Aktuálně: 2 771 inzerátů260 962 diskuzních příspěvků19 160 uživatelů

Otlaky na tlapkách - jak vystlat dřevěnou budku když pacient nesouhlasí?

Tlapky (neregistrovaný) 30.08.2025, 12:35:57 xxx.xxx.186.2

Pěkný den,

Prosím, máte někdo zkušenosti s vystláním pelíšku hlodavce, který má otlaky (potodermatitidu),  ale s vystláním budky látkou nesouhlasí a vyhazuje to? Prosím o radu zkušené chovatele hlodavců i vynalézavé kutily 🙂.

Mám nemocného činčiláčka, léčba bohužel doživotní - měsíce až roky. Součástí problémů jsou otlaky na tlapkách. Od veterináře máme mast a doporučení na měkké pod sebe. OK, nastříhala jsem mu do budky ručník, ale ten obratem vyhazuje. Dosavadní pokusy o upevnění hravě překonal. Teď tam má  samolepící suché zipy (na dřevo přilepené, na látku našité), ale obávám se že se to z toho dřeva brzy sloupne taky, zlobilo to už při instalaci ☹️.

Budka je dřevěná, zhruba v tomhle stylu:

https://www.jkanimals.cz/i/eshop-full/files/zbozi/HLODAVCI/06_Domky/33048-dreveny-masivni-domek-pro-morcata-20x22x11cm/33048_dreveny-masivni-domek-pro-morcata-20x22x11cm_01.jpg

Budka je připevněná na strop klece, dno dřevěné, zespodu člověku volně přístupné. Půdorys 15x30, tzn není moc prostor pro nějaká upínátka a pro manipulaci s něčím složitým - dám tam jednu ruku.

Podložka musí být měkkoučká a snadno vyměnitelná pro člověka. Výhledově asi budu upravovat vstupní stěnu na výklopnou, aby se tam dalo lépe sahat, ale to problém neřeší, jen bude snazší manipulace v budce.

Co mě zatím napadlo:

- asi nejlepší řešení by byla podložka pevná, ale měkká. Ustříhla bych rozměr přesně podle dna budky a on by ji nemohl (tak snadno) vyhodit, protože mu to nepůjde zmuchlat. Existuje něco takového? našla jsem tohle:

https://obchod.kralici.cz/p5731-nobby-konopna-podlozka.aspx/?af=hlidani

Příp. prý existují nějaké koberečky, máte někdo zkušenost? 

Pokud tohle nepřipadá v úvahu tak potřebuju vyřešit jak činčilovzdorně připevnit na dno budky ten textil. Zatím mě napadlo: 

1. suchý zip - samolepící na dřevu asi dlohodobě držet nebude (?), možná malými hřebíčky zatlouct do dna budky, nastřelit? Nevýhoda je že na každý kus pelíšku by se musel našívat ten protikus suchého zipu (to bych musela nechat udělat švadleně). A nevím zda by ty hřebíčky/sponky netlačily skrz tu látku. A jestli se myš nenaučí ten suchý zip nakonec rozlepit.

2. nějaké malé klipsy do rohů - napadly mě ty na záclony, jsou ale dělané na zavěšení na konzolu a zatím nevím jak je spolehlivě a pro myšáky bezpečně připevnit do budky (nastřelovací spony?). A  hlavně by v šířce toho upevňovacího bazmeku byla mezera mezi stěnou budky a látkou, aby se tam myš nedobývala.

3. Patentky na bundu do každého rohu textilu. To zní ideálně, cvak cvak a hotovo! Jak to přidělat protikus té patentky na dřevěné dno budky?

4. Kovové háčky do čtyř rohů, do látky dirky, látku navlékat na ty háčky (jednoduché, ale možná nepraktické? + opět mezera podél stěn, i když asi menší než u klipsů; nutné obroubení direk v látce)

5. Provrtat do dna budky v rozích čtyři díry, šrouby s křídlovou hlavou/křídlové matice. Do textilu díry (opět nutno nějak obroubit) a navlékat to na ty šrouby To mi přijde nejsolidnější řešení, ale šroubování čtyř šroubů při každé výměně podložky bude pracné.

6. Čtyři díry do dna/stěn budky, do každého roku textilu provázek, provlíknout dirkou a na konec nějaké zajištění proti vytažení (ještě nevím jaké).

A také -  jaký materiál na tu výstelku? Prý je dobrá vetbed. Když ji nastříhám na malé kousky, nebude pak nutné obroubit (opět neumím - švadlena), půjde to nějak zkombinovat s těmihle upevňovacími systémy? Taky je možné že kvůli moči budu muset výstelku budky nějak vrstvit, aby to dřevo nehnilo, i když zatím si do pelíšku nečůral.

Co myslíte že bude nejpraktičtější? Dlouhodobě odolné a bezpečné? Nebo máte jiný nápad?

Potřebuju to vyřešit rychle, neúspěšný pokus znamená pro nemocného myšáka vyhánění z pelíšku, a další den na tvrdém když to v mé nepřítomnosti překoná ☹️. Taky sobě ušetřím spoustu času a energie když se neúspěšným pokusům (nejsem zrovna kutil no).

Děkuju!!!

