Zdravím všechny, nechápu a nevím čím to je nebo jak se to stalo? Ale, když se člověk shání po ručně dokrmených a krotkých papoušcích, tak většinou zní odpověď, že jsou teda ručně dokrmený(?), ale ochočit a vychovat si je musí nový majitel! No, ale když jsem já prodával své mláďata a že jich bylo, tak byli ručně dokrmené, ale i krotké, šli bez jakýchkoliv problémů novému zájemci, nechali se hladit, pusinkovat, lezli po něm a dokonce se schovávali i do jeho kapsy u kabátu…Nikdy jsem neřešil žádné “reklamace”, že by mládě bylo zlé nebo že by kousalo! Tak dnešnímu trendu nerozumím a popravdě ani s ním nesouhlasím, neuznávám ho a hodně se mi příčí! Jak můžu ručně dokrmovat a ve výsledku je mládě divoké a kouše? Je to vůbec možné? Tak jsem se na to trochu zaměřil a zjistil jsem, že u mnoha chovatelů a lidí co to takhle prezentují, tak ručně dokrmený a krotký znamená, že mladé jsou v nějakém společném prostoru a nebo dokonce ve volierě u rodičů a chovatel tam přiběhne se stříkačkou a "dotlačí" mladé kaší. Žádný jiný lidský kontakt neznají a o hlazení, mazlení si můžou nechat akorát, tak zdát. A pak nový majitel jen zírá a přemýšlí co se to stalo? A pak je logické a smutné, že putuje o dům dál. Ale to není chyba mláďat, ale jen těch dokrmovačů a ziskuchtivců co si říkají “chovatelé”! No a teď, nevím, mám jen já takové zjištění nebo i někdo další? S pozdravem Zappe
No upřímně, nejsem žádnej odborník na papoušky…ale pro mě vždycky “ručně dokrmeni” znamenalo, že teda je to papagáj krotký zvyklý na lidskou manipulaci, mazlení a podobně.
Moje kamarádka ručně dokrmovala ary a žaka, tak jsem ty papoušky viděla v reálu…tak si to tak nějak představuju…ochočený mazlítka…
No samozřejmě by to šlo, ale u toho staršího ochočeného, už nikdy nezjistíte a ani se nedozvíte pravdu, proč ho prodávají…to je prostě tak. U mláděte je všechno na Vás a určitě nemá žádnou takovou nebo makovou minulost, což u toho staršího nebo dospělého, může být cokoliv - křik, kousání, napadání nebo jiné nervové neduhy a zlozvyky. Něco jiného je, když se s tím majitelem nebo chovatelem znáte. Zappe
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 28.07.2025, 18:56:05
co s ním bude, když člověka přežije?
V nejlepší situaci asi to, že na Vaše úmrtí se přijde rychle a papoušek se dá nějak do stanice kde se o něj budou starat. V nejhorším asi to, že se na Vaši smrt se nejpřijde hned a on doma bude sám (ještě třeba ve voliéře) a buďto fyzicky nebo psychicky to nedá. Těžko říct.
Trošku morbidní, ale chápeme se jak to myslím - doufám. 😀 Jak nastínil Zjarda:
U mláděte je všechno na Vás a určitě nemá žádnou takovou nebo makovou minulost, což u toho staršího nebo dospělého, může být cokoliv - křik, kousání, napadání nebo jiné nervové neduhy a zlozvyky.
Pokud si pořídíte už nějakého staršího a i Vás přežije tak je tich scénářů opravdu mnoho. Pokud nežijete sama tak to tak drastické nebude. Podle mě je to těžce zodpověditelná otázka.
Paní to nemůžete brát až takhle tragicky. To by se nemohlo nic a to by byla škoda. Když si pořídite nějakého takového dlouhožijícího, tak budete mít aspoň důvod žít o to déle 🤔. A nebo rodina, daleký příbuzní… to je jedno, jen aby měl dotyčný papouška rád a byl spokojen. U mě je to horší, rodina se k němu nemá, bojí se ho a ostatní příbuzní, tak ti by ho obratem zpeněžili, tak to ne a přítelkyně by si ho prý nechala, ale taky se ho bojí, takže by mu byla souzena volierka a tak jsem si ho dal do závěti, že pak půjde ke známým na vesnici nebo oni se nám o něj starají, když jsme na dovolené a navíc tomu rozumí, taky chovají a je mu u nich dobře, takže se vším všudy půjde k nim. A ještě ani o tom neví 😁. Když to teď čtu, tak je mi to nějak divné, ale je to život a on patří taky do něj. Zappe
No upřímně, nejsem žádnej odborník na papoušky…ale pro mě vždycky “ručně dokrmeni” znamenalo, že teda je to papagáj krotký zvyklý na lidskou manipulaci, mazlení a podobně.
