Aktuálně: 2 365 inzerátů268 774 diskuzních příspěvků19 309 uživatelů

Chov vodního ptactva

Anonymní (neregistrovaný) 03.11.2025, 06:59:14 xxx:xxx.b1da:7be4

Dobrý den zajímalo by mě jen ta že zvědavosti jestli se dají v soukromém chovu získat a chovat např klad ibisové, kolpíci, volavky, nebo jiné vodní ptactvo 

Předem děkuji za odpověď 

zjarda
zjarda správce
03.11.2025, 08:24:50 xxx.xxx.178.164

Zdravím, tohle chovat mě nikdy nenapadlo, ale každý člověk má jiné choutky. Navíc tyto informace jsou normálně uvedeny na googlu a je toho ještě víc a založit podobné téma mezi papouškáři mě nepřijde zrovna vhodné.   S pozdravem Zappe 

Chov ibise posvátného je v Evropské unii zakázán. Byl zařazen na seznam invazních druhů, což znamená, že je zakázán jeho chov, držení, prodej i dovoz. To se týká i dalších druhů ibisa, jako je například ibis bílý. 

Chov volavky není plošně zakázán, ale je přísně regulován, protože volavka popelavá je chráněným druhem. Pro chov je nutné požádat o povolení jak krajskou veterinární správu (pokud se jedná o nebezpečný druh), tak státní správu myslivosti. Získání povolení pro chov volavek je možné, ale vyžaduje splnění specifických podmínek. 

Chov  kolpíků  není obecně zakázán, ale je třeba si uvědomit, že jde o ptáky, kteří v České republice hnízdí jen v malém počtu a jsou chráněni. Nelze je proto chovat jako běžné ptáky a je nutné dodržovat příslušné právní předpisy týkající se ochrany přírody. 

kometa
kometa správce
03.11.2025, 09:03:23 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele zjarda z 03.11.2025, 08:24:50

založit podobné téma mezi papouškáři mě nepřijde zrovna vhodné

Ale zase - kde jinde? Myslím, že sekce Okrasné ptactvo tomu odpovídá. 

zjarda
zjarda správce
03.11.2025, 16:14:42 xxx.xxx.178.164
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 03.11.2025, 09:03:23

Kde jinde…a co tohle, například:

OSTATNÍ PTACTVO = 

Vítejte v sekci věnované ptactvu. Naleznete zde popisy jednotlivých druhů ptáků. Taxonomická třída ptáci je značně početná. Pro lepší orientaci jsme tuto sekci rozdělili na následující podkategorie: pěvci, sovy, dravci, datli, vodní a brodivé ptactvo, a ostatní ptáci. Dále zde naleznete články s informacemi jak vyrobit ptačí budku, jak se postarat o volně žijící ptactvo v zimě atd. V neposlední řadě můžete vzhlédnout poutavá videa. Navíc máte možnost využít inzerci ptactva, přispívat do diskuzního fóra, zveřejňovat vlastní články například o pozorování ptáků, debatovat s ostatními fanoušky ptactva na chatu a spoustu dalších funkcí. Přejeme Vám spoustu příjemně strávených chvil při čtení obsahu tohoto webu.      Zappe 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.