Aktuálně: 2 601 inzerátů244 126 diskuzních příspěvků18 786 uživatelů

Minerální liz holubům

Anonymní (neregistrovaný) 21.06.2025, 08:43:22 xxx.xxx.49.123

Dobrý den vespolek! Najde se tu někdo kdo holubům dává/dával minerální liz pro koně/ovce/…? Mohli by jste se podělit se svými zkušenostmi? Děkuji mnohokráte za vaše názory a zkušenosti!

list
list 21.06.2025, 16:32:20 xxx:xxx.4d94:b4f0
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 21.06.2025, 08:43:22

Proč dávat holubům minerální liz pro kopytníky? Nebude lepší jim dát normálně grit a přidat holubí kámen a liz nechat kopytníkům? 

Anonymní (neregistrovaný) 21.06.2025, 21:20:00 xxx.xxx.49.123
»
Odpověď na příspěvek uživatele list z 21.06.2025, 16:32:20

Že jo?! Nicméně se najdou lidé kteří tak činí. Čistě hypoteticky, kdyby to fungovalo jak někteří tvrdí, by to byl skvělý doplněk ke gritu. Z příspěvků v diskuzích ale není jasné jestli jde o dlouhodobou zkušeností, plácání nebo nadšené “právě jsem to poprvé udělal tak šup s tím na net”. Z těch videí holubarských odborníků, influencerů a celebrit si také nejsem jistý jestli se snaží dobře poradit, něco prodat, dělat se zajímavými nebo sabotovat chovy konkurentů…

A proto se ptám (ne jen tady) na dlouhodobější zkušenosti…

Anonymní (neregistrovaný) 21.06.2025, 23:05:22 xxx.xxx.176.85

Minerály a měď, selen atd mají kopytníci dostávat v jiném poměru než holubi. Třeba zrovna mědi tam bývá až moc. Takže je lepší jim dávat přípravky na míru pro holubi

jo012810
jo012810 22.06.2025, 04:47:15 xxx.xxx.16.182
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 21.06.2025, 21:20:00

Souhlasím s listem na 100% a to mi říká i letitá zkušenost. Ono skoro všěe, co obsahuje sůl holubi vyhledávají, takže budou oklubávat i ten liz. Když jsem závodili s PH, dostali v den příletu navlhčený osolený jemný písek. Jinak se soli velmi opatrně… 

Anonymní (neregistrovaný) 22.06.2025, 06:19:01 xxx.xxx.176.85
Anonymní:

Minerály a měď, selen atd mají kopytníci dostávat v jiném poměru než holubi. Třeba zrovna mědi tam bývá až moc. Takže je lepší jim dávat přípravky na míru pro holubi

Jde to pozorovat na divokých holubech ve středozemí. Chodí po útesech a olizují sůl která se vysráží na útesech. Slétávají se na ni podobně jako papoušci v tropech na minerálních výstupech. 

Blbé je, když sůl je do něčeho zamíchaná, pak množství odhadnou špatně. 

Anonymní (ten první) (neregistrovaný) 22.06.2025, 08:45:16 xxx.xxx.49.123
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 21.06.2025, 23:05:22

Ok. To složení a poměry složek se ale u jednotlivých lizů dost dramatický liší. Násobně. Dokonce i u lizů určených pro stejný druh zvířete bez toho že by bylo uvedeno např. že je to určené pro jinou kategorii. V principu by to tedy znamenalo že pokud si člověk hlídá co kupuje, tak by to šlo…

Co se týče mědi nevím, musím se podívat, co se týče selenu bylo to v lizech pro koně se zvýšeným množstvím Se pro holuby pořád v pohodě. Přiznám se, že o poměrech/interakcích těch prvků toho moc nevím, to může samozřejmě s celou věcí dost zamíchat. Mám co studovat… 🙂

Anonymní (ten první) (neregistrovaný) 22.06.2025, 08:58:40 xxx.xxx.49.123
»
Odpověď na příspěvek uživatele jo012810 z 22.06.2025, 04:47:15

Určitě máte pravdu co týče toho “velmi opatrně”. Stejně ale i toho že holubi vyhledávání cokoli se solí. Ve starší holubářské literatuře (před řekněme 1850) se dá dočíst i to že u holubů není třeba se starat o vodu protože stejně nejraději pijí močůvkou vytékající z hnojišť. Holuby prostě mají vysokou potřebu minerálů a jde o to jak ji uspokojit bez toho aby člověk holuby oddělal.

Ti co se o nabízení lizů holubům zmiňují pozitivně nebo ho propagují mají svoje argumenty které znějí rozumně, ve mě však vzhledem k tomu (málu) co vím a většinovému názoru vzbuzují nedůvěru. 

Vy jste zmínil “letitou zkušenost”. Stalo se vám tedy že jste se někdy přiblížil s dávkováním soli k hranici kdy “už toho bylo moc”, nebo ji dokonce překročil? Mohl by jste se prosím o té zkušenosti podrobněji rozepsat? Počítám že nejen já ale i jiní podobné tápající by si to rádi přečetli.

Anonymní (ten první) (neregistrovaný) 22.06.2025, 09:07:00 xxx.xxx.49.123
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 22.06.2025, 06:19:01

Toto je jeden z těch obecných argumentů pro liz s jakými se člověk v rozhovorech a diskuzích často setká a rozhodně má svoji logiku.

