Aktuálně: 1 998 inzerátů276 091 diskuzních příspěvků19 632 uživatelů

Separační úzkost u psa

Ph (neregistrovaný) 31.03.2026, 12:10:52 xxx.xxx.90.229
»
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 30.03.2026, 23:30:14

Z trosku jineho ranku, ale taky separacka…

Me zacala blaznit starenka - v 9,5 letech? Konecny spoustec asi byl, kdyz jsem prisla o jeji matku - zily spolu cely zivot,  kombinace starecke demence a bubaku v hlave.  Ona je strasny zvykar odjakziva, nesnasi zmeny - ale nejak jsme se s tim naucili zit, pracovat s tim, vychazet si vstric - a byl z ni vlastne normalni pes. Co se ale zaclo dit na stari - predcilo moje ocekavani.

Ze jsou doma jini psi ji bylo uplne jedno, spis i je dokazala vytocit/znervoznit a mela jsem i strach, aby se neco nesemlelo mezi nimi. Demolovala do sebeposkozeni, utikala - jednou mi rozlamala plot =vytrhala prkna - a zdrhla do vesnice.  Zacinala  stresovat ne po odjezdu, ale kdyz vytusila, ze ASI odjedu.  A jak se rozjela - uplne prestala vnimat. Nesla zavolat, uklidnit. Zacala mit neurozachvaty.

Ale je tezke tomuhle predchazet, kdyz ten pes zna  moje zvyky lepe nez ja - to ze asi odjedu pozvala i jen podle toho, ze varim kafe do cestovniho hrnku nebo ze pouziju parfem 😇

Ted to tak nejak zvladame. Ale rok to vzalo…

Nejakou dobu nebyla teda vubec bez dozoru - probehla veterina atd. Byla u kamosky na hlidani (ale ona tam napul bydlela cely zivot , je to jeji druhy domov) - to pomohlo rozseknou uz doma zazity stereotyp nervovani, uklidnila se.  Na ni proste funguje pravidelnost, rutina. Kdyz presne vi, kdy se pujde vencit, kdy se zere atd. Uklidnuje ji to.

Doma pak se mnou cca 1 rok jezdila vsude autem, i do prace = nebyly odchody. Navazala jsem ji vice na druheho psa.  Ma bezpecne misto, kam za ni nejdou ostatni psi. A az pak jsem ji zase zacala nechavat doma s ostatnimi. Po par minutach. Ted uz vydrzi celou prac dobu. Uvidime, jak dlouho.

Ale kdyz vim, ze se neco deje / bude dit -zase si bali ranecek a jde na hlidani. Bohudik, ze je tady ta moznost.  Bez tohohle nevim, jak by slo zvladnout 

Zrzavci
Zrzavci 31.03.2026, 12:27:55 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 31.03.2026, 12:10:52

Slušný!!!

A klobouk dolů, že jste to zvládla takhle pořešit. Si moc člověk nedovede představit (stejně jako Netvora u Plaky)

keriton
keriton 31.03.2026, 12:30:56 xxx.xxx.80.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 30.03.2026, 21:30:26

Fiono, podle mě máte ideální výchozí pozici v tom smyslu, že máte možnost zatím se psem být, aby nezůstával sám. Můžete mezitím začít cvičit. Není to zadarmo, je to časově náročné, ale ve vaší fázi to stejně bude zprvu jen cvičení na pár minut (např. pes v kleci zavřený nebo na místě odložený, odcházím, na zlomeček vteřiny jsem mimo dohled - třeba už jen to, že se skrčím za gaučem… a hned se vracím, apod.)

Verun
Verun 31.03.2026, 20:20:45 xxx.xxx.116.186
Fiona.Praha:

Protože jsme všichni padlí na hlavu, děláme to přesně tak a ještě přihodíme hrst mňamek ☹️. 

Ve skutečnosti se se štěnětem nikdo neloučí ani nevítá, ani s ostatními. Nevítáme se už první pesy, která radostí učůrávala. Za řvaní jí nikdo ani “nenadává”, protože i negativní pozornost je pozornost. 

