Aha, ok.
4 litre su hrozne malo, to nie je ani kilo sena.
Aha, ok.
4 litre su hrozne malo, to nie je ani kilo sena.
Ano, dle doporučení veterinářky by jedna dávka neměla překračovat 4 litry. Je to objem kaše, takže namočeného granulovaného sena. Granulované seno výrazně nabude, takže nemáme šanci takto zkrmit doporučovanou dávku sena alespoň 10 kg denně. Víc kyblíků je nereálné, protože musí jíst ze stupínku a tam na to není prostor. Ale nějaký režim jsme najeli, vychytali nedostatky a teď fungujeme v rámci možností a bez komplikací 4 měsíce. Koník za tu dobu nezhubnul. Potřebuji si jen usnadnit plnění sítě senem s krátkými stébly. Nesmí to být krátká řezanka. Zatím zůstávám u žmoulání suchého sena pěkně v rukách 🙂. Teď přes léto budu pro něj sušit krátkou trávu, ale nepředpokládám, že tím pokryju celou jeho roční potřebu. Ideální by bylo ještě vymyslet nějaký dávkovací automat na ty kaše, aby je dostával celých 24 hodin po určitých časových intervalech. Ale zatím jsem nic nevymyslela. Běžné dávkovací automaty jsou bohužel jen na suché krmení.
kometa:Existují pro koně takové ty míče,
Existují. Kamarádka je věšela do boxů svým valachům, když byli ještě hřebci. Aby se zabavili. A vlastně i poňovi.
viděla jsem zaklíněnou čelist(jen fotka) v takovém míči, ono když to volně visí, se nejde do toho tolik opřít, jako když to má koník na zemi a může se do toho pořádně opřít, když je dychtivej.
4 lity je maličký kyblík…to je divné , jak píše horsana, strašně málo sena(víte kolik dáváte těch granulí na ty 4 litry? ) …kecat vám do toho nebudu…
zkuste to s tou sekačkou, dáte jí na nejvyšší možnou výšku sekání (tak si regulujete délku posekání sena) a přejedete seno, zkuste s košem i bez koše, přejet víckrát -sem a tam. nebo jen jednou…v kravínech mají velké “rozrušovače” balíků-pokud míchají , krávy to taky mají rády na určitou velikost, třeba by vám v ZD balík pomleli a vy si ho v bigbagu odvezli . (koupit tam balík a zaplatit si práci)
Dávkovače na vlhké krmení hledejte u prasat.
Edit: rozdružovač balíku
To s tím ZD je dobrý nápad, určitě bude někde někdo ochotný.
Nakonec, dělá se i nakrátko řezaná silážovaná píce, třeba by na zakázku udělali i seno…?
U toho většího objemu vlhkého krmení bych se bála, že to bude kvasit…
Nad tím kvašením jsem už také dumala. Ale pokud bychom plnili cca 3 x denně, mělo by to stačit, aby se to nekazilo.
Denně zkrmíme tak 2 kg senných granulí, k tomu doplňky musli apod cca 1 kg, seno v sítích cca 4 kg a zbytek tráva s náhubkem. Na louku ho pouštíme s náhubkem 2x denně po cca 2 hodinách, jinak je ve svým paddocku se sítěmi se senem. Teď jsme dostavěli spešl přístřešek jen pro něj s krmným stolem a travnatým výběhem, kde budeme udržovat nízkou travičku, aby ji nemohl žrát plnou hubou. V tom novém přístřešku právě počítáme s umístěním nějakého automatu a je tam na něj počítáno volné místo.
Díky za tip na prasátka, podívám se.
Sekačku určitě vyzkouším.
Ohledně toho kvašení je to spíš otázka noci, kdy musíte dát větší objem a stojí to tam více hodin. Přes den se toho nebojím.
Nie som osetrujuci vet, ale tej kase by som postupne davala viac.
Absolutne si neviem predstavit benefit vlakniteho sena v KD takehoto kona.
On ma aj spomalene vyprazdnovanie zaludka?
Horsana:Nie som osetrujuci vet, ale tej kase by som postupne davala viac.
Absolutne si neviem predstavit benefit vlakniteho sena v KD takehoto kona.
On ma aj spomalene vyprazdnovanie zaludka?
Žaludek je v pořádku. Rada od veterinářky, co dělala endoskopii, je dávat co nejčastěji kaše max 4 litry najednou. Nenapadlo mě to rozporovat, protože při současném managementu nehubne. Ale zima bude horší. Znovu ji kontaktuji a potvrdíme si předchozí doporučení.
Zeptejte se.zda opravdu myslela 4litry nebo 4kg suchých granulí bez namočení.
Máme dodavatele otavy - krátké zářijové trávy.
Řešení je usušit si vlastní, krátce sekanou.
Ne všichni koně akceptují otavu…moje se v ní dost vrtá a plýtvá…uprednostňuje klasické stébelnaté seno.