No, každá kočka je jinačí. Náš kocour si nevšímá ani kočičí trávy, zato kočce musím přístup regulovat, protože je schopná sežrat na posezení celý květináč a pak poblít půlku bytu…má to úplně až jako obsesi (pak to už ani nežere, jen to škube dokud nic nezbyde). Naštěstí okusuje jen rostliny s dlouhými stébly, co vypadají jako tráva pro kočky, zelenec, atd…zlikvidovala mi totálně horskou palmu (ta naštěstí není toxická), takže rostliny které mají dlouhá stébla domů nesmí.
Mám teď doma plný pokoj sazenic na balkon od paprik, rajčat, lilků až po jahody a kytky a toho si nevšímá…nemá to vhodná tvar 😀.
Jinak naše kočky mají k dispozici balkon, kočka tam občas polehává na sluníčku, kocour tam ale vydrží tak 5 minut max a jde si zase zalézt někam domů (většinou se teda fackují ve dveřích na balkon). Tomu by balkon nechyběl. Na novém bytě budeme instalovat i balkonové škrabadlo pro kočky…jinak mají doma celou jednu kočičí stěnu poliček a odpočívadel, škrabadlo, velký škrábací válec, přístup na skříně, několik pelíšků (zbytečné, největší radost udělá vždy kartonová krabice, nebo “odpočívadlo” z naskládaných papírových tašek, když přijede nákup z košíku). Hračky se válí všude (většinou pod lednicí). Jako TV mají u okna ptačí krmítko a doma pár akvárek s rybičkama a krevetkama. No a největší zábava jsme my. Kocour se ještě kamarádí se psem.
Máme doma i pár hlavolamů a hraček, kam dáváme granule, nebo pamlsky…no kocour raději řve u prázdné misky, než aby se musel jakkoliv namáhat a jídlo si “ulovit”.
Jinak ta otázka, jestli se dá chovat kočka jen v bytě/domě bez přístupu ven - no dá…v dnešní době vám často ani chovatel, ani útulek kočku nedá, pokud zmíníte, že by chodila bez dozoru ven…pokud máte zahradu, tak se ptají jestli je zabezpečená proti úniku kočky nebo jak to budete řešit (např. venčit na vodítku)…
Jako hlavní problém spíš vidím nudu a učení se zlozvyků z nudy (vylizování kožichu, přežírání se, pojídání nejedlých věcí,…), pokud kočka bývá často sama a nemá parťáka, nebo člověka, který se jí věnuje.
Když je kočka nespokojená, tak vám to dá vždycky nějak najevo…hlasitě, nebo změnou chování. Když jsme se snažili kocourovi změnit jídelníček z granulí na vhodnější, tak to bylo na chocholouška. Ten dával svou nespokojenost a nesouhlas se situací velmi velmi najevo. Jak to dopadlo? Vyhrál…má svoje granule a my se můžeme vyspat.
Další věc je, že já mám ragdolla a mainskou mývalí a ono tyto kočky se chovají bez přístupu ven po několik generací. Mám dojem, že naše ragdollka by venku ani nebyla schopná přežít…maiňák zase potřebuje denně česat, aby nebyl jeden velký dred a krom toho by je někdo nejspíš ukradl. Kočka by si klidně nastoupila sama někomu cizímu do batohu 😀…
Osobně bych si už vždycky pořídila koťata dvě. Seznamovat potom dospělou kočku s kotětem nebo jinou dospělou kočkou může být sázka do loterie a ne vždy to vyjde dle představ.