To je masakr ty špinavý vejce, ty slepice musí žít komplet v bahně, jinak to není možný, to bych nekoupila už jen z důvodu nevhodného chovu. I když je mokro a bahno, tak vejce mám vždycky skoro čistý, jen sem tam nějaká šmouha na pár vejcích.
To je masakr ty špinavý vejce, ty slepice musí žít komplet v bahně, jinak to není možný, to bych nekoupila už jen z důvodu nevhodného chovu. I když je mokro a bahno, tak vejce mám vždycky skoro čistý, jen sem tam nějaká šmouha na pár vejcích.
Máma dělala u slepic,v těch pojízdných kurnících..Pak jsme měli asi 30 slepic-na vajíčka na prodej..Otec s nima jezdil do Rýmařova na trh..Pamatuju si,že pokud tam byla šmouha,nebo nějaký menší flíček,máma to čistila před prodejem tou hadérkou(né všechny!)..Vím,že ocet rozpouští skořápku,ale asi to bylo jen trošinku..Ale nevím,jestli to bylo dobře..To jsem si zapamatovala..My měli vajíčka čistá..Kukaně vystlané slámou..
Mě dělala jedna slepička loni, možná už předloni dycky malý hovínko na vajícku.. HonzaPM tady, možná ještě na ifauně o tom tenkrát něco psal, že se to stává.. Ale už si to nepamatuju, co a proč.. Dycky sem to oškráb a měl nachystanej smirek a tím to osmirkoval.. No, přežil sem to.. Slepička ne 🙂
J. Pecivál - Když se vylíhnou kuřata a některé z těch mnoha má ulepenou kloaku a vyroste z něj později slepička, tak pak snáší špinavá vajíčka, respektive při tlačení vejce si kákne. Někdy se to nalepí na vejce, někdy oddělí, ale flek na bílém vejci už zůstane, někdy to další slepice, které jdou do stejného hnízda, rozmatlají po vejcích. To byla podstata toho sdělení z iFauny - v čistokrevném šlechtitelském chovu je rozumné pokaděná kuřátka hned vyřadit. Samo tam přibyly komentáře typu - první tři dny po vylíhnutí krmit jen čistým kuku šrotem + k pití jen silný černý čaj - ale nešlo o to, nemít kuřata ulepená, ale že ze 100 kuřat mají problémy 1-3 jedinci). Jo a většinou jsou taková vejce neoplozená - ta slepice má prostě od vylíhnutí nějaký problém s kloakou - neudrží trus a (asi) ani nepřijme všechny spermie.
Já měl jednou kuřátko se strupem vedle kloaky(vylíhlo se s přichyceným kousíčkem skořápky, neodtrhával jsem, odpadla po čase sama), jinak nic jinýho mu nebylo, označený jsem ho nechal, byla z něj slepička, ale zhruba po dopeření začala mít podělaný peří, ne nějak moc, ale čisto vypadá jinak.. Tak šla hned v první vlně.. Takže i “úraz” v útlým mládí má/může mít takovej vliv v dospělosti..
Součástí etického pohledu na chov je i schopnost komplexního uvažování chovatele. Můžeme si v některých vláknech přečíst, že někteří nedoporučují použití Sandezie pod podestýlku, z důvodu možného vlivu na populaci much/ptáků a z důvodu možného vlivu na životní prostředí. Zároveň titéž uvádějí, že jsou zásadně pro volný pohyb slepic - žádný výběh, žádný plot - neomezený pohyb. Slepice je predátor, všežravec a sežere, na co přijde. Rozhrabe léta fungující systémy (hnízda, skrýše, rozklad/tlení, přirozené mulče a podrosty) a naruší všechny okem viditelné i neviditelné procesy. Likviduje i chráněné živočichy, narušuje místní ekosystém. Slepýše považuje za učiněnou lahůdku a je jí jedno, že je to chráněný druh. Chovateli to jedno není, chovatel ví, že plot může tuto zkázu výrazně omezit. Výběh se staví hlavně proto, aby slepice neničily okolní krajinu. Až sekundárně pro ochranu chovaných zvířat před predací. Je úkolem chovatele zajistit, aby výběh zvířatům poskytoval vše, co potřebují. Dobrý chovatel zajistí, aby po něm a jeho zvířatech nezůstala měsíční krajina a zamyslí se nad tím, jak může působit, když na jedné straně lobuje za zvýšenou líhnivost much a na straně druhé je schopen pouštět své slepice volně a nijak nekorigovat jejich škodlivost.
Lidé vidí slepice na zelené travičce a jásají, jak se slepice mají báječně a jak je ten posuvný kurník skvělý, a že odtud určitě budou brát vajíčka. Nezamyslí se nad tím, co zvýšené přítomnosti predátorů-slepic říkají původní obyvatelé dané plochy - ti, které “nevidí”.
Já tedy nejsem etický chovatel a výběh jsem slépkám stavěla primárně pro jejich ochranu. Vzhledem k tomu, kolik slepýšů zlikvidujeme každoročně při sekání trávy (sic), tak slepice navolno dle mého laického odhadu nebudou jejich primární metla. Také chováme ježky 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 17.01.2026, 07:15:33
To byste se divila, co všechno slepice dokáží zabít. Že nadšeně zabíjí a žerou myši to viděl asi každý. Já jednou viděla, jak zabily mladého kosa, co se učil létat a přistál jim ve výběhu. Slepice, hlavně ta schánčlivá plemena, nadšeně zabijí a sežerou všechno na co narazí a dokáži to udolat.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 17.01.2026, 09:53:44
Ne. Ale že jich nezabijí tolik, co jich zahyne při sekání trávy😜. Spíš tím chci říct, že souhlasím s Hopzamem, že nemají být volně puštěné, protože toho zabijí opravdu hodně. Já je teda taky denně pustím, ale tak na hodinku. To je tak že se rozkoukají a nestačí začít škodit.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 17.01.2026, 09:38:05
Tak tak.
Není slepice jako slepice. Kuřata s kvočnou, odmala zvyklá na spousty podnětů a “dalších tvorů” jsou v dospělosti jiná, než hybridky z haly, které neznaly nic. Jakmile je na hale tisíc slepiček a z trubky spadne myš, co asi tak udělají? Budou soutěžit, která ji sežere - která tím vzácně obohatí svůj monotónní jídelníček. Na hale jim stravu řídí počítač. No a pak si takové slepice koupíte a dopřejete jim “neomezený pohyb”. Co se pohne, to je jejich cíl. Chráněný slepýš, malý kos, malé pižmovče, vzácná žabka. Když mají svou zahradu, to, co tam vleze/přiletí, neovlivníme, ale ovlivnit můžeme přežití toho, co zůstane za plotem. Slepice nijak nestrádají. Naopak, mají svůj rajón, své bezpečí.
Odpověď na příspěvek uživatele honzapm z 17.01.2026, 20:07:24
Ovlivnit můžeme co respektuje plot. To co jim projde, nikoli. Svět hmyzu a drobných živočichů nezná hranice. Víra je skvělá, ale myslet si že oplocením slepic chráníme faunu v okolí je hodně naivní.