Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 31.10.2025, 16:36:00
S posledním příspěvkem souhlas. Ta původnost/nepůvodnost druhů by byla na zajímavou diskusi. Jen k původnosti vrabců. Vrabec domácí, polní, pokřovní. Vy víte, že se nevyvinuli ze společného předka (snovače?) někde na jihu Evropy po rozdělení populace během poslední doby ledové?
Jsem pro pomáhání mláďatům, pokud to skutečně potřebují. Příroda je člověkem ovlivněna a spíše negativně, je tedy dobré dávat šanci. Mládě, když opustí hnízdo/doupě, je rodiči nějaký čas opečováváno, rozkoukává se, než se osamostatní. Proto ty rozlétávací voliéry (někdo si ale holt myslí, že to ví lépe, než odborníci). Otevření okna je bez přípravy “hození do vody; buď plav nebo se utop. Ano, příroda je krutá, proč bychom ale měli být krutí my.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 30.10.2025, 08:19:21
Záchranné stanice určitě budou vede a umět vrabečka odchovat..mají na to vše potřebné zařízená a zkušenosti..ale vzpomínám, co říkala moje máma, že vrabce doma odchovat a chovat nejde….já jsem jednou našla ve městě na chodníku maličké mládě kosa, asi ho vyhodila z hnízda bouřka…podařilo se mi ho zachránit 😀..červíky , mouchy🤦🤦..měla jsem možnost , nosit ho denně do práce 😂 a občas ho nakrmit👍..když dorostl a začal létat, vypustila jsem ho v parku u hřbitova, tam bylo kosů hodně a hlavně klid…tak snad se měl dobře 😢…
A důvod proč to dělat… vrabcům se dá pomáhat i jen tak, že člověk pro ně vytvoří vhodné podmínky na zahradě…. Stromy, keře a že jim přilepší do krmítka.
Má stabilní hejno “mých” vrabců asi 20-30 kousků, není potřeba zavírat do klecí a voliér.
Přesně tak👍👍👍…"moje "hejno vrabců, co jsem loni v zimě napočítala ( přesně to nejde😂), bylo 70 - 80 vrabčáků, kteří se v zimě slétají z celého okolí k nám přezimovat😀…bydlí v neopavých keřích ptačího zobu a ve velikém keři šípkové růže.. každé ráno čekají, až přijdu nasypat slepicím krmení a potom to začne 😂.. všichni se vrhají do krmítek a kastrolů s pšenicí a mají hody😂👍jsou moc milí😇🤗❤️
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 31.10.2025, 14:05:56
bylo myšleno obecně , z jiných vláken.
nicméně ten argument obrátit se na odborníky , je myslím, dostatečně silný, jde o život živého tvora a experimentovat s ním je co? No nezodpovědné.
Když narážíte na ty jiný vlákna tak si je pořádně přečtěte a pochopte kontext. Ono si kolikrát lidi míchají různý situace a nedokážou si to pořádně nadefinovat a pak nejraději používají jeden konkrétní případ obecně na celou problematiku což z logiky věci nedává smysl. 😉 Já kolikrát nadefinuji situaci při které něco funguje a něco nefunguje, ale to by musel někdo pořádně číst a přemýšlet nad tím. Někdo se občas ozve s výtažkem jedné věty jak není pravdivý nějaké stiuaci což je mnohdy pravda jenže to neznamená, že není pravdivý v mé nadefinové situaci a to mnohdy v tom hraje role i kontext té věty. Jinak každý začátečník není schopný udělat vše na poprvé bez problémů a musí každý improvizovat. Už jsem taky někde psal, že pokud by začátečník chtěl vše řádně nastudovat tak zájmový chov vlastně neexistuje, protože toho obsahu co by si musel nastudovat je tak velký, že to je už celoživotní studium.
Je. V obou případech jde o mládě, které se o sebe ještě samo nepostará.
Není a kdybyste si to pořádně přečetla tak jsem psal stručné odůvodnění - “Mícháte domestikované zvíře které je ve valné většině neschopno v té přírodě přežít a zvíře které má k tomu genetickou výbavu díky tomu, že tam žije běžně.”. Například vejcoživorodí plazi (samice) jakmile jsou mláďata venku tak od samého začátku jdou po svým. U ptáků je to trošku jiné, ale princip obdobný - stručně: čekat na vylíhnutí, vykrmit a opustit. Ne jako u savců (jak jste psala o kočkách / psech, ale i lidech) kde nejenom hrajou v potaz i emoce, ale i minimum přenášení schopností / dovedností po genetické stránce. Jinak si dohledejte význam domestikace a kdy se druh považuje za domestikované. 😉
není ani bezohledná, ani krutá, má to dokonale nastavené.
Až narazíte třeba na ty Vlky nebo Medvědy které jsou takovým “žhavým” tématem tak uvidíme co řeknete potom. Ono stačí když Vás nabere obyčejný divočák - skoro se mi to osobně stalo a dlouho jsem to rozdejchával když mě minul sotva o metr. Tomu zvířeti je úplně jedno, že jste osobně hodný člověk, platíte daně, na přechodu čekáte vždy na zelenou apod… A tohle se děje v přírodě pořád - v přírodě jde o přežití, ne soužití. 😉Kdyby šlo o soužití pak by to bylo dokonale nastavené.
