Dobře, tak stejná sklenice s vodou i s čajem. Ve stejných podmínkách - stojí přes víkend na stolku v jedné místnosti vedle sebe. V prvním případě žádná plíseň, ve druhém ano. Tím chci říct, že spóry plísně jsou všude kolem nás, ale v čisté vodě nevyklíčí. Takže ji není potřeba převařovat. To je to, oč tu běží.
A jsme zase u toho složení… a u té doby kdy se plíseň projeví + ta místnost. Chápu na co narážíte i tu Vaší myšlenku jenže v převodu na rovnici to není jen jednoduchá rovnice “2-1=x” či přesněji rozdíl množin kde první obsahu “1” a “2” a druhá jen "1".
Ale za předpokladu, že máte pravdu Vy a na vodě nezáleží tak jaké vysvětlení máte proto, že při komplet dezinfikovaném teráriu a nádoby na zavlažování se plíseň objevila zpravidla během 1-2 týdnů (obyčejná voda), ale při přechodu na destilovanou / převařenou vodu se plíseň objevovala odhadem jednou za půl roku?
Dvakrát stejně dezinfikované terárium, stejné podmínky, ale jen změna vody (z kohoutku ←> převařená / destilovaná) a projevení plísně bylo cca 12x delší. S tím, že jsem pak vyměnil substrát za rašelinu, nasbírané větvě které by tepelně ošetřené a interval se nijak nezměnil.
Já v tom vidím jen jedno vysvětlení a to takové, že díky převařené / destilované vodě dochází lepšímu pohybu vzduchu a tudíž dochází k dostatečnému větrání, že nedojde tak snadno k vytvoření plísně. Což jsem psal výše, že z mého pozorování převařená / destilovaná voda neudržela dostatečnou vlhkost v teráriu dlouho jako voda z kohoutku - což jsm zjistil podle menších časových intervalů mezi zavlažování a spotřeby vody (měl jsem senzor vlhkosti který mi to spínal). Tím pádem se vracíme ke složení vody a to jen potvrzuje, že to má vliv a je rozdíl mezi obyčejnou vodou a převařenou v takovém kontextu - třeba nakličování v uzavřené misce. A už se točíme v kruhu.
Tím chci říct, že spóry plísně jsou všude kolem nás, ale v čisté vodě nevyklíčí.
Jak píšete, spóry jsou všude kolem nás. Jenže jak jsem psal výše, voda z kohoutku je taky chlórovaná takže tam nic nevznikne. U převařené nemají zase co získat takže to působí jako kdyby tam rozdíl nebyl. Napadnul mě test jak se to dá ověřit a rozlousknout - nechat odstát vodu z kohoutku tak aby chlór vymizel (třeba na 4 dny) a dát do něj sáček čajem, pak do druhého hrníčku převařenou vodu též se sáčkem čaje a sledovat kde se to projeví první. Jsem si docela jístý, že rychleji se projeví tam kde bude odstátá voda z kohoutku. Pro Vás to klidně doma odzkouším, manželka mě bude teda považovat za většího magora ačkoliv už si je jistá, že to víc nejde. 😀
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 05.11.2025, 11:45:35
Cituji:
…Jenže jak jsem psal výše, voda z kohoutku je taky chlórovaná takže tam nic nevznikne. U převařené nemají zase co získat takže to působí jako kdyby tam rozdíl nebyl….
Uvažujete úplně chybně - i pitná voda obsahuje mikroorganismy, rozhodně není sterilní, nepleťte si to. Chlorace pitné vody jako její hygienické zabezpečení sterilitu nezaručuje - pozor na to.😂
V jakémkoliv otevřeném systému vám do toho největší vidle budou házet sporuláci, kteří jsou v nesterilním prostředí všude kolem…..
Odpověď na příspěvek uživatele Repta-A-Repta z 05.11.2025, 17:49:29
i pitná voda obsahuje mikroorganismy, rozhodně není sterilní, nepleťte si to. Chlorace pitné vody jako její hygienické zabezpečení sterilitu nezaručuje - pozor na to.😂
Tak si to všechno přečtěte znova a pořádně…. Naznačím citací vlastního textu:
Převařená voda zahubí / zbaví velké množství těchto bakterií i látek (například chlór). Nebudu používat mediální trend, že to zlikviduje “99,9999999%”, ale ikdyby to bylo jen “75%” či dokonce “50%”
Nicméně převařená voda stále obsahuje různé minerály které jsou tělu prospěšné a tudíž je vhodná ke konzumaci více než jen voda “z kohoutku”.
Destilovaná voda už je očištěná i z převážné většiny látek i od minerálů a jak jsem naznačoval, není reálné dosáhnout čisté H2O jako u šlechtění kovů - nelze dosáhnout 100% mědi například - vždy bude obsahovat nějaké nečistoty.
