Aktuálně: 2 774 inzerátů260 972 diskuzních příspěvků19 160 uživatelů

Jorkšírský teriér

Kilian
Kilian 21.11.2025, 11:36:09 xxx:xxx.aa2:bb35
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 21.11.2025, 10:43:28

..nejásejme předčasně, aby nám sem nakonec vítězně nevlipla fotku jakojorka..  

Kilian
Kilian 21.11.2025, 11:37:28 xxx:xxx.aa2:bb35
»
Odpověď na příspěvek uživatele Daja z 21.11.2025, 09:39:21

.no ono bez PP to prostě boloňka nebude…

Tenurri
Tenurri 21.11.2025, 12:14:27 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 20.11.2025, 13:42:40

No a proč teda chceš psa? Co mu můžeš nabídnout krom házení míčků ? (což mimochodem není pro psa moc vhodná aktivita ani z psychického ani fyzického hlediska)

Já nějak nevidím ten důvod, proč si vlastně psa pořizovat mimo “já chci”. A to tedy nemyslím nijak špatně. 

Já se taky nevěnuju 24/7 psovi a občas jsou dny, kdy prostě na dlouhou procházku nejdeme. Taky, co je dlouhá procházka? Pro někoho to může být hodina, pro někoho 4h výlet. Na 4h+ výlety taky chodíme spíš vyjímečně.

Jestli máš čas jednou týdně jít na hodinu ven, psa si nepořizuj.

No a alespoň nějaká základní výchova a provozní “výcvik”/trénink je potřeba pro každého psa, jestli s ním má být život příjemný. Není to o tom přijít ze školy, 10 minut házet psovi na zahradě míček a pak si ho zbytek dne nevšímat. Hlavně u štěněte a puberťáka to bývá náročné.

Veterina umí vyjít pěkně draho u každého psa, nikdo nezaručí, že zrovna ten tvůj bude celý život zdravý, nebo že si neužene nějaký úraz. Nějaký cvičák/ trenéra alespoň do začátku je také dobré platit, je nutné se na místo nějak dopravit. U jorka buď budeš trávit po každé procházce čas rozčesáváním, nebo ho budeš dávat pravidelně ostříhat do salonu (neříkám, že je to ideální, ale ruku na srdce, já potkávám venku jen ostříhané (jako)/jorky. 

No a v neposlední řadě je nutné zvážit, co se psem, když se pojede na dovolenou, jede se k příbuzným, jde se na návštěvu, a podobně…pro někoho to může být omezující, někdo naopak bere psa (skoro) všude s sebou, ale je nutné na to myslet. Zase - nevychovaného (i když malého) psa vám nejspíš nikdo moc hlídat chtít nebude.

Máme v rodině biewer teriéra. Výchova moc není, je to rozmazlovaný psík důchodců (a spíš on vychovává je 😀), ale hlídat bych ho delší dobu teda nechtěla. Je zvyklý si vše vyštěkávat, žebrat neustále o jídlo ze stolu, neumí být sám…je to malý pes, ale když chce, umí být velmi nepřehlédnutelný, otravný a vytrvalý 😀…a jeho štěkot je po pár minutách na migrénu.

Zrzavci
Zrzavci 21.11.2025, 13:05:23 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 21.11.2025, 10:43:28

Jo jasný, třebas si to přečte někdo jiný. Nicméně mi přijde jako slušnost, když se na něco zeptám a jiní mi věnují svůj čas, informace, abych min. poděkovala. A pokud jsem přemýšlivý člověk, který se nad věcmi zamýšlí, když se na ně ptá, tak se buď zeptat dál, když se mi dostalo dostatku podnětů a odpovědí. A tady jediná reakce je - A to píšu kde? 😀 . Ale tak prostě to o daném jedinci pak něco svědčí. Ale třeba se zadavatelka ještě ozve a řekne k tomu svůj úhel pohledu, když se ptala. A pokud ne, tak holt viz výše.

biaca
biaca 21.11.2025, 14:18:10 xxx.xxx.47.71

Já tedy bych tazatelce se doporučila zamyslet, co to komu přinese. Pokud psovi nebude moci věnovat, jak chcete zajistit bezpečí svým dalším zvířatům? Osobně bych zvážila přínos pořízení štěněte - protože prvním problém, který budete řešit je soužití s ostatními členy domácnosti /např. kočka ze stresu může začít značkovat nebo si vyvinout zdravotní problémy/, morče se pes může pokusit lovit, protože proto byl vyšlechtěn. 

Tenurri
Tenurri 21.11.2025, 14:42:42 xxx.xxx.22.64

Na druhou stranu, možná to dítě nepsalo, jen ty informace a myšlenky nejsou úplně vhodně popsané. (Dělala jsem dříve v obchodě a co nám občas chodilo na prodejnu za emaily od DOSPĚLÝCH lidí, to byste žasli)

Jestli chce prostě jen kámoše, se kterým může chodit ven a trávit s ním čas (ono je rozdíl, jestli jako koníček máte doma pletení, hrajete hry, u čehož vám ten pes může být na blízku, nebo máte koníček chodit do tanečních a potom na drink, u čeho se asi úplně nehodí přítomnost psa)

Jestli myslí přehnaně dlouhé procházky jako být půl dne každý den se psem venku, tak to není nereálný požadavek…jestli může být se psem ráno, odpoledne a večer každou procházku být se psem třeba tu hoďku, a je ochotná s ním jít sem tam do lesa, na louku, vzít ho třeba i socializovat do města, atd, tak je to úplně ok. Případně když nemám čas na hodunovou procházku, tak ho zabavit aspoň trošku doma, sem tam něco potrénovat, atd…

Jen ten dotaz je prostě nešťastně napsaný a většinou člověk vidí tu nejhorší variantu 😀

Zrzavci
Zrzavci 21.11.2025, 14:47:30 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 21.11.2025, 14:42:42

Jen ten dotaz je prostě nešťastně napsaný a většinou člověk vidí tu nejhorší variantu

No proto jsem si říkala, že kdyby se ozvala, tak třeba vysvětlí, nebo se naopak zeptá, poradí se.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.