Aktuálně: 2 377 inzerátů268 648 diskuzních příspěvků19 305 uživatelů

Korela ochočení jak na to

Lenka (neregistrovaný) 31.01.2026, 13:10:40 xxx.xxx.119.176

Ahoj mám doma korelu a ráda bych ji ochočila ale nevím jak na to. Korela je loňský samec  dovezený domů na konci října. Je tedy s námi 3. měsíc. Byl koupen jako ručně dokrmený kus, ale po přívozu domů se spíše chová jako lehce přiochočená voliérová korela. Problém je ten, že se ruky nebojí. V kleci na ruku nastoupí a super. Mimo klec na ruku nevleze ani za zlaté prase. Bohužel motivovat kláskem prosa nefunguje, nevezme si z ruky. Doma máme ještě andulky a papoušíčky, což možná stěžuje situaci.

Setkal jste se někdo s tímto stavem? Jak postupovat při ochočování? Děkuji Lenka S.

zjarda
zjarda správce
31.01.2026, 13:51:55 xxx.xxx.139.214

…jako lehce přiochočená voliérová korela…

Zdravím, tak tohle by mě zajímalo - jaká to je? No a jestli byla ručně dokrmená a změnila se k horšímu, tak by jste se měla zamyslet, kde a kdy k tomu došlo? Korela je společenský papoušek, takže ve společnosti jiných papoušků to nebude. Ale, jak dlouho při přivezení k Vám, byla zavřená v kleci a byla vůbec? Měla v ní být aspoň 1měsíc a v té době jste jí měla vše učit - brát pamlsky, vstup a sezení na ruce, hlazení, reagovat na její jméno… Když jste jí vypustila hned do místnosti, tak nic jiného nezbývá, než jí nechat v kleci a postupovat viz.výše. 

Píše se to pořád a pořád dokola, ale nikdo se nepoučí a ani s tím, že před založením nového vlákna si to dám do vyhledávače a když nic, tak založím své nové.   S pozdravem Zappe 

Lenka (neregistrovaný) 31.01.2026, 16:01:24 xxx:xxx.85f:37b5

Jaká to je? To je ten typ ptáka, který je odchován ve voliéře a nikdo se mu nevěnuje a přesto když ho dovezete domů nemá z Vás strach. Jako kdyby se ho někdo snažil ochočit a nedotáhl to do konce. Možná jste se s tím nesetkal coby chovatel, ale já už měla takových ptáčků více. I šli rovnou na ruku bez ochočení. Jak je to možné nevím, ale říkáme, že je ochočený od vajíčka. Jsou takový jedinci. Proto mi takového ptáka korelák připomíná.

U chovatelky co ho dokrmovala jsem korelu měla puštěného na ruce, zkoumal ruku a byl v klidu. Doma? Ani náhodou. První den byl zavřen v kleci a tesknil, vůbec nic nežral první den a půl. Už s tím jsem se nikdy u papoušků nesetkala a že mi jich prošlo rukama více. Prostě od začátku vše jiné. Vůbec nelze srovnávat se středně velkým ručně dokrmeným papouškem, kterého jsem měla předtím. Na ruku jde od začátku ale mimo klec chvíli poseděl a pak letěl pryč. Od samého začátku. Zkoušela se motivace klásek prosa, semínko slunečnice či zrní, ale opravdu si z ruky žádné žrádlo nevezme. Ovoce a zeleninu sní sem tam něco a krmit ho jako původní chovatelka zpátky piškoty fakt nechci. Což mi bylo doporučeno když nechtěl jíst. 

Máte koukám dost zvláštní představy. Mít papouška ručně dokrmeného zavřeného měsíc v kleci, tak by se dost změnil k horšímu. Takový pták potřebuje společnost člověka a být s ním pravidelně a ne sedět a čekat na bidle, kdy si ho všimnete. Navíc nějaké  větší mazlení s ptákem v kleci není moc reálné vzhledem k velikosti vstupních dvířek do klece. Nemluvě o tom, že ručně dokrmený papoušek by Vám nejspíš vypochodoval po ruce ven z klece. Protože chce být s člověkem.

.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.