V České republice je chov většiny volně žijících ptáků, včetně vrabců, zakázán bez povolení. Zákon č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny a vyhláška č. 395/1992 Sb. stanovují, že:
Vrabec domácí i vrabec polní jsou zvláště chránění živočichové – druhy ohrožené. To znamená, že je zakázáno je chytat, držet v zajetí, odchovávat nebo jinak využívat bez výjimky vydané příslušným orgánem ochrany přírody (např. krajský úřad nebo AOPK ČR). Výjimku lze získat například pro záchranné stanice, vědecký výzkum nebo vzdělávací účely, ale ne pro soukromý chov.
Dají se sehnat, množí se snadno, ale potřebují v době hnízdění hodně hmyzu. Každý den nasmýkat na louce nebo kupovat cvrčky a moučňáky. Podávat do skleněné mísy po které cvrček nevyleze ven.
Odpověď na příspěvek uživatele Passer z 07.11.2025, 10:52:25
Hm, to zní opravdu hodně úderně. Nicméně pod vyhláškou MŽP 395/1992 Sb. kterou lze považovat za nadstavbu nebo lépe doplnění zákona č. 114/1992 Sb. se skrývá zvláštní ochrana vztahující se na vybrané druhy ptáků, které jsou nejvíce ohrožené a je součástí prováděcí vyhlášky vyplývající ze směrnice Rady č. 79/409/EHS, o ochraně volně žijících ptáků. V tomto pečlivě vedeném a pravidelně aktualizovaném seznamu žádný brabčák, ať už polní nebo domácí, nefiguruje. Které druhy seznam uvádí mohu zkopírovat ale protože si to každý může dohledat tak nebudu plýtvat místem. Takže na oba druhy vrabců se vztahuje, tak jako na všechny jiné, přímo neohrožené, druhy žijící v České republice pouze zákon obecné ochrany ptáků a má za cíl chránit všechny druhy ptáků přirozeně se vyskytující ve volné přírodě ČR, a to před jejich ohrožením či narušením na úrovni celých populací a všichni jedinci ptáků jsou chránění před úmyslným usmrcováním, odchytem, poškozováním, ničením hnízd, sběrem vajec, úmyslným vyrušováním, také držením či odchytem a prodejem. Právě tento obecný, specifický režim ochrany ptáků vyplývá ze směrnice Rady č. 79/409/EHS, o ochraně volně žijících ptáků (směrnice o ptácích), která byla transponována do národní legislativy zákonem č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. Lze tedy ke znění vyhlášky i zákona přihlížet, nikoli však zaměňovat, případně slučovat. Ani jiné doplňující či upřesňující vyhlášky, například vyhláška č. 152/2006 Sb., nebo vyhláška č. 294/2006 Sb., atd. stav nijak nemění. Pokud se pletu dejte odkaz abych se rozpletl. Zatím pro mne vrabec domácí ani polní nepatří v České republice k přímo ohroženým druhům, vztahuje se na ně pouze všeobecná ochrana volně žijících druhů.
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 07.11.2025, 19:26:41
Ano, pro takové případy ve kterých stočtrnáctka narazí na skupinu mocných, nebo na peníze, nebo v mizivém počtu případů dokonce na logiku, jsou neprodleně vypracovány doplňující vyhlášky, výjimky, atd. které případné zlobící oponenty uklidní, takže remcat přestanou. To ovšem neznamená že by se na divokou populaci stočtrnáctka nevztahovala, je pouze omezena či upřesněna. Do podobné situace se dostávají i špačkové a možná i kormoráni, to ale spíš tuším protože jsem ze seznamu druhů a různých vyhlášek již odešel a fakt nemám chuť se vracet. Možná stojí za zmínku ještě dopad takových speciálních opatření na opravdu divokou populaci bažantů. Doby kdy se navečer ozývali hlasy hřadujících divokých bažantů již ani nepamatuji, zato však pravidelně každý rok na podzim ručně odstraňuji ze silnice zblblé, čerstvě vypuštěné bažanty z blízké bažantnice, čekající trpělivě na statečné sportovní lovce kteří je lovecky obhospodaří. Co na tom že se s tím obhospodařením nutně svezou i zbytky těch divokých. Z toho mám poněkud nahořklý pocit, z jednoho “zachráněného” vrabce fakt ne. K té první části, povinnost mít doklad o původu a psaní chovatelského deníku nijak neurčuje stupeň ohrožení daného druhu. To je dnes povinnost pro každého chovatele, i takového který má v chovu druhy které do jedničky nepatří a výjimky v chovu a prodeji nejsou potřeba, páč jsou zařazeny ve dvojce a nižších skupinách. Třeba u želv Stigmochelys pardalis nebo Agrionemys horsfieldii nebo u žab, konkrétně dendrobatek atd.