Moje kamarádka ručně dokrmovala ary a žaka, tak jsem ty papoušky viděla v reálu…tak si to tak nějak představuju…ochočený mazlítka…
Teď na mě vyskočila na FB fotka od té mojí kámošky, co si bere papoušky na ruční dokrmení…papouší školka 🙂…tady potom ručně dokrmený papoušek=papoušek ochočený…
Teď na mě vyskočila na FB fotka od té mojí kámošky, co si bere papoušky na ruční dokrmení…papouší školka 🙂…tady potom ručně dokrmený papoušek=papoušek ochočený…
V ČR je spoustu lidí co se živí ručním odchovem a je to doména především žen. Buď sami chovají papoušky nebo jen vykupují mláďata a ty dokrmí. Mají klidně několik desítek papoušků naráz ale rozhodně to není žádný med. Péče podobná malému dítěti, vstávání i v noci.
My jsme před pár dny šli kupovat ručně dokrmené korelky. Čekalo mě nemilé překvapení, 2 korely měly bokem od ostatních v malé kleci. Pán řekl, že je nechá prolítnout , než pojedou,tak je začali nahánět v kleci, pak jim utekly, jedna letěla jak sekyra ke dnu za auto, tak ji smetákem honili. Protože auto bylo v průjezdu těsně u zdi, kde by nikdo se neprotáhl . No děs běs. Druhou chtěli taky vypustit,ale tu jsem raděj chytla a dala do přepravky, aby ji neubili. Takže výsledek je ten, že máme obě ve voliéře , ale bojí se. Takže si ochočovat budem muset sami.
Odpověď na příspěvek uživatele Lenka z 23.08.2025, 09:56:17
Zdravím. No a teda proč jste je brala, když nebyli dle Vašich představ a ještě i divoké! Jen jste dál podpořila nějakého vykuka, který bude vesele dál pokračovat. V nabídce je jich dost, tak bych mu to ještě hezky vysvětlit a otočil bych se na podpadku a jedu dál. I když vím, že s korelami, by neměl být problém, ale náhoda je blbec a už pár takových jsem zažil… S pozdravem Zappe
Absolutní souhlas s předchozím příspěvkem. Něco takového zažít tak ne že se otočím na podpadku ale vystřelím odtud jako raketa.
Myslím, že to je stejný, jako když si lidi berou štěňata s množírny….jako při koupi vidí, že všechno není ok, že štěně je třeba bojácné a že asi není ani zdravotně cajk, ale koupí ho, protože toho chudinku u toho chovatele nenechají a štěndo tím pádem zachrání. Jinak si to neumím vysvětlit.
Ahoj, někdo dokrmuje ručně, protože je chyba u rodičů apod. a někdo cíleně, aby dosáhl krotkého ochočeného ptáka. Je to docela jednoduché a proto, abyste vychovali krotké, ochočené odrostlé mládě, musíte mu kromě vymáčknutí instatní směsi do volete věnovat průběžně adekvátní čas a pozornost. Znám chovatele, který dokrmuje poměrně velké množství velkýc papoušků od žaků, přes molučáky až po ary a výsledek vždy na jedničku, protože má manželku, která to má jako mateřskou dovolenou.
Jinak ještě k tomu nešvaru s pořizovaním zanedbaných nebo jinak nevyhovujícíh zvířat: je to sice smutné, ale není jiná možnost, než to nedělat a nechat je u toho, kdo je nabízí!!! To jestli třeba pojdou nebo něco podobného je klidně možné, ale to není starost toho zájemce! Tohle není metoda, jak nečemu pomoct a nelze zachránit celý svět. Když podvodník prodá, tak nakoupí další. Když neprodá, tak přijde o peníze a znovu už to většinou neudělá.
Klidně se na to dá koukat tak, že zvířata, která možná pojdou byla obětí za xxx dalších, která nebodou mít podobný osud.
Odpověď na příspěvek uživatele zjarda z 23.08.2025, 13:50:00
Je to pravda, že mi jich bylo líto. Já jsem pořád doma, tak se jim můžu věnovat. Tihle lidé byli staří a prý postupně ruší chov. Já nemám jinak zkušenosti s jinými chovateli, jestli to nedělají i jiní takhle. Asi je chyba ve mě , že beru lidi vůbec za podvodníky. Tak jsem to vzala na sebe. Syn si kdysi pořídil senegálce z trhu. Byl totálně divoký a taky jsem ho ochočila. Dnes je to největší mazel. Dnes už jedna korelka mně vyhledává a začala mi zobat z ruky. Tak mám radost