Co to může být ? Na podzim jsem si párkrát všimla u kocoura na chlupech v okolí konečníku divného stvoření. Bílé, měkké, asi půl centimetru velké, placaté něco, co se hýbalo, vystrkovalo to kupředu jakoby jeden růžek se snahou o pohyb. Tak jsem kocoura dvakrát odčervila v třítýdením intervalu.
Před svátky jsem opakovaně zaznamenala na chlupech okolo konečníku suchý placatý,obdélníkový, asi půlcentimetrový útvar. No a včera při chování kocoura mu z konečníku aktivně vylézal jakoby červík, ale byl to opět přesně ten živočich jako na podzim. Není to červ, jen takový malý bílý placatý “slimák”.
Není to škrkavka, ani tasemnice. Článek tasemnice se dovede aktivně pohybovat ? Co to vlastně je a čím úspěšně odčervit ?
Kocour je polovenkovní loví a žere myši, hraboše, hryzce. K veterináři samozřejmě zajdu, ale zajímalo by mě co si o tom myslíte. Má kočka ještě jiné střevní parazity kromě tasemnice a škrkavek ?
Moc děkuji oběma - Bodlince i Kometě za odpověď. Tak tedy zase odčervíme.
Ještě se zeptám, jak často se může kočka s možností opakované nákazy odčervovat ? A je nutno odčervit opakovaně nebo stačí jednorázovka a po čase opět.
No a musím říct, že i toto setkání s přírodou je svým způsobem fascinujcící.
Odpověď na příspěvek uživatele anonymní z 04.01.2026, 13:42:46
Vždyť to Bodlinka napsala - stačí jednorázově. A pak podle potřeby - až si zase všimnete článků. Nebo odčervení min dvakrát ročně, i proti škrkavkám. Jsou přípravky, které berou i vnější parazity - mám na mysli hlavně klíšťata.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 05.01.2026, 11:46:58
Děkuji, budu častěji odčervovat. Je to asi neustálý parazitický koloběh. U předchozích kocourů jsem si parazitů nevšimla. Tato tasemnice je pozoruhodně viditelná - teda její články. A překvapilo mě, jak se to chová. Myslela jsem, že článek tasemnice se vyloučí se stolicí a ne, že aktivně vyleze z konečníku a pak dobrovolně uschne, aby si ho nějaká myška mohla dát k obědu.
Zase nová zkušenost a dnes jdu odčervovat. A pak každé nejméně tři měsíce.
Nevím, jestli ještě nakoukete, ale řeknu vám náš příběh. Mám dvě britky, kočku a kocoura, velkou zahradu, tak mají pohyb venku. Kočka je myšilovka, kocour nevím, ale každopádně ty myši, na rozdíl od ní, nežere. Kočka má tasemnici fakt imrvere. Vidím článek, odčervím, jenže jak píšou holky, za dva dny sežere myš, za týden má další tasemnici👎Jelikož je jak bečka😉odčervuju až na ní vidím nějaké příznaky, u ní je to tečení z očí třeba, články ignoruju celkem dlouho😉Víc než ta tasemnice mi právě vadí to množství chemie, které bych do ní musela valit🙄A ano, článek jsem viděla včera😏takže se pomalu začnu domlouvat s vetkou na odčervení…😎
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 05.01.2026, 14:10:44
Ano, nakukuji. No mě trošku rozhodilo, že se kocour přijde pomazlit a na chlupech má přilepený zaschlý článek tasemnice. No a když jsem ho chovala na sedačce u televize a z konečníku mu aktivně začal vylézat ten článek , tak z toho jsem lehce na nervy. Ještě, že mám poměrně silný žaludek za ty roky se zvířatama. Přesto mi není moc milé, že se nám asi po bytě a po zahradě váleji články z tasemnice.
Manželovi jsem raději nic neříkala, protože nemám za manžela toho pána, který miluje parazity až tak, že si pořídil na nějakou dobu tasemnici do svého těla, aby mohl na vlastní zažívání ověřit, jaké to je s tasemnicí.
A taky mě trochu štve, že kočky jsou považovány zvířata přenášející kdeco a ono to tak je. Už je nemůžu obhajovat.
byste musela rozkousnout blechu jako mezihostitele - 🤪
Ale chápu, muž se na články tasemnice taky netváří, většinu mu taktéž zatajím🤫Horší když přijde: Gůča má na zadku zavěšený článek😕To už se utajit nedá😏 Ale za ta léta se zvířaty si taky už zvyknul, že sem tam na parketách leží suchý🤭Na gauči by ho asi nedal😜Ona na sedačku naštěstí jde vyjímečně, tam sídlí kocour😉
No nechutný je, hlavně když se hejbá😜To jí ho stáhnu toaleťákem, když si všimnu. A to je keců,,nešahej mi na zadek, á, pomóc!" Jako bych jí chtěla kus prdele utrhnout😏Ježíš co řveš, jen jsem ti to setřela z nohavice😎