. No ty jsem vyhodila, že to byl pidi balíček. Byly z ALLEGRA ☝️, tak už tam nenakupuju.
Vahine, to spíš byla někde mikrodírka, protože plíseň se na extrudovaných nebo vysušených granulích nemá jak… Musí se do balení dostat vlhkost.. Teplota na to až takový vliv nemá (samo pokud nejsou mražené).