Obecně je známo, že umělé vůně jsou škodlivé. (svíčky, v autě, na wc aj.)
Osobně mi silně vadí - jsem bez alergií. Vyrábí se, prodávají, nabízejí.
Kšeft je kšeft.
Hezký den,
celý život jsem u koček používala steliva na bázi jílu - Tigerino, Cat magic…většinou i “ovoněné” a vlastně mě nikdy nenapadlo dělat v této oblasti nějaký hlubší průzkum…jelikož to používají jak chovatelé tak i známí.
Jenže mě vůbec nenapadlo (jsem deb*l), že tento druh steliva nebude úplně vhodný pro kočku s respiračním problémem a ještě ke všemu v uzavřeném kočičím wc. Mimo jiné jsem se nějak dostala na skupinu kočkačů, které mají kočky s astmatem a tyto steliva se absolutně nedoporučují. Nevím, jaké jsou na to výzkumy, ale údajně mohou vyvolat astma jak u koček, tak u lidí a i ty “bezprašné” neprošly vůbec nějakými kamerovými testy…krom toho steliva s vůní jsou absolutně nevhodná. Trochu mě mrzí že mě na to nikdy neupozornil žádný veterinář, obzvlášť když jsme respirační problémy u kočky řešily poměrně dlouhou dobu.
(Naše ragdollka má autoimunitní problém projevující se v nosních sliznicích - neustálá rýma a inhaluje denně kortikoidy už pár let)
Jaké jiné stelivo používáte a jste s ním reálně spokojení? Kdyby se moc nevynášelo (bentonit je VŠUDE a ještě se lepí maiňákovi na packy) byly by to rozhodně plusové body.
Koukala jsem na tofu stelivo (ty jsou ale vždy s nějakou vůní) případně na dřevěná vlákna. Tigerino má obojí. Budu objednávat rovnou i nový záchod - otevřený…stejně je umístěný ve skříni.
Obecně je známo, že umělé vůně jsou škodlivé. (svíčky, v autě, na wc aj.)
Osobně mi silně vadí - jsem bez alergií. Vyrábí se, prodávají, nabízejí.
Kšeft je kšeft.
Jasné, právě nějaká ovoňovadla pro lidi nepoužíváme vůbec (většinu nemůžu vystát krom jemných vůní yankee candle), ale nenapadlo mě, že u produktu pro kočky to bude vlastně to samé…
Nebo jak jsem psala, nikdy jsem nad tím nepřemýšlela a kočky na to byly zvyklé už od chovatelů…
Jen mě mrzí, že jsem to začala řešit až když je kočce 10 let…a vlastně úplnou náhodou, jelikož jsem se k tomu dostala přes diskuze o robotických toaletách pro kočky.
No, kdyby to někoho zajímalo, zkoušíme dřevěná vlákna od Tigerina a už nikdy víc. Lepí se to kočkám naprosto všude (mám kočky s delší srstí) a divím se, že nejsou kousky i na stropě…do toho to vlastně taky práší (asi teda ne tolik jako bentonit). Ptala jsem se na Cat"s best a to je na tom údajně podobně.
Až dojedeme pytel, vyzkouším tofu stelivo, ragdolláři jsou s tím prý spokojení.
Známá používá pro kočku, alergičku, silikátové stelivo. Jestli jste nezkoušela.
S tím nemám moc dobrou zkušenost…zkoušeli jsme toto stelivo, když byla ještě kotě a přišlo mi, že jí to dost vadí na packy, nechtěla do toho moc chodit a pokud měla jinou možnost, šla vždy jinam…je možné, že ty krystaly teď nejsou tak nepříjemné na tlapky…už ani nevím, co to tenkrát bylo za značku.
Bude to potřeba vše vyzkoušet…
moje kočky na silikátové stelivo nechtějí moc chodit a úplně bezprašné tedy ani náhodou není
teď mám stelivo fitmin a je to dost dobrý, dobře hrudkuje, nelepí ke dnu záchodku, práší málo a hlavně ho mňauček moc nevynáší. jo, něco vyhrabe, ale na pacičky se mu nelepí, na rozdíl od jiných, které pak oklepával všude.
A já zas mám ráda a ragdolíci taky zverlit. Mají různé hrubosti, s vůní i bez. Nejraději mají červený, ale to je jen osobní názor