Aktuálně: 2 485 inzerátů238 537 diskuzních příspěvků18 687 uživatelů

Kakariky a pořízení druhého papouška

Lenka (neregistrovaný) 05.05.2025, 12:18:38 xxx:xxx.a699:1c00

Ahoj, kdo máte zkušenost s kakarikym a pořízení druhého papouška? Mám kakarikyho, kterého jsem chtěla jako parťáka co by chodil na ruku a seděl na rameni. Místo toho mám ptáka, který přijde jen za dobrotou a hned uletí pryč. Když ho nehlídám, tak ničí kytky či jde po rohlíkách ve špajzu. No prostě se nepovedl. Když bych pořídila ručně dokrmenou korelu, nezkazil by mi ji kakariky? Jak to dopadlo uvás po pořízeni druhého papouška?

Anonymní (neregistrovaný) 05.05.2025, 13:18:16 xxx.xxx.141.100
Lenka:

Ahoj, kdo máte zkušenost s kakarikym a pořízení druhého papouška? Mám kakarikyho, kterého jsem chtěla jako parťáka co by chodil na ruku a seděl na rameni. Místo toho mám ptáka, který přijde jen za dobrotou a hned uletí pryč. Když ho nehlídám, tak ničí kytky či jde po rohlíkách ve špajzu. No prostě se nepovedl. Když bych pořídila ručně dokrmenou korelu, nezkazil by mi ji kakariky? Jak to dopadlo uvás po pořízeni druhého papouška?

Tak on se Vám nepovedl? Nezbývá než doufat že už si žádného papouška neporidite.!

zjarda
zjarda 05.05.2025, 13:45:20 xxx.xxx.139.178

Zdravím, tak jestli byl ten Váš kakariky ručně dokrmený, tak jeho výchovu jste prostě nezvládla! A bylo by namístě pořádně se zamyslet. Jinak ručně dokrmená korela je dobrý výběr👍 Ale určitě bych toho kakarika dal pryč, někomu do chovu. Nejlepší mazlíček je sám + člověk!  S pozdravem Zappe 

Lenka (neregistrovaný) 05.05.2025, 16:16:58 xxx:xxx.a699:1c00
»
Odpověď na příspěvek uživatele zjarda z 05.05.2025, 13:45:20

Nene, byl to papoušek z voliéry. Braný jako mládě. Ze začátku se zdálo, že se ochočí, ale pak se to zastavilo a už to prostě dál nešlo. Zůstalo to v bodě vzít si něco z ruky a odletět pryč. Na ruce nezůstane prostě, radši si kus uklovne a jde si to sežrat pryč. Nevím proč to nastalo. U jiných papoušků jsem problém s ochočením neměla.

kometa
kometa 05.05.2025, 16:24:26 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele zjarda z 05.05.2025, 13:45:20

Nejlepší mazlíček je sám + člověk!

Není to vůči papouškovi trochu sobecké? Když člověk chodí do školy nebo do práce, pak je takový papoušek doma x hodin sám. Ne každý má home office.

Pes ten čas prospí, ale papoušek asi ne.

zjarda
zjarda 05.05.2025, 18:31:36 xxx.xxx.139.178

Nene, byl to papoušek z voliéry. Braný jako mládě. Ale i takový papoušek se dá ochočit, navíc, když je to mládě. Jen samozřejmě potřebuje mnohem více péče a starostlivosti od majitele a určitě se nic nezastavilo…., vzdala jste to!

Není to vůči papouškovi trochu sobecké?  Nemyslím si to a to vůbec! Už od malička musí mít svůj režim a určité hranice. Teda všechno se odvíjí od ranné výchovy a pak si na to zvykne a ujišťuji Vás všechny, že nestrádá po žádné stránce! Když jsme pryč, tak má vše co má mít = vodu, krmení, okusy, dřevěnou kruhovou houpačku a když se vrátíme, tak hned jde ven, prolítá se a pak je neustále se mnou, sedí mi na rameni, ruce, pusinkujeme se, zpíváme si, hraje si na svém stojanu, šplhá a hrajeme si míčkem. No a po 1h max 1,5h už začíná dávat na jevo, že asi stačí, tak uděláme prohlídku jestli je vše jak má být a dostane pamlsek(hrozinek) a jde do klece a dostává druhou misku s ovocem a zeleninou a zelené mlsky(pampelišku, ptačinec, nať petržele i mrkve). Na spodní mřížce má nalámané větvičky k okusu, plátek usušeného tvrdého rohlíku nebo piškot a pingpongový míček. Pak na diktafoně má svojí nahrávku mého hlasu, která se opakuje 5h a má tam vše co se učíme = písničku, slova, zvuky. A taky mám vypozorováno, že i papoušci celkem dlouho spí nebo odpočívají a při tom nikoho nepotřebují a svojí siestu dají patřičně najevo! Takže to je z mých dlouholetých poznatků a zkušeností z chovatelství.  S pozdravem Zappe 

PS: myslíte, že mu něco chybí?

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
kometa
kometa 06.05.2025, 12:56:35 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele zjarda z 05.05.2025, 18:31:36

Jde jenom o můj pocit. Že člověk nemůže papouškovi nahradit jiného papouška. Nebo může, ale tak nějak nepřirozeně.

Můj názor. Třeba mylný.

trojAAAcko
trojAAAcko 06.05.2025, 15:02:16 xxx:xxx.60aa:b1ac
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 06.05.2025, 12:56:35

To jako u hodně zvířat člověk nepřirozeně nahrazuje jeho vlastní druh podle mě. 🤷

U nás ta naše Aratinga třeba se naučila naše pracovní cykly a ví kdy prostě odejdeme a počítá s tím. Proto ráno když jdeme do práce tak se nechá dobrovolně dát do klece (jinak pak požaduje odměnu). V kleci hračky má na kousání včetně jídla, měněné vody apod… Též má klec u okna který je do vnitrobloku (lítají tam holuby, brabci,…) takže má co sledovat.

Nás už začal i napodobovat pomocí zvuků či činnost - během čištění zubů třeba stojí a začne hýbat hlavou jako kdyby se čistil zuby taky. Taky už musíme zavírat dveře do koupelny, protože stačí půl minuta nepozornosti a už má tendenci tam zalítnout rozkousávat zubní pastu. Po návratu dokud se nepustí tak řve a potom stráví celý den u nás (rameno, ruka,…). Momentálně mu rostou nové peříčka takže lehce “štípne” a skloní hlavu aby ho člověk podrbal. Když jsme ho chtěli dopárovat tak byl vždy agresivní na samici i po několika měsících. Přijde mi, že preferuje člověka před svým druhem (pravděpodobně jen můj pocit). Jen je to obrovský závazek už kvůli času a zrušení svých aktivit (třeba jako dovolená u moře) a to si asi moc lidí neuvědomuje. Pokud je člověk schopen to obětovat tak osobně s tím tolik problémů taky nevidím.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.