Gabat (neregistrovaný)03.11.2025, 13:23:53xxx.xxx.232.192
Jak se zachovat a co dělat…. rodiče vždy oškubou v budce svá mláďata. Nechají jim křídla a ocas, létají dobře ale pak je mám doma hodně měsíců než obrostou. Dřív to nedělali, ale teď už 3 roky jo. Asi je to zoufalost a každá rada drahá, ale za zeptání nic nedám. Už přemýšlím i o ručním odchovu a to jsem jeho odpůrce. Pionites melanocephalus - amazónek černotemenný.
Zdravím, to Vám dělají amazónci černotemenný? Choval a odchovával jsem je mnoho let, ale žádné problémy jsem nikdy neřešil - jsou perfektní v každém směru.
Být na Vašem místě, tak bych se v prvním řadě zaměřil - proč to dělají?
V první řadě mě napadá výživa - nedostatečná a slabá. Jiný důvod bych asi nehledal, když jste dosáhl hnízdění i odchovů. Nevím jestli jste si všiml, ale amazónci a hlavně při odchovu mláďat mají neskutečnou spotřebu, vždy jsem říkal, že mě jednou asi sežerou! 😁
No a poslední řešení doporučuji nasadit do budky, tak do půlky nad mláďata rošt z pletiva oka 3x3cm, aby rodiče k nim nemohli, ale aby je mohli nakrmit. S pozdravem Zappe
Odpověď na příspěvek uživatele Alex66 z 03.11.2025, 23:08:52
No mláďata začínají opeřovat něco kolem měsíce(né andulky,korely) a když jsou chovány při teplotě kolem 20°C, tak už ani sami rodiče na nich nesedí tak pevně a ještě k tomu, když je rozměr budky 20x20cm základna +4kusy mláďat, tak obavy jsou zbytečné. A abych předešel odpovědi, že málokdo chová při takové teplotě, tak doporučení je ruční odchov a když ani to ne, tak ať nic takového nechová! Dlouhé léta jsem neměl možnost z důvodu prostoru chovat kakaduy, tak prostě bohužel. Nebudu je cpát do chléva. Zappe
Gabat (neregistrovaný)06.11.2025, 09:17:51xxx.xxx.232.192
Díky za podněty. Kdyby to bylo tak jednoduché, že jen stačí v budce více světla a vyměnit kontrolní dvířka za pletivové, tak je to super, ale nevím jestli to je řešení pro všechny páry. Nápad s pletivem nad mláďaty se mi líbí. Jediné čeho bych se bál, aby to rodiče neodradilo a mladé nepřestali krmit. Zahřívání se nebojím, hnízdí mi klasicky kolem června, to už je teplo a hlavně mřížku bych dal až tak ve 3 týdnech stáří, až jim začně růst peří a to už zahřívání není potřeba.