Mám dotaz na krmení sušeným ovocem. Ve směsích se často objevují sušené banány, ale co třeba mrkev, jablko?? Pak se dají sehnat i fíky nebo meruňky, rozinky, jenže tam bývá zase uváděn obsah cukru.
Zdravím, tak ze sušeným ovocem opatrně a s kandovaným ještě více opatrněji. Obsahuje ve 100g přibližně 30 až 70g cukru. Já podávám 1x týdně a to na jednoho papouška - kousek velký asi tak 0,5 x 0,5cm a většinou mám směs banán,datle,fíku,rozinek,meruňku,ananas,papáju,kiwi. A když náhodou dojde zásoba, nic se neděje, dostanou to v čerstvé formě a to je jistě lepší. S pozdravem Zappe
Obsah cukru ve 100g suš.ovoce: Banány až 80g, Datle až 67g, Rozinky až 60g, Fíky až 61g, Švestky až 38g, Meruňky až 50g, Jablka (křížaly) až 50g.
Je to celkem jedno, co je to za cukr, je to pro malého ptáčka moc velká dávka energie, v přírodě to má v ovoci naředěné vodou, vlákninou, a má jen malou šanci se toho nažrat tak, aby ten cukr způsobil problémy, ale v domácím prostředí, kde navíc často pták má minimální výdej energie, je to zbytečná zátěž pro metabolismus.