Pěkný den,
Prosím, máte někdo zkušenosti s vystláním pelíšku hlodavce, který má otlaky (potodermatitidu), ale s vystláním budky látkou nesouhlasí a vyhazuje to? Prosím o radu zkušené chovatele hlodavců i vynalézavé kutily 🙂.
Mám nemocného činčiláčka, léčba bohužel doživotní - měsíce až roky. Součástí problémů jsou otlaky na tlapkách. Od veterináře máme mast a doporučení na měkké pod sebe. OK, nastříhala jsem mu do budky ručník, ale ten obratem vyhazuje. Dosavadní pokusy o upevnění hravě překonal. Teď tam má samolepící suché zipy (na dřevo přilepené, na látku našité), ale obávám se že se to z toho dřeva brzy sloupne taky, zlobilo to už při instalaci ☹️.
Budka je dřevěná, zhruba v tomhle stylu:
https://www.jkanimals.cz/i/eshop-full/files/zbozi/HLODAVCI/06_Domky/33048-dreveny-masivni-domek-pro-morcata-20x22x11cm/33048_dreveny-masivni-domek-pro-morcata-20x22x11cm_01.jpg
Budka je připevněná na strop klece, dno dřevěné, zespodu člověku volně přístupné. Půdorys 15x30, tzn není moc prostor pro nějaká upínátka a pro manipulaci s něčím složitým - dám tam jednu ruku.
Podložka musí být měkkoučká a snadno vyměnitelná pro člověka. Výhledově asi budu upravovat vstupní stěnu na výklopnou, aby se tam dalo lépe sahat, ale to problém neřeší, jen bude snazší manipulace v budce.
Co mě zatím napadlo:
- asi nejlepší řešení by byla podložka pevná, ale měkká. Ustříhla bych rozměr přesně podle dna budky a on by ji nemohl (tak snadno) vyhodit, protože mu to nepůjde zmuchlat. Existuje něco takového? našla jsem tohle:
https://obchod.kralici.cz/p5731-nobby-konopna-podlozka.aspx/?af=hlidani
Příp. prý existují nějaké koberečky, máte někdo zkušenost?
Pokud tohle nepřipadá v úvahu tak potřebuju vyřešit jak činčilovzdorně připevnit na dno budky ten textil. Zatím mě napadlo:
1. suchý zip - samolepící na dřevu asi dlohodobě držet nebude (?), možná malými hřebíčky zatlouct do dna budky, nastřelit? Nevýhoda je že na každý kus pelíšku by se musel našívat ten protikus suchého zipu (to bych musela nechat udělat švadleně). A nevím zda by ty hřebíčky/sponky netlačily skrz tu látku. A jestli se myš nenaučí ten suchý zip nakonec rozlepit.
2. nějaké malé klipsy do rohů - napadly mě ty na záclony, jsou ale dělané na zavěšení na konzolu a zatím nevím jak je spolehlivě a pro myšáky bezpečně připevnit do budky (nastřelovací spony?). A hlavně by v šířce toho upevňovacího bazmeku byla mezera mezi stěnou budky a látkou, aby se tam myš nedobývala.
3. Patentky na bundu do každého rohu textilu. To zní ideálně, cvak cvak a hotovo! Jak to přidělat protikus té patentky na dřevěné dno budky?
4. Kovové háčky do čtyř rohů, do látky dirky, látku navlékat na ty háčky (jednoduché, ale možná nepraktické? + opět mezera podél stěn, i když asi menší než u klipsů; nutné obroubení direk v látce)
5. Provrtat do dna budky v rozích čtyři díry, šrouby s křídlovou hlavou/křídlové matice. Do textilu díry (opět nutno nějak obroubit) a navlékat to na ty šrouby To mi přijde nejsolidnější řešení, ale šroubování čtyř šroubů při každé výměně podložky bude pracné.
6. Čtyři díry do dna/stěn budky, do každého roku textilu provázek, provlíknout dirkou a na konec nějaké zajištění proti vytažení (ještě nevím jaké).
A také - jaký materiál na tu výstelku? Prý je dobrá vetbed. Když ji nastříhám na malé kousky, nebude pak nutné obroubit (opět neumím - švadlena), půjde to nějak zkombinovat s těmihle upevňovacími systémy? Taky je možné že kvůli moči budu muset výstelku budky nějak vrstvit, aby to dřevo nehnilo, i když zatím si do pelíšku nečůral.
Co myslíte že bude nejpraktičtější? Dlouhodobě odolné a bezpečné? Nebo máte jiný nápad?
Potřebuju to vyřešit rychle, neúspěšný pokus znamená pro nemocného myšáka vyhánění z pelíšku, a další den na tvrdém když to v mé nepřítomnosti překoná ☹️. Taky sobě ušetřím spoustu času a energie když se neúspěšným pokusům (nejsem zrovna kutil no).
Děkuju!!!
PS: látkové hamaky má v kleci taky, ale nejvíc času tráví v budce, je v ní celý život a nechci mu to brát když je marod ☹️ leda by nebylo zbytí