Aktuálně: 1 979 inzerátů276 114 diskuzních příspěvků19 633 uživatelů

Separační úzkost u psa

keriton
keriton 25.03.2026, 09:49:06 xxx.xxx.80.20

Já mám super bezúdržbovýho psa. Teda potenciál na bezúdržbovost by tam byl, poslušný, klidný, nepotřebuje hodiny pohybu, mazel, od zvěře se odvolá…. Akorátže separačka a potíže s tlapkama. Klidně vyměním za nějakého agresivního. Nechcete někdo? 😀 

Fiona Praha (neregistrovaný) 29.03.2026, 14:06:25 xxx.xxx.236.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele keriton z 25.03.2026, 09:49:06

Jak řešíte separačku? Máme štěně a došly nápady, nic nefunguje. 😡

keriton
keriton 29.03.2026, 14:14:22 xxx.xxx.80.20
Fiona Praha:

Jak řešíte separačku? Máme štěně a došly nápady, nic nefunguje. 😡

No blbě, to se fakt blbě řeší. Píšu trenérům, domlouvám si online konzultace (např. koira nebo “jde to team”), konzultuju s veterinářkou, lámu si hlavu, kde je problém, zkouším, co by mohlo zafungovat. 

Každej pes v tom bude asi trochu jinej. U nás asi trochu netypický případ, že on prokazatelně UMÍ bejt v klidu a byl v klidu dlouhé měsíce. Naposledy docela nedávno, v únoru. Teď je separačka zase zpět.

Fiona Praha (neregistrovaný) 29.03.2026, 14:55:37 xxx.xxx.236.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele keriton z 29.03.2026, 14:14:22

Co radí? My se radili s RD, FŠ, prohledáváme diskuse, ptáme se pejskařů. Klec nepomůže, utahání nepomůže, Bachovky nepomohly, mluvení z kamery nepomůže, už jsme začali uvažovat o protištěkacím EO, ale EO reaguje na štěkot, štěně kňourá, vyje, piští, ale neštěká 🙄 Vydrží být ticho cca 15 vteřin a začne. Déle než hodinu jsme to nevydrželi. Takže se u štěněte střídáme, ale to není řešení na dalších cca 15 let.

keriton
keriton 29.03.2026, 15:03:35 xxx.xxx.80.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona Praha z 29.03.2026, 14:55:37

Některé konzultace mě teprve čekají. Netroufnu si veřejně psát rady k psovi, kterýho neznám, na to fakt nejsem odborník. Rady, kterými se snažím řídit, jsou na našeho psa a jeho náturu, ovšem teď jsem stejně v koncích a nevím, takže zkusím další trenéry a odborníky.

Protištěk by u nás zřejmě byl řešením, ale zatím se tomu bráním. Pokud to chápu správně, reaguje na aktivitu hlasivek, takže teoreticky i na vytí - ale vyzkoušené to fakt nemám.

U “běžného psa” se asi používá metoda trénování odchodů, postupně prodlužování času (od těch 10 vteřin, co už umíte)… učení na klec… nevím.

Sardullah
Sardullah 29.03.2026, 20:00:05 xxx.xxx.221.235

Ad separačka…to jsem nikdy řešit nemusela resp. měla jsem vždycky psy, co samotu nikdy extra neřešili. Teda nepočítám ovčandu, ale jen když byla hodně malý štěndo, to stačilo zavřít za sebou dveře a nastal řev, jak kdyby jí někdo stahoval z kůže…no ale standardně byla doa s prababičkou, když jsme byli všichni pryč a když se dostala do fáze, kdy se štěňata přestávají “držet máminy sukně”, tak to už potom neřešila. Ve své podstatě jsem vždycky řekla “tak si jedu, čau…” a odešla jsem…nebo takhle…ten odchod zkraje vždycky načasuju dle denního režimu…teď se jí, teď se venčí, teď si hrajem, teď se odpočívá…takže do toho odpočinku a to stačilo k tomu, aby to bylo v poho.

Nicméně už dlouho mám dvojici psů, takže u malých štěňat to vůbec neřeším, protože nezůstávají doma sama, ale s druhým psem a pak už se jich neptám…

Upřímně…dopuručuje se to štěně učit hned ze začátku…hodně lidí má po odběru štěněte 14 dní dovolenou a musí to během těch 14 dní nějak zvládnout, protože pak trapanděj do práce. Já mám tu výhodu, že tohle dělat nemusím, že to můžu nechat na později, protože syn je doma a tak se o psy v době mé nepřítomnosti stará nebo minimálně je s nima.

Tak jasně, kdyby to nastalo, tak to člověk musí řešit, ale pro mě je separačka vyšší dívčí, jakože z mého pohledu to nejtěžší. 

A když má štěndo nějaký trauma z minula, slabou nervovou soustavičku, tak o to to je těžší.

Ph (neregistrovaný) 29.03.2026, 22:01:21 xxx:xxx.179d:5003
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona Praha z 29.03.2026, 14:55:37

došly nápady, nic nefunguje.

Jak, nic nefunguje? Je to stene - takze asi to zvykani moc dlouho asi neprobiha, ne? A tohle chce cas.  Nejde to urychlit. Psi skolka resi tohle obdobi, nez se to to stene nauci….