PS: látkové hamaky má v kleci taky, ale nejvíc času tráví v budce, je v ní celý život a nechci mu to brát když je marod ☹️ leda by nebylo zbytí

Janazevsi
Janazevsi 03.09.2025, 15:46:50 xxx.xxx.164.121
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tlapky z 30.08.2025, 12:35:57

Nevím jak činčila, ale celý život mám hlodavce na ječné slámě ( ne pšeničné, ječné nebo ovesné) a nikdy jsem neřešila ani otlaky, ani přerostlé drápky 

Buggyra
Buggyra 09.09.2025, 09:47:40 xxx.xxx.198.226

A co mu místo dna dát do budky prostě zavěšenou měkkou podlahu? Další hamaku v podstatě. Do stěn budky udělat otvory, skrz otvory protáhnout cípy látky, v cípech dírky a skrz dírky zajistit zvenčí domku dřevěnou tyčkou (závlačkou, špejlí). Měnit se bude snadno, podlaha hnít nebude (podlaha nebude), tak jen jestli by to myšák dal, takovou změnu 🙂

Tlapky (neregistrovaný) 09.09.2025, 13:00:19 xxx.xxx.186.2

Děkuju moc za odpovědi 🙂

Janazevsi: 

Moje činčily byly celý život na holém dřevě, a bez potíží, otlaky se objevují při nemocech - jakmile mají omezenou pohyblivost ☹️. Sláma mi tedy přijde tvrdá, ale ječnou neznám? Poptám se. Ale asi by jim nic nebránilo to taky vyházet ven.

Buggyra: 

To už nás taky napadlo, ale mám dojem že by lezli spíš pod to? No můžu to taky zkusit. Ale problém upevnění trvá.

Prozatímní řešení je rozstříhaný ručník + suchý zip + hřebíčky/připínáčky. Postupně to likvidují, ale krátkodobě to funguje. Bylo to kdo z koho - jestli já vydržím dýl vracet a připevňovat nebo myši cupovat a vytahovat 🙂. Vydržela jsem dýl 😀.

Teď mi dorazila měkkoučká podložku pro psy/štěňata verze ekobed, ta vypadá skvěle, jde stříhat na části a nepáře se (dražší vetbed je pro ně zbytečně silná - tahle má chlupy cca 2 cm, to půlkilová myš neprolehne). Prorazila jsem dirky do rohů té deky a opevnila  průchodkami (jako jsou na plachtách), vypadá to dobře. Idea byla přivázat to v rozích skrz dno budky tkalouny. Dírky v budce mám vyvrtané, ale ukázalo se jsou tenké (5 mm), hodně špatně se s tím ten tkaloun protahuje (dno budky je celkem silné). Zkusím ještě tu verzi se šrouby s motýlími matkami. Zatím to mají v jedné budce myši jasně vyjádřili svůj názor tím že se přesunuli do té druhé.

Vedle toho jsem koupila textilní domeček pro morčata s vloženým polštářkem, celé to jde vyprat. V tom se bojím že jim bude vedro, ale na zimu by to mohlo být dobré. Instalovat budu dnes. 

Buggyra
Buggyra 09.09.2025, 13:19:08 xxx.xxx.198.226

mám dojem že by lezli spíš pod to?

Aha, nevím, jak to u vás vypadá, pokud je budka nízko nad podlahou, třeba by pod tím opravdu bivakovali. Já jsem si myslela, že činčilí budka bude někde u stropu klece… A tam bych se nebála, že by lezli pod “podlahu” přístřešku, protože to by asi spadli, ne? 🙂

Tlapky (neregistrovaný) 09.09.2025, 13:22:58 xxx.xxx.186.2
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 09.09.2025, 13:19:08

Budky jsou nahoře u stropu, samozřejmě, to mají nejradši. Špatně jsem to pochopila, žže mám pověsit hamaku dovnitř stávající budky. Ale teď to čtu pořádně a vidím že MÍSTO dna budky - místo dřevěného dát textilní. To by asi i šlo… Promyslím!

Tlapky (neregistrovaný) 10.09.2025, 07:36:40 xxx.xxx.186.2

Tak v noci na dnešek myšáci vytrhli první tkaloun a průchodku 🙂. 

Buggyra
Buggyra 10.09.2025, 08:28:30 xxx.xxx.198.226

Jsou pracovití. Ale zase to mají jako pěkný enrichment! A panička nakonec taky 😄

Tlapky (neregistrovaný) 10.09.2025, 17:00:24 xxx.xxx.186.2

😀 jo, to mám za to že jsem včera napsala že jsem vydržela dýl než činčily. Ale ještě jsem neřekla poslední slovo! (a oni taky ne ;))

Janazevsi
Janazevsi 14.09.2025, 06:47:38 xxx.xxx.164.121
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tlapky z 09.09.2025, 13:00:19

K odpovědi na slámu. Tvrdá je pšeničná sláma, kterou se podestýlá větší dobytek ( prase, ovce, kůn atd).

Naopak ječná, nebo ovesná je měkká a jemná, vhodná pro králíky, morčata atd. 

Potíž je, že jí nikdo nechce moc prodávat, protože se s ní i dá zčásti nahradit seno.

Do balíku pšeničné leckdy nestrčíte ruku, do ječné jak do peřinky.

Moje zkušenost z letité praxe soukromého zemědělce 😃.

Tlapky (neregistrovaný) 15.09.2025, 07:42:01 xxx.xxx.107.76

Děkuji, ty slámy vyzkoušíme, zkusím sehnat vzorky. Však naše spotřeba by nebyla velká, to co kůň sežere za dva dny tak na rok? ;) Přinejhorším to budou vyhazovat tak jim to taky namíchám do sena 🙂

Stále hledáme trvale udržitelné řešení… Ekobedky nově cupují :/

Janazevsi
Janazevsi 15.09.2025, 21:35:50 xxx.xxx.164.121
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tlapky z 15.09.2025, 07:42:01

Odkud jste? Kdybyste byla někde poblíž, tak Vám tašku na zkoušku ráda dám.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.