Asi jsem teda padla na hlavu já.nerozumim vaší reakci….🤷

Doron
Doron 02.04.2026, 12:49:46 xxx.xxx.167.147

Fiono, teď o svátcích to snad prolomíte, jsou to čtyři dny volna 🙂.

Já navrhuju trochu jiný postup, naučit dlouhodobé odložení.  Já to učím od mimina, resp. to vyžaduju. Chce ti jenom “ lehni" a ještě dodávám “ zůstaň”. Gučka se to jako osmitýdenní klučík musel naučit za jeden den, ležet pod stolem v práci a nikde nelozit, přišel úplně neplánovaně. 

Neučím to teda pozitivkou, kombinuju pozitivní a negativní podmiňování, prostě je tam připlácnu, položím je nejdřív vedle sebe na gauč, pak vedle gauče, na místečko, koukám na ně, když vstanou vrátím je tam gestem, postavením těla, povelem, když vydrží odměním. Cvičím to i venku, prodlužuju vzdálenost docela rychle, schovám se, koukám do zrcátka, když se zvednou, rázně je položím. Jsem v tomhle docela přísná, takový “ máma chce, abys zůstal v noře”

Leh je taková stabilní poloha, psům se v ní většinou ani dobře neštěká a nevyje.

Může to vypadat kruťácky,ale ono tím vlastně psům zůstáváte “v hlavě”, i když tam nejste, což mírní úzkost.

U dětí výzkumy ukázaly,že nejlepší výsledky z hlediska sebevědomí a úzkostných stavů má autoritativní výchovní styl ( ne autoritářský a ne liberálni a ne nevšímavý), a myslím, že u psů je to podobně.

Moji psi třeba nikdy nebyli v kleci, ale vůbec nepochybuju o tom, že by tam být mohli, kdyby bylo potřeba.

Tak já bych Vašeho juniora dnes a zítra naučila spolehlivé “ lehni” a zbývající dny ten zbytek🙂

“ Lehni zůstaň” v pelíšku když se díváte ne telku, v kuchyni když vaříte, pak u otevřených dveří, pak přes zavřené dveře atd..

Já se se svýma pesama teda loučím a i říkám co bude: Jdu do práce, vy děláte zůůůstaň", oni si polehají, po nějaký době vstanou, ale znamená to prostě buďte v klidu dlouhou dobu.

Nebo řeknu “ jedu pro maso”, to pak leží nebo se poflakujou a za půl hodiny se shromáždí u brány aby uvítali úspěsnýho lovce.🙂

Buggyra
Buggyra 02.04.2026, 13:33:33 xxx.xxx.198.226

Já bych teda na dlouhodobé odložení “jdu pryč” dala jiný povel než na kontrolované, které pak ukončím. Umím si pak představit, že odložím psa u krámu a když budu stát ve frontě, pes si řekne “panička je pryč, tak asi volná zábava” jak to zná z domova. Jen příklad (chápu, že nikdo asi neodloží psa u krámu bez vodítka, a někteří kvůli lidem prostě neodloží psa u krámu…). Doron to třeba řeší tou změnou intonace v hlasu, rituálem a tak dále, tak to může být jakože úplně jiný povel, ale tak pro vypíchnutí.

acher (neregistrovaný) 02.04.2026, 13:49:54 xxx.xxx.222.196

Učím asi dost podobně jako Doron, ale používám různé povely pro různé situace.

Zůstaň pro psa znamená zůstat k té poloze, jakou určím. Sedni, lehni, stůj.

Čekej, znamená být na místě, ale na poloze nezáleží.

A pak máme čekej doma, což znamená, že já, my jdeme pryč, ale pes je doma. Volný pohyb po dvoře, domě.

Zrzavci
Zrzavci 02.04.2026, 13:50:25 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 02.04.2026, 13:33:33

Jo.

U nás na tohle platí, bež na pelíšek. Tzn. tam buď a setrvej tam nějakou dobu, případně máme sval se! Jako že tady někde si lehni. Je to takovej volnej povel, stejně jako Seš daleko, což znamená, že pes překročil vzdálenost a má buď stát, nebo se vrátit - to je na jeho libovůli.

