Obstarala jsem si vozík hnoje, uleželýho. Sypkou část jsem narvala do záhonů a mám tam ještě zbytek takových těch slisovaných slaměných ploch, jestli víte o čem mluvím, takový koláče slámy s hnojem, jak to leží na hromadě. A napadlo mě, zda by se tohle, kde je převaha tý slámy, ale je tam taky trochu toho hnoje, který to spojuje, nedalo pak dát na povrch záhonu - pod rajčata, papriky, okurly, tedy zeleninu, která je ve vzduchu - jako takový výživný mulč? co myslí zkušení?
A ad ty slepice - bude to pro ně něco, když jim kus hodím do toho jejich výběhu, třeba aspoň zábava? Asi tam nic nenajdou?
Slepice bude hrabat v podstatě každém vhodném materiálu, ale když nic nenajde, přestane. Zkuste jim do toho slamnatého hnoje hodit hrst přenice nebo něčeho, aby sem tam něco našly, a budou se bavit déle.
Jinak to využití jako mulče by asi šlo, akorát bych nedávala takové ty doporučované 20cm vrstvy. Sláma, která se takto navysoko mulčuje, obvykle hodně slehne, ale tento materiál ne a bylo by fajn s tím počítat.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 17.03.2026, 09:33:04
Dík moc. Mám pro ně naklíčenou pšenici , tak jim to můžu mrsknout - jako zábavu. A třeba pak i po čase případnou potravu pro nějaký živočichy, který by naopak mohly obohatit třebas ten jejich výběh. Ono tam, sem tam, něco i tak je - ondynoj nějaký žížaly.
by asi šlo
že jo? jak jsem na to tak koukala…. jo nepočítám s tím, že tam dám nějakou velkou vrstu, ty koláče jsou takový placatý některý “ohebný” tak to rozložím pod ty rajčata a spol. Ty velký kusy dám do kompota, a´t to pracuje tam a tychle tenoučký použiju takhle. Já se jen bála, abych jim nějak neublížila, na druhou stranu mi to přišlo jako surp mulč.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 17.03.2026, 09:40:27
Ublížit můžete čerstvým hnojem, mrvou. Ta pálí. Uleželého bych se nebála.
Kdybyste chtěla mezi rajčaty pěstovat, co já vím, třeba saláty, tak bych si to rozmyslela, ale plodovou zeleninu jen tak nepřehnojíte. Pokud to máte čistě na rajčata, papriky a okurky, směle do toho.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 17.03.2026, 12:02:56
papriky a okurky, směle do toho.
že jo? Tak já jim dopřeju peřinku. On to právě není čerstvý hnůj a je škoda to narvat všechno do kompota, nebo do bramborový věže, když to může posloužit i takhle. Tak jsem na sebe pyšná, jak pěkně jsem to vlastním mozkem vymyslela.