Aktuálně: 2 774 inzerátů261 109 diskuzních příspěvků19 162 uživatelů

Písek, grit, omýtka?

Ďury (neregistrovaný) 15.09.2025, 20:47:27 xxx.xxx.220.158

Dobrý večer, prosím pěkně o názor a zkušenost, jestli jsou této složky hodně důležité pro papagájen, jestli to oni potřebují a nebo jestli im to nemůže ublížit až zemřít? Četl jsem info, že je složka nutná do jich žaludek, ale nechci aby oni zemřít😭prosit já o vaše rady, kolik toho, jak hodně často, furt nebo jen léto nebo zima? Dobrou noč, Ďury z RO. 

zjarda
zjarda správce
16.09.2025, 08:20:50 xxx.xxx.139.178

Zdravím, no v dnešní době se na tohle názory nějak liší. A dokonce jsem slyšel na jedné přednášce přímo od veterináře, že prý je podávání minerálního písku nebo gritu, drcených mořských mušlí, vařených vaj.skořápek, sépií a vápenných bloků, teď cituji:  podávání je absolutně nevhodné a zbytečné,riskujete zdraví a dokonce životy svých ptáků! 

No já se v chovatelství pohybují od svých 6let a co mi paměť sahá, tak podávání písku(bílý a červený+vař.vaječ.skořápky+stará vápenná omítka+anýz a fenykl), tak podával každý, kdo choval hydinu, holuby nebo exoty(andulky,korely a max.rozely pestré). Nikdo nad tím ani nepřemýšlel, byla to úplně normální věc jako kdyby to bylo dědictví od předků = https://www.bejvavalo.cz/clanek/proc-se-ptakum-dava-zobat-pisek-a-jak-vznikaji-ptaci-perly/  >>> všimněte si ten rok!

Takže za mne rozhodně podávat, uvedeno viz.výše a celoročně! Podával jsem odjakživa a podávat budu i dál, nikdy jsem neměl žádné problémy = ani zdravotní, ani s trávicí soustavou(teď ifauna diskuse), ani se snůškou.  S pozdravem Zappe

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.