😉😉😉 A taky by pomohlo trošku chápat v jakém kontextu jsem psal tuto psáž: “Jak píšete, spóry jsou všude kolem nás. Jenže jak jsem psal výše, voda z kohoutku je taky chlórovaná takže tam nic nevznikne. U převařené nemají zase co získat takže to působí jako kdyby tam rozdíl nebyl.”.
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 05.11.2025, 11:45:35
díky převařené / destilované vodě dochází lepšímu pohybu vzduchu a tudíž dochází k dostatečnému větrání
Mě napadlo něco jiného. Plíseň je mnohobuněčný organismus. A jestli pro její buňky platí stejná pravidla jako pro buňky živočišné, vyžadují správný osmotický tlak. A ten jim destilovaná voda nedá, jelikož je bez minerálních látek a tudíž i bez NaCl.
Pro 3A: Umím číst a chápat psaný text - nic to nemění na tom, že vaše závěry jsou nesmyslné.
….Nicméně převařená voda stále obsahuje různé minerály které jsou tělu prospěšné a tudíž je vhodná ke konzumaci více než jen voda “z kohoutku”….to je samozřejmě omyl - změna teploty vody má vliv na změnu rovnováh ve vodě a i když při dostatečně dlouhém varu (20 až 30 minut) v celém objemu kapaliny pravděpodobně dojde k likvidaci mikrobiálního znečištění, nelze z toho v žádném případě vyvodit, že je taková převařená voda vhodnější pro konzumaci než běžná voda pitná o teplotě obvyklé ve vodovodním řadu - třeba právě kvůli ztrátě minerálů, které zmiňujete.
…voda z kohoutku je taky chlórovaná takže tam nic nevznikne….znovu opakuji, že pitná voda, hygienicky zabezpečená chlorací, nerovná se voda sterilní - pitná voda mikroorganismy obsahuje.
Pokud klíčíte zrní pro papoušky (nebo pro sebe), je jedinou rozumnou ochranou proti plísním pravidelný proplach pitnou vodou alespoň 2x denně, uchování naklíčené hmoty v chladu a temnu, klasicky v lednici, a klíčení po malých objemech, které je možné zkrmit při daném počtu ptáků během pár dnů.
Odpověď na příspěvek uživatele Repta-A-Repta z 05.11.2025, 18:50:17
NAPROSTÝ SOUHLAS:Pokud klíčíte zrní pro papoušky (nebo pro sebe), je jedinou rozumnou ochranou proti plísním pravidelný proplach pitnou vodou alespoň 2x denně, uchování naklíčené hmoty v chladu a temnu, klasicky v lednici, a klíčení po malých objemech, které je možné zkrmit při daném počtu ptáků během pár dnů. Zappe
Odpověď na příspěvek uživatele Repta-A-Repta z 05.11.2025, 18:50:17
je jedinou rozumnou ochranou proti plísním pravidelný proplach pitnou vodou alespoň 2x denně
Kde jsem psal, že by se nemělo proplachovat?…. Kde jsem psal, že nikdy nedojde k plísni apod….? Psal jsem, že se tím výrazně sníží tvorba plísní. Což mám vypozorované a možná bych někde našel ještě zápisky.
Nicméně mi tím zodpovězte jak je možné toto:
jaké vysvětlení máte proto, že při komplet dezinfikovaném teráriu a nádoby na zavlažování se plíseň objevila zpravidla během 1-2 týdnů (obyčejná voda), ale při přechodu na destilovanou / převařenou vodu se plíseň objevovala odhadem jednou za půl roku?
Dvakrát stejně dezinfikované terárium, stejné podmínky, ale jen změna vody (z kohoutku ←> převařená / destilovaná) a projevení plísně bylo cca 12x delší. S tím, že jsem pak vyměnil substrát za rašelinu, nasbírané větvě které by tepelně ošetřené a interval se nijak nezměnil.
😉 Jinak voda z kohoutku obsahuje obrosvké množství látek i bakterií, nejen chlór…. Zrovna chlór se tam dává do určitého množství aby to bylo možné to pít. Jak jsem psal: “Nejsem tak zdatný v chemii se znalostí kompletního seznamu co obsahuje voda z kohoutku”.
“…voda z kohoutku je taky chlórovaná takže tam nic nevznikne….” znovu opakuji, že pitná voda, hygienicky zabezpečená chlorací, nerovná se voda sterilní - pitná voda mikroorganismy obsahuje.
Znova opakuji. Pořádně si to přečtěte (všechno) a pochopte kontext…. + s výrazněnou větou mi to v tom kontextu více méně potvrzujete.