Mě by zajímalo konkrétně slyšet/číst něco jako “mám tolik a tolik takových a makových holubů držených tak a tak, dřív měli grit, koláč a takové či jiné problémy, poslední dvě dekády mají grit a liz a má se to s nimi tak či onak, kdo to chce vidět může se přijet podívat tam a tam…”

Anonymní (neregistrovaný) 22.06.2025, 09:12:29 xxx.xxx.176.85

Nejsnazší bude když to zkusíte na vlastní pozorovací skupince sám. Ale proč je trápit lizem pro koně když existuje grit. 

Anonymní (ten první) (neregistrovaný) 22.06.2025, 11:38:25 xxx.xxx.49.123
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 22.06.2025, 09:12:29

Sůl nenahrazuje/nemá nahrazovat grit. Když už tak pikštajn, koláč. Tam ta sůl je, ale málo. Holubi chtějí víc. Podle těch propagátorů lizů si holuby vezmou co potřebuji a (prý) ne víc.

OK, o co mi jde:

Ve volném chovu jsou problémy s otravou holubů minerálními hnojivy. Právě proto že se holubi snaží sehnat tu sůl/minerály co jim chybí.Grit nepomůže a tolik koláče aby je přešla chuť na slané se do nich nevejde.  Pokud bych holuby saturoval na dvoře, tak na polích nechají hnojivo ležet a mám po problémech. Tolik hypotéza.

Na pokus (muselo by jít o dlouhodobější pokus, problémy s výživou se nemusí projevit hned) nemám bohžel  podmínky. 

Ty nadšené hlasy doporučující liz (ať už pro jiná zvířata nebo například blok himalájske soli) jsou v menšině, neznám osobně nikoho kdo by to provozoval a eventuální riziko je nemalé. Na druhé straně jejich argumenty nejsou úplně bez pointy a dají se, ti “lizaři”, najít opravdu všude, globálně. (Např ve východní Asii se dokonce doporučuje napájet holuby slanou vodou, diskutují spíš o tom jak často, jestli furt nebo jen občas… do toho ale opravdu nepůjdu, na druhou stranu holubarstvi v Číně je opravdu extraliga…).

Tak kdyby si to náhodou nějaký “zkuseny lizař” přečetl a reagoval (i špatná zkušenost je zkušenost!) měl bych velkou radost…

Diky

jo012810
jo012810 22.06.2025, 13:03:43 xxx.xxx.16.182
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní (ten první) z 22.06.2025, 11:38:25

…Vy jste zmínil “letitou zkušenost”. Stalo se vám tedy že jste se někdy přiblížil s dávkováním soli k hranici kdy “už toho bylo moc”, nebo ji dokonce překročil? Mohl by jste se prosím o té zkušenosti podrobněji rozepsat? Počítám že nejen já ale i jiní podobné tápající by si to rádi přečetli.               Jak jsem napsal ve svém článku o zoohygieně, hlavně poštovní holuby mne hodně naučili, když jsem chtěl chovat bez farmak, přiměřeně polařit a úspěšně závodit. Je si třeba uvědomit, že každý chov má své neopakovatelé podmínky. Počínajíc umístěním, konstrukcí a orientací holubníků, krmivovou základnou a složením okolních zemin atd. Proto znovu zdůrazňuji, že co fungovalo u mne, nemusí fungovat někde jinde v jiných podmínkách. Dlouhých 10 let jsem si “vyhrával” s naladěním co nejjednošího systému, počínaje krmením, ošetřováním atd. A součástí celého systému je i optimální nastavení minerálů. Pro “dosolení” jsem využíval kamenné soli, kdy “olizováním” na začátku se holubi předávkovali-měli průjem. Postupně si zvykli brát jen skutečnou potřebu, která vyhovovala potřebám pro chov. Ale…Mnoho soli=menší rychlost doletů. Proto přes týden měli závodníci jen grit a to bez soli. Jestli si někde něco našli, nevím. Při příletu je čekal navlhčený jemný písek slanou vodou. A toho se nazobali do sytosti, měli mírný průjem a tím se zbavili zplodin po svém letu. Tak bylo jen do večera a potom opět následovali dny bez soli. S otravama z pole jsem neměl problém, výjma období, kdy se sela silně mořená kukuřice (dnes se již moří jinak), ale nedošlo k úhynu. Kukuřice je pro holuby velkým lákadlem. Další stopové prvky jsou v běžné zemině a to v různém složení v okolí. U mne nebylo třeba dodávat např. železo, které obsahují zeminy u nás dost. Hořčík jsem dodával přes Magnéziu atd. Někde jsem psal, že krmení je věda a pro produkční velkochovy zvířat se krmiva míchají podle přesných receptur i pro jednotlivá stádia vývoje. U sportovních plemen holubů, tvoří výsledek z více jak 60% odbornost chovatele, jak umíí pozorovat a krmit a zbytek je kvalita chovného materiálu…Z popisu je snad patrné, že získat jakousi všeobecně platnou “kuchařku”, je diskutabilní. Všeobecné jsou jen zásady, které bych (lapidárně) shrnul do: Studuj, pozoruj a zkoušej !!!

Anonymní (ten první) (neregistrovaný) 22.06.2025, 13:29:33 xxx.xxx.49.123

“Pro “dosolení” jsem využíval kamenné soli, kdy “olizováním” na začátku se holubi předávkovali-měli průjem. Postupně si zvykli brát jen skutečnou potřebu, která vyhovovala potřebám pro chov.”

Díky! To zní dobře!

Jinak při polaření mořidla opravdu nejsou problém. Tedy byla by, ale naštěstí seci stroje zapracují osivo dostatečně hluboko. Ani akutní otravy “chemií” nejsou strašák. Jen ta minerální hnojiva jsou problém…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.