Aktuálně: 1 972 inzerátů277 090 diskuzních příspěvků19 706 uživatelů

Stelivo pro kočku s respiračním problémem

Tenurri
Tenurri 09.04.2026, 09:22:45 xxx.xxx.22.64

Hezký den,

celý život jsem u koček používala steliva na bázi jílu - Tigerino, Cat magic…většinou i “ovoněné” a vlastně mě nikdy nenapadlo dělat v této oblasti nějaký hlubší průzkum…jelikož to používají jak chovatelé tak i známí.

Jenže mě vůbec nenapadlo (jsem deb*l), že tento druh steliva nebude úplně vhodný pro kočku s respiračním problémem a ještě ke všemu v uzavřeném kočičím wc. Mimo jiné jsem se nějak dostala na skupinu kočkačů, které mají kočky s astmatem a tyto steliva se absolutně nedoporučují. Nevím, jaké jsou na to výzkumy, ale údajně mohou vyvolat astma jak u koček, tak u lidí a i ty “bezprašné” neprošly vůbec nějakými kamerovými testy…krom toho steliva s vůní jsou absolutně nevhodná. Trochu mě mrzí že mě na to nikdy neupozornil žádný veterinář, obzvlášť když jsme respirační problémy u kočky řešily poměrně dlouhou dobu.
(Naše ragdollka má autoimunitní problém projevující se v nosních sliznicích - neustálá rýma a inhaluje denně kortikoidy už pár let)

Jaké jiné stelivo používáte a jste s ním reálně spokojení? Kdyby se moc nevynášelo (bentonit je VŠUDE a ještě se lepí maiňákovi na packy) byly by to rozhodně plusové body.

Koukala jsem na tofu stelivo (ty jsou ale vždy s nějakou vůní) případně na dřevěná vlákna. Tigerino má obojí. Budu objednávat rovnou i nový záchod - otevřený…stejně je umístěný ve skříni.

rapotačka (neregistrovaný) 09.04.2026, 10:11:52 xxx:xxx.e457:eff

Obecně je známo, že  umělé vůně jsou škodlivé. (svíčky, v autě, na wc aj.)

Osobně mi silně vadí - jsem bez alergií. Vyrábí se, prodávají, nabízejí.

Kšeft je kšeft.

Tenurri
Tenurri 09.04.2026, 10:20:46 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele rapotačka z 09.04.2026, 10:11:52

Jasné, právě nějaká ovoňovadla pro lidi nepoužíváme vůbec (většinu nemůžu vystát krom jemných vůní yankee candle), ale nenapadlo mě, že u produktu pro kočky to bude vlastně to samé…

Nebo jak jsem psala, nikdy jsem nad tím nepřemýšlela a kočky na to byly zvyklé už od chovatelů…

Jen mě mrzí, že jsem to začala řešit až když je kočce 10 let…a vlastně úplnou náhodou, jelikož jsem se  k tomu dostala přes diskuze o robotických toaletách pro kočky.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.