Já sama za sebe bych se vrátila na úplný začátek. Odcházení do jiné místnosti a zároveň učení štěněte na pelíšek, kde chvilinku setrvá. -Až to zvládne, že mě nevidí a jsem v jiné místnosti, tak pak můžu odcházet z bytu.
S Tali - té bylo tehdy deset měsíců, když k nám přišla, jako kotcák, do paneláku, jsem pak, když jsme se moc neposouvali, sáhla k takovýmu zoufalýmu kroku - prostě jsem v bytě vcházela a vycházela z různých místností, v rychlém sledu za sebou, sem tam, támhle tůdlé, přicházela jsem, odcházela jsem, furt dokola z jedné místnosti do druhé, do další, do jiné, …. přes předsín, kde psi bivakují, až jí to tak unavilo, že se na to vyprdla. A já nachodila tisíc podzimních kilometrů v bytě. Předesílám, že tohle proběhlo , když tam byla jen ona sama, ne žádný druhý pes, jen ona a já.
Když přijde nový pes, jsem často po kavárnách a obchodech, prosedím dost času na schodech - stejně tak můj manžel, protože si vždy bereme půldny dovolené. jeden má ranní, druhý má odpolední. Tím pádem se pro každého ten týden natáhne na 14 dní, které máme pro toho psa k dispozici a tím pádem spoustu času a klid na učení. Je to velký proces pro štěně, aby se tohle naučilo. Hodně velký, mělo by se s tím právě dopředu počítat, vždy. Aspoň já to tak mám a pak jsem jen třeba příjemně překvapena.
Mám takový fígl, učím psy, aby se těšili, že konečně vypadnu. Otočím to. Mám pro psy něco, co moc chtějí, jídlo,hračku a to ještě vložím do krabičky, tu do krabičky, tu do krabičky…. , pes jde na pelíšek, já se oblékám, mám tuhle matrojšku připravenou, pes o ní ví,moc se těší, a učí se být na pelíšku a to, že matrojšku dostane až když řeknu vezmi. Dám matrojšku na zem, odpočítám tři-dva.jedna…vezmi. Slovo vezmi přichází s momentem, kdy zavírám dveře. Psi to milují i v dospělosti, to už teda nemám krabičky v kabičkách, nicméně, když si jich pár od čaje naschovávám, udělám jim tím velkou radost, protože jde nejen o odchodné, ale taky o řízenou demolici. A to každý pes velkmi rád.
No, tak to dělám já, neříkám, že to tak musí dělat všichni, jen jak mi to doposud fungovalo.