zdravím,potřebuji poradit.Mám 2 border kolie.Včera jsme byli s obouma na očkování. Jedna 2 roky stará,váží 16 kg.Druhá 8 let,váží 23 kg.Ta mladší je aktivní,běhá,lítá a je hubená.Starší už zpohodlněla,moc toho nenaběhá ale procházky má ráda.Ale má nadváhu,je strašně nenažraná.Doktor řekl,že by měla zhubnout.Ať zkusíme dávat krmeni jen na 30 minut denně,nažrat a odendat.Stačí tak málo?Nebo prý misky oddělit.To si nedovedu představit,asi 8 letého nenažrance nenaučím chodit jen k jedné misce?Jak byste to vy řešili?Bylo by fajn kdyby shodila aspoň 3 kg,určitě by to prospělo.Ještě před 2 roky byla taková akorát,ale s přibývajícím věkem a nižší aktivitou přibírá.Děkuji,Hana.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 08.07.2025, 09:27:19
Nemůžete je krmit odděleně každou v jiné místnosti? Z vašeho popisu nechápu, jestli mají krmení stále k dispozici celý den?
Já krmím psa ráno a večer, sem tam dostane odpoledne nějakou sváčů, když nemáme trénink a nesežere mi část krmiva venku. Ale to znamená, že má misku tak 5-10 minut, sní porci a misku odeberu. Nemá přístup ke žrádlu 24/7.
Nevím ,jak krmíte,ale ať už jsme měli psa jednoho či několik,tak každý měl svoji misku a každý dostal 2x denně svoji porci. Počkala jsem než to sežrali a misky odnesla.
A ještě dodatek, můžete psu rozdělit krmnou dávku do více porcí v rámci dne, ale pokud má pes opravdu nadváhu (klidně sem dejte fotku), tak bych jí to krmení odvažovala. Jestli bude dostávat 1x denně krmivo nad limit, tak hubnout nebude.
Já teď krmím granule - veterinární dietu, a prostě si každé ráno odsypu celou denní dávku a rozdělím. Pokud má vyšší zátěž, dostane třeba víc, ale nepřekrmuju ho.
Pokud dáváte v rámci dne pamlsky nebo něco na přilepšenou, buď je hodně omezte, nebo to budete muset odečíst z té denní dávky.
Ronja s motejlem (neregistrovaný)08.07.2025, 10:27:55xxx.xxx.119.6
Můj starý pes tlustý není, stále je podle tabulky v sekci ideální váhy, ale prostě přibral no, a přehoupnout se to může snadno. O dlouhých pochodech si můžu nechat zdát, chodíme aspoň častěji. Snížila jsem krmnou dávku, snížila jsem množství pamlsků- a z velikosti pidi jsem přešla na mikro. Ono jak si tak jako spolu žijeme, tak mně ani nějak nedošlo, že už nemusí mít to, co měl v době, kdy byl aktivní. Krmím dvakrát denně.
Jestli nejsou psi srostlá siamská dvojčata, tak by neměl být problém: ty máš misku tady, ty tady a dobrou chuť…nebo zavřít dveře a dobrou chuť.
Mističky vah oddělovat/ neoddělovat X řešit problémy spojené s nadváhou?
Jako já chápu, že když má pes žrádlo rád, že si to majitel nedovede představit, přijde mi ale, že je to ve většině případů problém na naší straně.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 08.07.2025, 09:27:19
Mám dva a více psů.
Krmím 2x denně. snídaně, večeře.
Každý pes má svou misku, svou porci masa, zeleniny, odvážené podle věku a těl. konstrukce.
Posadím psy, rozdělím misky, dohlédnu na to, aby každý jedl svoje - tedy včetně toho, aby nikdo nešel do misky kocourovi, který jí déle, než psi. Pokud nemám čas, dám kocourovi do jiné místnosti. Psi dojedí, přinesou misku, max můžou zkontrolovat prázdnou misku toho druhého. Pokud někdo nedojí, je to pro mne znamení, že něco není v pořádku a jsem ve střehu. Mám přehled, co kdo sní, či nesní. Je to důležité pro monitoring zdravotního stavu. Vím, že pes snědl svou dávku, nesnědl svou dávku a zda mám něco řešit. Mám přehled o tom, kolik toho pes snědl, nic navíc nemá šanci sníst.
Jednoduchý itinerář, který mi dává přehled o tom, jak si který pes stojí.
My jsme teda misku nesbírali, miska byla na místě celý den, dvakrát denně se do ní nasypalo a bylo. Ale byl jen jeden pes. Kocour měl misku stále naplněnou a chovanou pod linkou, aby se na ni pes nedošmátnul 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 08.07.2025, 11:57:48
U nas nepreziva ani plast ;) A kov neprichazi v uvahu, pac nemaji ruznobarevny a ja bych nevedela ktera je ci 😀
Jinak mame stejny model krmeni, jen ja ted na deset kousku (hlidame odchov).
