Pochlubte se jaké přípravky používáte před sezonou jako preventivní léčbu, včetně dávek a doby podávání jednotlivých léků.. Používáte po každé léčebné kůře probiotika nebo je dáváte až po skončení kompletního přeléčení.? Co se právě vám osvědčilo a co naopak nedoporučujete. Myslím, že takováto témata by měla každého holubáře zajímat. Uveďte vaše vlastní zkušenosti. Samozřejmě pokud je máte !!!! Děkuji předem za všechny kteří se z vašich příspěvku poučí.
Pochlubte se jaké přípravky používáte před sezonou jako preventivní léčbu, včetně dávek a doby podávání jednotlivých léků.. Používáte po každé léčebné kůře probiotika nebo je dáváte až po skončení kompletního přeléčení.? Co se právě vám osvědčilo a co naopak nedoporučujete. Myslím, že takováto témata by měla každého holubáře zajímat. Uveďte vaše vlastní zkušenosti. Samozřejmě pokud je máte !!!! Děkuji předem za všechny kteří se z vašich příspěvku poučí.
Svůj názor a praxi jsem uvedl v článku "Zdraví a zoohygiena v chovu holubů"na tomto diskuzním fóru. Podávání léčiv tkzv. preventivně, bez stanovení diagnózy, rozhodně nedoporučuji. Každý by si měl zamyslet, proč mu lékař nepředepisuje nějaká léčiva preventivně, ale až po stanovení diagnózy….Podávání farmak oslabuje přirozenou imunitu, která jediná se umí vypořádat především s viry. Proti bakteriím máme celou škálu účinných preparátů, ale opět jen podle diagnózy. Proti mutujícím virům je ochrana farmaky prakticky nemožná….
Odpověď na příspěvek uživatele jo012810 z 25.03.2025, 11:34:37
Máte , jako vždy, pravdu, ale má to háček, drtivá většina holubářů, jsou důchodci. vedeni, jako dělníci, jako občané druhé kategorie, úplný rozbor trusu, stojí i tisíce, navíc často s nejistým výsledkem, já nechávám občas provést levný rozbor, na červy,kokcidie, což mně stačí, zásadně neočkuji, odčervuji česnekem, občas metrozol, čístím důkladně, 2 krát za rok, krmení mají pořád v krmítku, a holubata jsou OK, holubi co zlobí, končí v kuchyni