Kdo ví, ten ví a vše souvisí se vší. Tak já rychle “zdílím”, než to smažou.🤪
MOJI MILÍ PŘÁTELÉ - TOTO SI PROSÍM POZORNĚ PŘEČTĚTE. OVĚŘENO A POTVRZENO!!⚠️ UŽ NEJEN VLASTNÍ ZELENINU, ALE TAKÉ HLÍNU. JE VELMI DŮLEŽITÉ DO ČEHO ROSTLINKY SÁZÍTE. Mám pro vás velmi důležitou a trochu šokující informaci. Dnes už nejsme v bezpečí ani při pěstování vlastních rostlin. 😟 Díky tomu, že přijdu ve své práci do kontaktu s hodně lidmi, dostanou se ke mně informace, které bohužel nejsou veřejné, ale měly by rozhodně být. Včera mi klientka, která pracuje v jedné kontrolní instituci předala DŮLEŽITÉ INFO. Na podnět stížnosti spotřebitelů byly provedeny laboratorní rozbory SUBSTRÁTŮ na výsev rostlin. Stížnost byla zaměřena na mnohá tvrzení spotřebitelů, že rostliny vysazené do určitých substrátu neprospívají, vadnou a uhynou. Byla zde žádost o rozbor, co vlastně substrát obsahuje. A závěr ? ‼️💀JEDNÁ SE O PESTICIDY A HERBICIDY V PRODÁVANÉ ZEMINĚ URČITÉHO OBCHODNÍHO ŘETĚZCE A TAKÉ NĚKTERÉ DOVEZENÉ Z POLSKA.‼️💀 ⚠️ VAROVÁNÍ PRO ZAHRÁDKÁŘE A PĚSTITELE ⚠️ 🪴 Podezření na kontaminovanou zeminu se potvrdilo. Z několika zdrojů – včetně testů z výzkumného ústavu – se potvrdilo, že v některých prodávaných zeminách pro výsev rostlin se nacházejí zbytky pesticidů a herbicidů. Tyto látky ničí klíčící rostliny, zpomalují růst, deformují listy a v některých případech zcela znemožní výsev. Pro lidské zdraví jsou nebezpečné. Ve vyšší kontaminaci mohou za poškození vnitřních orgánů, například jater nebo ledvin. Některé druhy herbicidů jsou podezřelé z toho, že mohou zvyšovat riziko vzniku rakoviny nebo jiných chronických onemocnění. 🎯 Kde je problém? Zeminy často obsahují kompostovaný materiál z polí ošetřených chemickými postřiky – nebo trus zvířat, která jedla postřikované krmivo. A i když by se to nemělo stát, stává se to. Pokud máte podobnou zkušenost s uhynutím rostlin, i přes dobré podmínky k jejich růstu,… máte zřejmě co do činění s kontaminovaným substrátem. 🛑 Co s tím dělat? • Nahlaste to výrobci nebo prodejci zeminy. • Informujte ostatní zahrádkáře – tento problém není výjimečný! • Pokud můžete, doplňte si zeminu vlastním kompostem z prověřeného materiálu. Prosím sdílejte dál ať se s tím začne něco dělat.