Rano po prochazce ⅓ denni davky, vecer po prochazce zbyle ⅔ Misky maji k dipozici cca pet minut (kavaliri zerou pomalu, retrieverum by stacilo 30 vterin) Povolena je kontrola prazdne cizi misky, maximalne toleruju psychicky natlak “ty uz to nebudes, jen o tom jeste nevis” … ale vlezt nekdo do cizi misky ve chvili kdy je jeste plna a pravoplatny majitel o ni jevi zajem, tak jsem hodne zla.
Krom kontroly zravosti (a tim padem i zdravotniho stavu) i proto, ze do jidla sypu potrebne leky a “aditiva” a fakt nejsem zvedava aby mi seniori nedostali to, co potrebuji, nebo si lecbu vzajemne zamenovali.
Měla jsem dva psy. Krmila jsem večer, přes den dostali něco od stolu……Dostali misky každý na jednu stranu kuchyně. Tři minuty, pak zkontrolovali prázdnou misku toho druhého. Někdy dostali něco kousat, aby si jídlo užili. Kost, nebo taky suchou tvrdou patku chleba. Tlustý nebyl ani jeden.
Nevím, jak moc velká nadváha je 23 kg u starší borderky. Záleží na celkové kostře a velikosti. Když to řekl veterinář……ve srovnání s tou mladou bude vždycky těžší.
A jen perlička: pamatuju, jak jednu dobu bylo moderní všechno hubené. Na výstavě kníračů chodili pyšní majitelé s fenkou….pyšní až do doby, než je rozhodčí poslal z kruhu: přijeďte za rok a ten rok ji pořádně krmte, bude z ní pak pěkný pes.
Já krmení odvažuju, všichni dostávají snídani a večeři, množství dle momentální kondice. Misky mám nerezové a podávám je od nejstaršího k nejmladšímu, ten prostě musí být trpělivý a čekat. Ještě nikdy se nestalo, že by někdo vlezl do misky jinýmu, akorát se teda po žrádle tradičně kontroluje, jestli někomu něco nezbylo. 😂 Pokud zbyde, což se opravdu stává málokdy, tak to značí nějaký problém, jak už zmíněno výše. U nás je do 5 minut nakrmeno, misky uklízím, zůstává jen miska s vodou. Nikdy jsem nekrmila stylem, že by miska se žrádlem někde stála půl dne a já bych ji třeba ještě dosypávala. To by mně mohlo taky zmizet všechno krmení na celý měsíc a ze psů by byly sudy. 🤭
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 08.07.2025, 10:41:31
Teda abych se vyjádřila přesněji, ta miska byla na místě celý den, ale prázdná 😀 Měli jsme labradora… to by dopadlo, kdyby se tam dosypávalo, aby bylo pořád k dispozici. Jednak by nás to zruinovalo, za druhé by labrador umřel tak v třetím roce života… Pak byla jezdvčíkoidka, ta dostala taky dvakrát denně přiměřené množství, ale ta si chodila zobat po granulkách, takže jí to vydrželo třeba na dvě hodiny. Holt jedináček - tak tenhle systém bez problému.
Pokud mám žravku, co potřebuje ještě navíc zhubnout, tak nemůže mít jídlo k dispozici 24/7, aby si jedla, jak uzná za vhodné.
U krmení masem je potom výhoda, že se dá krmná dávka udělat dietnější, aniž bychom nějak výrazně zrouhli množství…praktikovala jsem to u berberky Sáry…nedala jsem přílohu, zvýšila na její úkor podíl zeleniny a masa a maso jsem dávala dietnější…libové a nebo hovězí plíce….
Hana (neregistrovaný)08.07.2025, 12:52:32xxx.xxx.231.159
Doteď sem krmila celodenně nasypáním granulí do misky a měli přístup neustále.Včera hned jsme misku odendali a dorána trochu hladověli.Dostanou teď 2x denně po 30 minutách.Oddělení misek si nedovedu představit,ale zkusíme něco vymyslet.
Doteď sem krmila celodenně nasypáním granulí do misky a měli přístup neustále.Včera hned jsme misku odendali a dorána trochu hladověli.Dostanou teď 2x denně po 30 minutách.Oddělení misek si nedovedu představit,ale zkusíme něco vymyslet.
Ja si nedovedu predstavit neoddeleni misek. Jako ze date misky na zem a jdete pryc a feny si tam delaji co chteji a lezou si vzajemne do zradla? A jak pripadne resite nejakou dietu? Napriklad u nas Otas jaterni … a Dudun nesmi hovezi … Nechat psiska bez dozoru, tak verim ze Primitiv je jak koule, Fretka s Romadurou mu zdatne sekunduji a zbytek smecky je slank 😀
Dale nepobiram 30 minut - proste dam misky na zem a pockam pet minut a sbiram. Sezrals, nesezrals, tvuj problem. I kdyz teda u nas "nesezrals" znaci muj problem a svistime na veterinu. Ale proc by se mel pes frfnat v misce pul hodiny, to mi hlava nebere - bud ma hlad a zere, nebo hlad nema a nepotrebuje zrat a aspon zhubne ;) Tanecky kolem zradla jsem ochotna delat jen u psu v rekonvalescenci a u senioru a i tam to ma sve hranice.