Vlastne i u dospelych psu to resi…

Proc je to tady v tom tematu? 😇

Fiona.Praha (neregistrovaný) 29.03.2026, 22:16:41 xxx:xxx.1bf5:85a5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 29.03.2026, 20:00:05

To jsou obecné rady, které u nás bohužel nefungují. Až na tu separačku je to úžasňačka. Je to naše 7.štěně a zatím jsme to řešit nemuseli. Štěně je v paneláku, nemůže se nechat vyřvat, klidně bude dělat bordel půl dne. Není doma samo, je s dalšími pesami. Nebyla žádná dovolená, za 2 dny se naskočilo do běžného provozu, do práce se musí. Bohužel se kvůli sousedům musíme střídat, aby furt byl někdo doma. Je jedno, kdo tam s nimi je, ale pesy evidentně nestačí. Žádné trauma z minula nemá, je to vymazlené štěně od hodných lidí a až při řešení separačky se zjistilo, že jsou na tom všechna štěňata z vrhu stejně. Všichni ostatní jsou v rodinných domech. Tak nevím - blbý gen? Nicméně se to prostě naučit musí, tak hledáme rady a inspirace.  

Fiona.Praha (neregistrovaný) 29.03.2026, 22:20:26 xxx:xxx.1bf5:85a5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 29.03.2026, 22:01:21

Prostě nic nefunguje, je to 7.štěně, takže nějaké zkušenosti máme a nemáme ho 2 dny. Jak se štěně naučí být doma ticho v psí školce?

janaa
janaa 29.03.2026, 22:24:20 xxx:xxx.fed1:3d59

Proč nezaložíte nové téma? Myslím,že je to častý problém,a bylo by fajn,aby téma bylo dohledatelné. Pod psi v médiích se fakt nehodí

Ph (neregistrovaný) 29.03.2026, 22:31:33 xxx:xxx.179d:5003

skolka vam resi problem, aby nervalo doma, kdyz musite pryc a nejste ve fazi, ze to stene uz zvlada. Plus se uci samostatnosti bez vas

Fiona.Praha (neregistrovaný) 29.03.2026, 22:45:36 xxx:xxx.1bf5:85a5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 29.03.2026, 22:31:33

Štěněti je jedno, kdo s ním je, bez člověka řve. Musíme být pryč každý pracovní den. Takže psí školka by asi nic nevyřešila. 

keriton
keriton 30.03.2026, 06:54:23 xxx.xxx.80.20

Založila jsem nové téma, ať to máme pohromadě. 

keriton
keriton 30.03.2026, 06:58:01 xxx.xxx.80.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 29.03.2026, 22:16:41

A není problém, že se naskočilo do pracovního režimu, aniž byste měli čas to nacvičit?

Je to hnusný problém, máloco sežere tolik času a energie, jako řešení separačky. Těch hodin prosezených v kočárkárně, před barákem, u sousedky, …. a stejně furt nemáme vyřešeno. 

Fiona.Praha (neregistrovaný) 30.03.2026, 12:32:41 xxx:xxx.1bf5:85a5
»
Odpověď na příspěvek uživatele keriton z 30.03.2026, 06:58:01

To samozřejmě nevím a už nezjistím. Všechna štěňata to tak měla. Rovnýma nohama skok do reality 🙂.  Tahle kvílí okamžitě,  ikdyž se jen zavřou dveře mezi štěnětem a člověkem, klidně třeba od záchodu.   

keriton
keriton 30.03.2026, 13:00:32 xxx.xxx.80.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 30.03.2026, 12:32:41

Napadá mě k tomu jen to, že bude asi potřeba začít trénovat s nějakým trenérem. Online konzultace by měla stačit, tzn. nejste závislá na lokalitě trenéra. 

Vzpomínám, že Šusta o separačce trochu píše, tužím v knížce Lidsko-psí konverzace. Resp. spíš o trénování psa, aby zůstal na místě, princip “slibu”, o čem mluvil myslím i ve webináři na témat separačky. 
Já jsem zase vesměs postupovala podle Evy Štemberový, má na FB placenou poradnu. Teď chci zkusit tu Koiru, tam by možná mohli mít více zkušeností se separačkou jako takovou.

Základ u vás ale bude naučit psa zůstat v klidu na místě, na místě dál od vás, na místě za rohem, v jiné místnosti, za bariérou, příp. v kleci, a pak teprve dává smysl trénovat úplný odchod. 
Na výuku odložení na místě a prodlužování výdrže je zase super třeba Kristýna Dostálková (odložení pro život). 

Doron
Doron 30.03.2026, 13:39:01 xxx.xxx.167.147

Separační úzkost je přirozený a sebezáchovný mechanismus a je vrozená, protože bez smečky by prostě štěně nepřežilo.

U dětí, když v určitých fázích vývoje chybí, je to známka špatné citové vazby a velmi varovný signál.

Myslím, že je to pro Vašeho štěníka obrovský skok, možná právě proto, že vyrůstalo u hodných chovatelů a nikdy nebylo samo, bojuje o živůtek a hlasí, že je zapomenutej.

Kolik mu bylo týdnů, když jste si ho brali a jaké je to plemeno?

A kde ho máte, když jste v práci?

A jak dlouho bývá samo?

Já Vám pak napíšu, co se osvědčilo mně, třeba Vám to k něčemu bude, ale napište o něm prosím trochu víc, jaký je.., jak se chová..jakou má povahu a temperament..

Fiona.Praha (neregistrovaný) 30.03.2026, 19:59:22 xxx:xxx.1bf5:85a5
»
Odpověď na příspěvek uživatele keriton z 30.03.2026, 13:00:32

FŠ měl myslím před týdnem webiář na téma separačka a tahání na vodítku. Ve webiáři byly obecné rady, po webiáři byly dotazy a odpovědi. Dcera to absolvovala, dotazy začaly kolem půlnoci, nakonec jí řekl, že prostě neví, co s tou naší.  Dcera volala RD, ten řekl, že se separačkou u bytových psů nemá zkušenosti, tam to nejde řešit, nechám tě vyřvat. Proběhl tady článek od R.Zlochy, tak možná zkusíme zavolat jemu. O placené poradně EŠ nevím, kouknu a Koiru neznám vůbec.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.