Buggyra
Buggyra 02.04.2026, 15:20:13 xxx.xxx.198.226

My měli “lehni” vs. “hajinky” 🙂 A na silnici jsme měli povel “na stranu”, když buď něco jelo nebo mohlo jet.

Doron
Doron 02.04.2026, 16:05:49 xxx.xxx.167.147
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 02.04.2026, 13:33:33

Jo máne různý povely, třeva taky “ čeká”a “buď na zahrádce” ( že jako nemaj opouštět přední zahrádku" a “hned přijdu”atd, ale tohle vlastně stačí. Jde o to, že pes nějde zůstane protože to páník vysvětlil a řekl a trvá na tom, ne proto, že ho drží klec.

Já s nima dost mluvím a uměj hodně slov a rozeznávají hodně situací, to je jasný.

Sardullah
Sardullah 02.04.2026, 17:08:27 xxx.xxx.221.235

Pamatuju, že když jsem si přivezla berbery, tak se mnou chodili i na záchod a do koupelny.. pokud jsem se na záchodě zavřela, tak se hodně plakalo. Takže nácvik na samotu bez paničky začínal právě těmi chvilinkami …a sby si štěnda zvykla, že se tam zavřu.

Jak to je, když se doma zavřete v  jiné místnosti? 

Ph (neregistrovaný) 02.04.2026, 20:40:55 xxx:xxx.3697:36ba
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 02.04.2026, 17:08:27

Jak to je, když se doma zavřete v jiné místnosti?

uz tu psala, ze ani tohle stene nedava

Lupus4
Lupus4 02.04.2026, 21:11:15 xxx.xxx.205.61

S místností bych začal,  odchod a příchod po vteřinách(na povel třeba - čekej) - je to o trpělivosti ,  třeba i 100 x za sebou …

jeden kamarád (Slovák) měl neuvěřitelně disciplinované psy (alaskány), na otázku jak to dělá - jen řekl, že je to jen o trpělivosti a opakování, chytrej to umí za 10x, hloupej třeba až za 100x …ale nakonec to naučím každého

Sardullah
Sardullah 03.04.2026, 09:30:32 xxx.xxx.221.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 02.04.2026, 21:11:15

Jo to jsem chtěla napsat… odchod, příchod zavřít za sebou, hned otevřít…

Tím bych začala…. a ano je to o trpělivosti… neumím si představit, že když takhle budu courat po bytě celý dopolko, tak že to štěně nakonec nepřestane bavit… resp. že potom nevydrží třeba alespoň tu sekundu dvě v klidu…. a že to je pak něco od čeho se můžu odpíchnout.

Jako asi si přijdu, že nejsem ta, co by v tomhle mohla někomu radit, ale rozhodně, co se trpělivosti týče, tak po Gině jsem teda mistr světa omelete a i ty stavy “ zoufalství”, kdy to vypadá, že to moje snažení nepadá na úrodnou půdu…

No s ještě k těm štěňatům… upřímně si vůbec neumím představit, že si štěně přivezu a během 14ti denní dovolené ho naučím být xy hodin doma, až půjdu do práce… vím že to tak má hodně lidí, že tohle musí zvládnout hodně štěňat, ale jsem ráda, že já štěněti můžu dopřát ten luxus, aby ke všemu tak nějak dozrálo.

Buggyra
Buggyra 07.04.2026, 07:28:21 xxx.xxx.198.226

upřímně si vůbec neumím představit, že si štěně přivezu a během 14ti denní dovolené ho naučím být xy hodin doma, až půjdu do práce…

Přesně… to jde asi u nějakých povahově a situačně normálních psů, kteří se s tím nějak smíří, naučí žít, možná dobře motivovatelných na různá odvádění pozornosti např. hračkami, jídlem… ale není to výsledek “naučení”, ale nějaké relativně krátké adaptace. Naučit psa, který to tak nějak nepřestane velmi brzy řešit sám od sebe, je rozhodně běh na delší trať než dva týdny dovči (on je člověk o té dovolené taky jinak nastavený vnitřně, vysílá jiné mikrosignály atp.)…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.