Potřebuju poradit. Mám loňskou holubici letos poprvé v chovu. Už nanesla 4 snůšky, 4x 2 vejce ale vůbec nechce sedět. Snese je a dál si jich nevšímá. Podkládám je pod chůvy, ale dá se s tím něco dělat? Díky.
To je ale škoda. Zrovna na ni mi záleží. Je nejhezčí jak už to tak bývá 😔 myslíte že se to nezlepší?
Ono zákon schválnosti funguje i při holubaření. Nevím, jaké plemeno chováte, ale mateřský pud u holubice je velmi důležitý. Nikdo vám nezabrání nechat znovu nasedávat, ale musíte počítat spíše s tím, že vyřazení na konci “pokusů” holubici nemine. Nicméně z podsazených vajec můžou někteří potomci podědit toto negativum. Každý chovatel by si měl vyzkoušet a pak se rozhodnout sám, co je pro něho prioritou. Např. já mám prioritu v přirozeném zdraví a ostražitost pro přežití při volném chovu. Až pak mne zajímá standard. Rozhodně jedinci, kteří se blíží standardu se mi rovněž líbí.
Roman (neregistrovaný)05.05.2025, 07:56:50xxx.xxx.144.227
jo012810:
Ono zákon schválnosti funguje i při holubaření. Nevím, jaké plemeno chováte, ale mateřský pud u holubice je velmi důležitý. Nikdo vám nezabrání nechat znovu nasedávat, ale musíte počítat spíše s tím, že vyřazení na konci “pokusů” holubici nemine. Nicméně z podsazených vajec můžou někteří potomci podědit toto negativum. Každý chovatel by si měl vyzkoušet a pak se rozhodnout sám, co je pro něho prioritou. Např. já mám prioritu v přirozeném zdraví a ostražitost pro přežití při volném chovu. Až pak mne zajímá standard. Rozhodně jedinci, kteří se blíží standardu se mi rovněž líbí.
Jen stručně shrnu, co jsem popsal v článku: https://www.chovzvirat.cz/clanek/1133-zdravi-a-zoohygiena-v-chovu-holubu/. Co nejméně zasahovat do imunity farmaky. Imunita, je jediná, která dokáže úspěšně bojovat i s viry. To platí nejen u holubů, ale i třeba u člověka. Mám odzkoušeno(letitě) nejen u holubů, ale i hrabvé drůbeže, že vyřazování slabších jedinců po několik generací se projeví zlepšenou vitalotou a užitkovostí v celém hejnu. Je to sice na více let “zábava”, ale výsledek stojí za to. Ta selekce nesmí zahrnovat žádné výjimky a pardóny.
Zkontrolujte jestli se v hnízdě nenachází čmelíci. Mně když holubice nechtěla sedět nebo snůšku opustila, tak za to mohli čmelíci a po použití arpalitu to bylo zase dobré.