Zdravím a prosím o názor. V sobotu jsem viděl fenu, jak si olizuje hodně čenich a ona ji tam tekla krev a rovnou si to olizovala, na sněhu zbylo jen pár kapek. Chování jinak beze změny, nic na ní není vidět. Má rýmu a frká, mohla ji tam prasknout nějaká žilka? Nebo co by to mohlo být.
Může jít i o plíseň aspergillus fumingatus nebo i jiný druh plísně. Výborně fungují humánní léky, osobní zkušenost se psem, který měl pořád dokola hnisavou rýmu a pak z nosu i lehce krvácel. ATB několikrát-bez efektu.
Rozpadl se mu v čumáku cizí předmět zřejmě(tráva/ list/cokoli) napadené plísní a ta mu rozežrala úplně skořepy. Pes je v pořádku už několik let díky-humánním lékům a tomu, že byl mladý.
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 26.01.2026, 14:46:01
Tak na tohle jsem si vzpomněla, ale nebyla jsem schopná si vzpomenout kdo to byl a kde to hledat, když jsem zadala krev z čenichu, tak mi to nenašlo. tak jsem byla zticha, díky, že jste se ozvala. I když to nemusí být tenhle případ, je dobře, že se to zmíní.
Čenich je sice malý, ale přesto dost široký pojem. Především je potřeba pořádně prohlídnout, jestli není ranka povrchová. Zranění způsobené klackem, drátem, ledem…..
psi nemají rýmu jako člověk. pokud ten pes frká, má nějaký výtok z té nosní dírky, není to normální, není to něco, co nějak samo přejde a pokud je ten výtok i krvavý, je to známka toho, že to opravdu chce veterináře. a rinoskopii.